LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 24 Ιουνίου 2019 15:45

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τις τροχαίες παραβάσεις

Ποιες ποινές θα επιβάλλονται για όσους οδηγούν επικίνδυνα.

κλήση - Τροχαία - παράβαση - δρόμος - οδηγός - ΙΧ

Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων κυρίως από οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και εταιρικών αυτοκινήτων.

Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια, την πρώτη αιτία θανάτων όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα στις βιομηχανικές χώρες.

Ο νέος νόμος φιλοδοξεί να δημιουργήσει στους οδηγούς μια νέα συμπεριφορά στην οδήγηση, αφού οι συνέπειες είναι σοβαρές.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας- Ν 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές του μήνα με έναρξη ισχύος την 1 Ιουλίου, ουσιαστικά καταργεί τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από την 1 Ιανουαρίου 1951 και προβαίνει στη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος των ποινών, την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, την κατάργηση των πταισμάτων, καθώς και τον εξορθολογισμό των οικονομικών εγκλημάτων.

Έτσι σύμφωνα με τον νέο Κώδικα όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει σήμερα ΤετάρτηΣήμερα 06:13 | Ειδήσεις

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025.

Τραγωδία στην Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιές και καύσωνα – Ανάμεσά τους και παιδί 2 ετώνΣήμερα 06:20 | Ειδήσεις

Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ισπανία βιώνει τον θερμότερο μήνα στην ιστορία της.

Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός – Κάλεσμα στη Χαμάς να συμφωνήσειΣήμερα 06:33 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε στους όρους πρότασης για προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα.

Αλέκος Παναγούλης: Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου και το... περίεργο τροχαίο δυστύχημαΠαρασκευή 02 Ιουλίου 2021 10:57 | Ειδήσεις

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος που προσπάθησε να "αλλάξει" την ιστορία της Ελλάδας. Μάθετε την ιστορία της ζωής του... 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
O ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση στα ΣΜΝ07:11Αλέκος Παναγούλης: Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου και το... περίεργο τροχαίο δυστύχημα 06:57Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός – Κάλεσμα στη Χαμάς να συμφωνήσει06:43Τραγωδία στην Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιές και καύσωνα – Ανάμεσά τους και παιδί 2 ετών06:29Τι καιρό θα κάνει σήμερα Τετάρτη06:15ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο