Φονική επίθεση σε αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας (βίντεο)
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν χθες Κυριακή όταν οι υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούτι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Άμπχα στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015.
Ο νεκρός είναι σύρος μετανάστης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η «τρομοκρατική», κατ' αυτόν επίθεση έγινε με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Στοχοθέτησε τον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο σαουδαραβικών συμφερόντων Αλ Αραμπίγια.
Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο ξανάρχισαν έπειτα από διακοπή μιας ώρας, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο.
Από τη δική τους πλευρά, οι Χούτι ανακοίνωσαν μέσω του τηλεοπτικού δικτύου που ελέγχουν, του Αλ Μασίρα, ότι εξαπέλυσαν «επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αεροδρομίων της Άμπχα και της Τζιζάν».
Η συμμαχία δεν έκανε καμία αναφορά σε επίθεση στην Τζιζάν.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 26 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί όταν οι Χούτι, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν, έπληξαν το ίδιο αεροδρόμιο με βαλλιστικό πύραυλο, σύμφωνα με τη συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ.
Οι Χούτι έχουν εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, εν μέσω της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιφέρεια.
Οι Χούτι χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων στη σαουδαραβική επικράτεια αντίποινα για την εμπλοκή του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη. Η επέμβαση της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση στη σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου είχε ιδίως σκοπό το να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει στο υεμενίτικο έδαφος προγεφύρωμα στην Αραβική Χερσόνησο.
Μετά την επίθεση της 12ης Ιουνίου στο αεροδρόμιο στην Άμπχα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε κάνει λόγο περί «εγκλήματος πολέμου» ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την ενέργεια «με τον πιο σθεναρό τρόπο».
Στον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κατά μεγάλο μέρος τους άμαχοι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκατομμύρια πολίτες έχουν βρεθεί εξάλλου αντιμέτωποι με κίνδυνο λιμοκτονίας.