LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Ιουνίου 2019 07:23 | Ανανέωση: 23 Ιουνίου 2019 07:30

Αιθιοπία: Απόπειρα πραξικοπήματος κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Νεκρός ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας. Πληροφορίες έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα και βίαια επεισόδια.

Πρωθυπουργός Αιθιοπίας - Άμπι Άχμεντ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας, ο στρατηγός Σεαρέ Μεκονέν, έπεσε νεκρός από τα πυρά του υπασπιστή, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι της χώρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ είχε ανακοινώσει τον τραυματισμό του στρατηγού σε διάγγελμα προς τους πολίτες με στρατιωτική περιβολή μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, με τις υπηρεσίες της κυβέρνησης να καταγγέλλουν ότι έγινε απόπειρα «στρατιωτικού πραξικοπήματος» εναντίον της τοπικής κυβέρνησης στην Αμχάρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αντίς Αμπέμπα δημοσιοποίησε επείγουσες προειδοποιήσεις, καλώντας το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο, αφού κυκλοφόρησαν πληροφορίες για σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα και βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Αμχάρα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε στην Αιθιοπία και δεν δόθηκε καμία περαιτέρω πληροφορία για την επίθεση εναντίον του ανώτατου αξιωματικού των ένοπλων δυνάμεων.

Το βράδυ του Σαββάτου η αιθιοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια απόπειρα «πραξικοπήματος» διαπράχθηκε από μια «ένοπλη ομάδα» στην Αμχάρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη Πολιτεία της χώρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Πολιτεία Αμχάρα αντίκειται προς το Σύνταγμα και έχει στόχο να καταστρέψει την ειρήνη που αποκτήθηκε με ακριβό τίμημα» εκεί, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η υπηρεσία Τύπου του Αιθίοπα πρωθυπουργού. «Αυτή η παράνομη απόπειρα πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους Αιθίοπες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες για να επικρατήσει απέναντι σε αυτή την ένοπλη ομάδα», σύμφωνα με το κείμενο.

Ένας δημοσιογράφος στην Μπαχίρ Νταρ, την πρωτεύουσα της Πολιτείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακούστηκαν σφοδρά πυρά μετά τη δύση του ηλίου και ότι συνεχίζονταν για ώρες. Η ανταλλαγή πυρών αποκλιμακώθηκε αργότερα, κατά την ίδια πηγή.

Από την έλευσή του στην εξουσία τον Απρίλιο του 2018, έπειτα από δύο χρόνια αναταραχής στην Αιθιοπία, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας. Νομιμοποίησε οργανώσεις αντιφρονούντων, βελτίωσε την κατάσταση ως προς την ελευθεροτυπία και προσπάθησε να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατάσσοντας τη σύλληψη δεκάδων αξιωματικών του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Προώθησε επίσης ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την Ερυθραία έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια πολέμου.

Όμως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις μεταξύ φυλών, που γενικά συνδέονται με τη γαιοκτησία και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που συχνά εκτρέπονται σε βίαια επεισόδια σε αυτή τη χώρα των 100 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, που αναλυτές αποδίδουν εν μέρει στην εξασθένιση του Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου του Αιθιοπικού Λαού (EPRDF), του άλλοτε πανίσχυρου κυβερνώντος κόμματος, και στο ότι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την τρέχουσα περίοδο πολιτικής μετάβασης για την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων.

Τον Ιούνιο του 2018, σε επίθεση με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία ήταν παρών ο Άμπι Άχμεντ είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Ο γενικός εισαγγελέας της Αιθιοπίας είχε δηλώσει ότι αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, που δεν κατονομάστηκε, βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο