LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2019 15:49

Ξεναγήσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την άγνωστη ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να μάθει το κοινό κάθε ηλικίας με τις οργανωμένες συστηματικές ξεναγήσεις.

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο ευρύ κοινό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το γνωρίσουν μέσα από την ιστορία και την τέχνη. Εμβληματικός τόπος μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, λειτούργησε όχι μόνο ως χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και ως αγαπητό σημείο συνάντησης, με τον περίβολό του να προσφέρεται ανά εποχές για σημείο πολιτικών και άλλων κινητοποιήσεων.

Γνώρισε στιγμές τελετουργικές (ανιδρύσεις ανδριάντων και στηλών, επετειακές εκδηλώσεις), χωρίς να το αφήσουν ανέπαφο οι ιστορικές συνθήκες. Στους χώρους του στέγασε βιβλιοθήκες, μουσεία, εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες, αίθουσες συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκτός από τις πρυτανικές αρχές και τμήματα της διοίκησης, περιλαμβάνονται μεγάλη αίθουσα τελετών για ομιλίες, αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων, ορκωμοσίες και επίσημες ομιλίες, καθώς και δύο αμφιθέατρα για συνέδρια και ημερίδες.

Φέτος το Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τρεις επετείους: τα 180 χρόνια από τη θεμελίωση του σπουδαίου νεοκλασικού μεγάρου του, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen (1803-1883), 160 χρόνια από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του, σύνοψης του μακρού χρόνου της ελληνικής ιστορίας και συνέχειά του κατά την οθωνική περίοδο, με χορηγία του Έλληνα βαρόνου Σίμωνα Σίνα (1810-1876), σε σχέδια του Βιεννέζου ζωγράφου Carl Rahl (1812-1865), και 130 χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η οποία οφείλεται στον Γερμανό ζωγράφο Eduard Lebiedzki (1862-1915).

Συμπληρωματικός της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του, ο εξωτερικός γλυπτός διάκοσμός του περιλαμβάνει την ηρωική μορφή του Ρήγα Φεραίου, τον μαρτυρικό πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, το διδάσκαλο του γένους Αδαμάντιο Κοραή, τον Βρετανό φιλέλληνα πολιτικό Γλάδστωνα, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, και τις στήλες των πεσόντων φοιτητών κατά τον Πόλεμο του 1897 και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα των Ελλήνων Ιωάννη Κόσσου (1822-1873), Γεωργίου Φυτάλη (1830-1880), Γεωργίου Βιτάλη (1838-1901), Γεωργίου Βρούτου (1843-1909), Γεωργίου Μπονάνου (1863-1940) και Γεωργίου Παπαγιάννη (1860-1920).

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την άγνωστη ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να μάθει το κοινό κάθε ηλικίας με τις οργανωμένες συστηματικές ξεναγήσεις από μεταπτυχιακούς σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ίδιο Τμήμα Δημήτρη Παυλόπουλου.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαραίτητη είναι η ονομαστική δήλωση στην ανοιχτή προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα https://visit.uoa.gr/

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τουςΣήμερα 21:01 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως και οι επόμενες ημέρες είναι σημαντικές για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και ΤρίκαλαΣήμερα 21:01 | Ειδήσεις

Με μπλόκα, ρυθμίσεις στην κυκλοφορία και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις συνεχίζουν οι αγρότες τις δράσεις τους και αύριο.

Τροχαίο στην Πάτρα: Αγροτικό μπήκε μέσα σε ταβέρνα και ο οδηγός βρέθηκε κάτω από το αμάξι (βίντεο)Σήμερα 17:48 | Ειδήσεις

Ο οδηγός εγκλωβίστηκε κάτω από το αυτοκίνητό του.

"Αποκαλύψεις" - Μαζωνάκης: Νέα μαρτυρία-κλειδί για τις σχέσεις του τραγουδιστή με τον Στέφανο ΠαπαδόπουλοΣήμερα 16:47 | Ειδήσεις

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εκπομπής του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις" για τις συνθήκες της συνεργασίας τους, λίγες ημέρες μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει ο νεαρός τραγουδιστής κατά του γνωστού καλλιτέχνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Με επαίνους στον Νετανιάχου, ζητά να μπει στη δεύτερη φάση της η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα23:00Αττική Οδός: 21χρονος μεθυσμένος οδηγός πάτησε γκάζι για να ξεφύγει από το μπλόκο22:46Τραμπ: “Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί” - Συζητήσεις με Νετανιάχου για τη Γάζα22:32Έκρηξη κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων - 120 παιδιά με γρίπη σε μία εφημερία στο Αγλαΐα Κυριακού22:18Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε διάταγμα για την συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 202622:04Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ανδρέας Τεττέη - Το αντίο στην Κηφισιά21:50Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα21:36Η Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου21:22Μητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους21:08ANT1 Sports: Μεταγραφικές εξελίξεις σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό - Κορυφαία του κόσμου η Φωτεινή Τριχά20:54Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ, με φόντο τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή20:40Ο Άντριου Γκάουντλοκ συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών στη Ρόδο20:26Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:12Εορταστική αγορά: Με... φειδώ ψώνια και δώρα, λόγω ακρίβειας19:58Ρόδος: Νεκρός 51χρονος καθηγητής σε τροχαίο - Ελαφρά τραυματίας 15χρονος συνεπιβάτης19:44Θεοδωρικάκος: Ρεκόρ πληρωμών από αναπτυξιακούς νόμους19:30Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία19:16Στο Σεν Τροπέ η τελευταία κατοικία της Μπριζίτ Μπαρντό19:02Μπλόκα: Πρωτοχρονιά στον ΒΟΑΚ θα κάνουν οι αγρότες18:48Ο Τραμπ είχε σήμερα μια "θετική τηλεφωνική συνομιλία" με τον Πούτιν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος18:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο