LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2019 15:49

Ξεναγήσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την άγνωστη ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να μάθει το κοινό κάθε ηλικίας με τις οργανωμένες συστηματικές ξεναγήσεις.

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο ευρύ κοινό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το γνωρίσουν μέσα από την ιστορία και την τέχνη. Εμβληματικός τόπος μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, λειτούργησε όχι μόνο ως χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και ως αγαπητό σημείο συνάντησης, με τον περίβολό του να προσφέρεται ανά εποχές για σημείο πολιτικών και άλλων κινητοποιήσεων.

Γνώρισε στιγμές τελετουργικές (ανιδρύσεις ανδριάντων και στηλών, επετειακές εκδηλώσεις), χωρίς να το αφήσουν ανέπαφο οι ιστορικές συνθήκες. Στους χώρους του στέγασε βιβλιοθήκες, μουσεία, εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες, αίθουσες συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκτός από τις πρυτανικές αρχές και τμήματα της διοίκησης, περιλαμβάνονται μεγάλη αίθουσα τελετών για ομιλίες, αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων, ορκωμοσίες και επίσημες ομιλίες, καθώς και δύο αμφιθέατρα για συνέδρια και ημερίδες.

Φέτος το Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τρεις επετείους: τα 180 χρόνια από τη θεμελίωση του σπουδαίου νεοκλασικού μεγάρου του, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen (1803-1883), 160 χρόνια από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του, σύνοψης του μακρού χρόνου της ελληνικής ιστορίας και συνέχειά του κατά την οθωνική περίοδο, με χορηγία του Έλληνα βαρόνου Σίμωνα Σίνα (1810-1876), σε σχέδια του Βιεννέζου ζωγράφου Carl Rahl (1812-1865), και 130 χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η οποία οφείλεται στον Γερμανό ζωγράφο Eduard Lebiedzki (1862-1915).

Συμπληρωματικός της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του, ο εξωτερικός γλυπτός διάκοσμός του περιλαμβάνει την ηρωική μορφή του Ρήγα Φεραίου, τον μαρτυρικό πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, το διδάσκαλο του γένους Αδαμάντιο Κοραή, τον Βρετανό φιλέλληνα πολιτικό Γλάδστωνα, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, και τις στήλες των πεσόντων φοιτητών κατά τον Πόλεμο του 1897 και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα των Ελλήνων Ιωάννη Κόσσου (1822-1873), Γεωργίου Φυτάλη (1830-1880), Γεωργίου Βιτάλη (1838-1901), Γεωργίου Βρούτου (1843-1909), Γεωργίου Μπονάνου (1863-1940) και Γεωργίου Παπαγιάννη (1860-1920).

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την άγνωστη ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να μάθει το κοινό κάθε ηλικίας με τις οργανωμένες συστηματικές ξεναγήσεις από μεταπτυχιακούς σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ίδιο Τμήμα Δημήτρη Παυλόπουλου.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαραίτητη είναι η ονομαστική δήλωση στην ανοιχτή προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα https://visit.uoa.gr/

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ξεναγήσεις - Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμουςΣήμερα 10:24 | Ειδήσεις

Ποια είναι η εικόνα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Δυτική Μακεδονία;

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της ΟυκρανίαςΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κερδίζει έδαφος το λεγόμενο «Δάνειο Επανορθώσεων» προς την Ουκρανία, με αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)Σήμερα 10:26 | Ειδήσεις

Στόχος, όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι η βελτίωση των ΜΜΜ και το 2026 ο κόσμος θα δει τη διαφορά, ενώ αυτό που εξετάζεται από την κυβέρνηση τώρα είναι το θέμα της κίνησης στους δρόμους.

Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικόΣήμερα 09:17 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακισθεί άλλα τέσσερα άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"12:20Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας12:06Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, αλλά μετασχηματισμός καταστημάτων11:52Παπασταύρου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαχρονική παθογένεια στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους11:38Θεσσαλονίκη: Εντοπίσθηκε και συνελήφθη δραπέτης των αγροτικών φυλακών11:24Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)11:10Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμους10:56Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βέλγιο: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο