LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 12:28

Το εγκεφαλικό απειλεί όσους δουλεύουν πολλές ώρες

Τα συμπεράσματα νέας έρευνας για την υπερεργασία. Οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν.

AP - Εργασία - Κούραση - Δουλειά

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες, πάνω από δέκα τη μέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα όταν εργάζονται τόσες ώρες για περισσότερα από δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ωράριο εργασίας από ερωτηματολόγια 143.592 συμμετεχόντων ηλικίας 18-69 ετών. Έγιναν ξεχωριστές συνεντεύξεις για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια. Ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν οι δέκα ώρες ημερησίως για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ποσοστό 29% (42.542 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας, ενώ το 10% (14.481 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, δείχνουν πως οι συμμετέχοντες που εργάζονταν πολλές ώρες, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που εργάζονταν πολλές ώρες για δέκα ή περισσότερα χρόνια, ήταν αυξημένος κατά 45%.

«Η συσχέτιση των παρατεταμένων ωρών εργασίας με το εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε ισχυρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών, ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης δρ Αλεξίς Ντεσκαθά, ερευνητής στο Νοσοκομείο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και της Ανζέ και στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορές στην επίδραση πού έχουν οι αυξημένες εργατοώρες στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι αγρότες, οι διευθυντές, οι επαγγελματίες και οι μάνατζερ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές έχουν γενικά μεγαλύτερα περιθώρια λήψης αποφάσεων σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες αλλαγές δουλειάς, η νυχτερινή εργασία και η πίεση είναι υπεύθυνες για ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Ο δρ. Ντεσκαθά τόνισε πως και ανάμεσα στο προσωπικό ιατρικής φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης οι εργατοώρες είναι συχνά ιδιαίτερα υψηλές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία – Κέρκυρα: Εκτεταμένες καταστροφές στα βόρεια του νησιού (εικόνες)Σήμερα 15:04 | Ειδήσεις

Από το πρωί βρίσκεται στην Κέρκυρα κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδο.

Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθειαΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου ειρήνευσης, που ετοίμασαν οι ΗΠΑ, για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Ο εντοπισμός του παιδιού έγινε από διερχόμενους πολίτες και αναζητούνται οι γονείς του, οι άλλοι συγγενείς.

Γρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην ΕυρώπηΣήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί εξετάζουν τη σημασία των νέων μεταλλάξεων του υποστελέχους Κ και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γερμανία: Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους ξοδεύουν ο καγκελάριος και οι υπουργοί16:30Μιλγουόκι Μπακς - Μπόμπι Πόρτις: Οι διαιτητές αντιμετωπίζουν τον Αντετοκούνμπο σαν τον Σακίλ Ο'Νιλ 16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:59Γαλλία: Η Κάτω Βουλή απέρριψε σχεδόν ομόφωνα το σχέδιο προϋπολογισμού15:45Η αληθινή ιστορία του αρώματος: Από τους ναούς της Αιγύπτου, στα παριζιάνικα μπουκάλια15:31Κακοκαιρία – Κέρκυρα: Εκτεταμένες καταστροφές στα βόρεια του νησιού (εικόνες)15:17Ελβετία: Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα “χτενίσουν” το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας15:02Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων14:47Νέα δρομολόγια Προαστιακού Αθηνών από σήμερα 22 Νοεμβρίου 202514:33Σέρρες: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος κυνηγός14:19Τροχαία Αττική: Στοχευμένες δράσεις και και τροχονομικοί έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (βίντεο)14:04Πάτρα: Έκρυβε σε σπίτι και αποθήκη, δεκάδες κιλά ναρκωτικά13:48Δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Ισπανία - Δύο νεκροί13:34Πέθανε η Ορνέλα Βανόνι13:20Κλοπές και διαρρήξεις από 43χρονο στη Θεσσαλονίκη13:05Φρίκη στον Πύργο: 16χρονη κατήγγειλε απόπειρα βιασμού12:51Ακόμα μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε ανοιχτά των Καλών Λιμένων12:37Βόρεια Ελλάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις επιχειρήσεων, σπιτιών και κλοπές12:23Νιγηρία: Απαγωγές εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από καθολικό σχολείο12:08Ολυμπιακός: Στη τελική ευθεία η ανανέωση του Μεντιλίμπαρ11:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο