LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 12:28

Το εγκεφαλικό απειλεί όσους δουλεύουν πολλές ώρες

Τα συμπεράσματα νέας έρευνας για την υπερεργασία. Οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν.

AP - Εργασία - Κούραση - Δουλειά

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες, πάνω από δέκα τη μέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα όταν εργάζονται τόσες ώρες για περισσότερα από δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ωράριο εργασίας από ερωτηματολόγια 143.592 συμμετεχόντων ηλικίας 18-69 ετών. Έγιναν ξεχωριστές συνεντεύξεις για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια. Ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν οι δέκα ώρες ημερησίως για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ποσοστό 29% (42.542 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας, ενώ το 10% (14.481 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, δείχνουν πως οι συμμετέχοντες που εργάζονταν πολλές ώρες, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που εργάζονταν πολλές ώρες για δέκα ή περισσότερα χρόνια, ήταν αυξημένος κατά 45%.

«Η συσχέτιση των παρατεταμένων ωρών εργασίας με το εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε ισχυρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών, ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης δρ Αλεξίς Ντεσκαθά, ερευνητής στο Νοσοκομείο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και της Ανζέ και στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορές στην επίδραση πού έχουν οι αυξημένες εργατοώρες στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι αγρότες, οι διευθυντές, οι επαγγελματίες και οι μάνατζερ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές έχουν γενικά μεγαλύτερα περιθώρια λήψης αποφάσεων σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες αλλαγές δουλειάς, η νυχτερινή εργασία και η πίεση είναι υπεύθυνες για ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Ο δρ. Ντεσκαθά τόνισε πως και ανάμεσα στο προσωπικό ιατρικής φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης οι εργατοώρες είναι συχνά ιδιαίτερα υψηλές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)Σήμερα 20:28 | Ειδήσεις

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ομόνοια ενώ παραμένει κλειστός ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Πρόκειται για ανιψιό του 39χρονου δολοφονημένου, Φανούρη Καργάκη και γιο του προφυλακισμένου γαμπρού του νεκρού.

Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίασηΣήμερα 18:25 | Ειδήσεις

Η έρευνα αρχικά επικεντρωνόταν σε μια υποψία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο εντοπίστηκαν στοιχεία που δείνουν ότι η οικογένεια θα μπορούσε να έχει εκτεθεί σε φυτοφάρμακα, μέσα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο