LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 12:28

Το εγκεφαλικό απειλεί όσους δουλεύουν πολλές ώρες

Τα συμπεράσματα νέας έρευνας για την υπερεργασία. Οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν.

AP - Εργασία - Κούραση - Δουλειά

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες, πάνω από δέκα τη μέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα όταν εργάζονται τόσες ώρες για περισσότερα από δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ωράριο εργασίας από ερωτηματολόγια 143.592 συμμετεχόντων ηλικίας 18-69 ετών. Έγιναν ξεχωριστές συνεντεύξεις για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια. Ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν οι δέκα ώρες ημερησίως για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ποσοστό 29% (42.542 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας, ενώ το 10% (14.481 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, δείχνουν πως οι συμμετέχοντες που εργάζονταν πολλές ώρες, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που εργάζονταν πολλές ώρες για δέκα ή περισσότερα χρόνια, ήταν αυξημένος κατά 45%.

«Η συσχέτιση των παρατεταμένων ωρών εργασίας με το εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε ισχυρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών, ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης δρ Αλεξίς Ντεσκαθά, ερευνητής στο Νοσοκομείο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και της Ανζέ και στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορές στην επίδραση πού έχουν οι αυξημένες εργατοώρες στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι αγρότες, οι διευθυντές, οι επαγγελματίες και οι μάνατζερ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές έχουν γενικά μεγαλύτερα περιθώρια λήψης αποφάσεων σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες αλλαγές δουλειάς, η νυχτερινή εργασία και η πίεση είναι υπεύθυνες για ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Ο δρ. Ντεσκαθά τόνισε πως και ανάμεσα στο προσωπικό ιατρικής φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης οι εργατοώρες είναι συχνά ιδιαίτερα υψηλές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες (βίντεο)Σήμερα 14:29 | Ειδήσεις

Ένας ύποπτος ένοπλος σκοτώθηκε κι ένας άλλος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο αστυνομικοί.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι κατηγορούμενοιΣήμερα 16:26 | Ειδήσεις

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την δράση της ομάδας, αφορά επτά κακουργήματα. Σε τρεις ομάδες οι απολογίες τους.

Ηλεία: Κυνηγός εντόπισε σορό άνδρα μέσα στο δάσοςΣήμερα 16:40 | Ειδήσεις

Η σορός του 62χρονου, δεν φέρει κάποια εμφανή σημάδια τραυμάτων και για την ώρα έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αίγιο: Νεκρός ο άνδρας που ξυλοκόπησε γιατρό μέσα στο Νοσοκομείο18:37Αργυρούπολη: Οδηγός έβγαλε τσεκούρι σε καυγά με άλλο οδηγό σε διασταύρωση18:23Αυστραλία: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ένοπλη επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ18:09Νετανιάχου: Είχα προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας ότι οι πολιτικές του ενθαρρύνουν τον αντισημιτισμό17:55Χρυσοχοΐδης: Είναι ψέματα ότι η ΕΛΑΣ άσκησε καταστολή στους αγρότες17:41Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα τιμηθεί με το βραβείο “Τσάπλιν 2026”17:27Μαρούσι – ΠΑΟΚ: Πέταξε ψηλά ο “Δικέφαλος”17:13Κικίλιας - Προϋπολογισμός 2026: Οι επενδύσεις σε ναυτιλία και λιμενικές υποδομές είναι η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη16:59Ηλεία: Κυνηγός εντόπισε σορό άνδρα μέσα στο δάσος 16:45ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι κατηγορούμενοι16:31Λαμία: Τραυματισμός 15χρονου με ηλεκτρικό πατίνι - Έπεσε πάνω σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο16:17Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πληρωμές 3,8 δις για τους αγρότες μέχρι τέλος του 202516:03Μπρατάκος για αγρότες: Ο διάλογος δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη15:49Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:35Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από μοναστήρι έπειτα από πολύμηνη έρευνα15:21Μητσοτάκης για Σίδνεϊ: Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις σημερινές επιθέσεις15:07Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες (βίντεο)14:53ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντων 14:39ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομία14:24Τσιάρας για αγρότες: Να προσέλθουν στον διάλογο14:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο