LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 08:52

ΥΠΕΣ: πιο δύσκολη η διαδικασία για τη ψήφο των ετεροδημοτών

Ο περιορισμένος χρόνος μέχρι τις εκλογές, αλλά και οι αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες, καθιστούν δυσκολότερη τη διαδικασία για τη ψήφο των ετεροδημοτών.

Εκλογές 2019 - κάλπη

Προσοχή, επιμέλεια αλλά και ανοχή σε μικροκαθυστερήσεις καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να επιδείξουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι υπάλληλοι κατά την ψηφοφορία των ετεροδημοτών στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο που περιέχει όλες τις αναγκαίες οδηγίες, ο χρόνος που υπάρχει για την προετοιμασία είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ενώ έχουν αλλάξει και οι εκλογικές περιφέρειες. Οι δύο αυτές παράμετροι καθιστούν τη διαδικασία ψήφου των ετεροδημοτών πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη από ό,τι είναι έτσι κι αλλιώς.

Ετεροδημότες αποκαλούνται οι εκλογείς που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Μπορούν όμως να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζοντας τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον δήμο όπου κατοικούν έως τις 30.04.2019.

Με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και, για την αποφυγή του φαινομένου της διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε δίπλα στο όνομα του εκλογέα.

Προκειμένου να δημιουργηθεί τμήμα ετεροδημοτών απαιτείται η εγγραφή 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχόμενων από την ίδια εκλογική περιφέρεια. Για αυτόν τον λόγο καλούνται οι δημότες που έχουν κάνει αίτηση ως ετεροδημότες να αναζητήσουν πού ψηφίζουν, ώστε να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό δικαίωμά τους.

Θα συσταθούν αμιγή εκλογικά τμήματα όπου θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια (όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών είναι μεγάλος), αλλά και μεικτά εκλογικά τμήματα με ετεροδημότες από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες (όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών είναι μικρός).

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών εκδίδεται από τις γενικές εφετειακές εφορευτικές επιτροπές για καθεμία βασική εκλογική περιφέρεια χωριστά, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο. Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας και ζητεί «όλες οι εμπλεκόμενες με την ψηφοφορία των ετεροδημοτών αρχές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, κατά το μέρος που τους αφορά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσιάρας σε αγρότες: Αυτά είναι τα περιθώρια των παρεμβάσεων που έχει η ΚυβέρνησηΧθες 16:34 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραδέχθηκε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο.

Καρυστιανού για πιθανή πολιτική δράση: Θα είμαι στην πρώτη γραμμήΧθες 22:27 | Ειδήσεις

Η Μαρία Καρυστιανού δηλώνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ενεργής συμμετοχής στην πολιτική.

Κουσουλός - Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Γιώργος Ξυλούρης δεν είναι ο "Φραπές"Χθες 18:55 | Ειδήσεις

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι στην Εξεταστική Επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ κλήθηκε να καταθέσει το λάθος πρόσωπο.

Φοινικούντα: Προφυλακίστηκαν ανιψιός και επιχειρηματίαςΧθες 23:55 | Ειδήσεις

Αμφότεροι, υποστήριξαν την αθωότητα τους, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία. Τι είπαν στις απολογίες τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φοινικούντα: Προφυλακίστηκαν ανιψιός και επιχειρηματίας23:59Μερτς για σύνοδο Βερολίνου: Ίσως η μεγαλύτερη διπλωματική δυναμική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία23:45Η ΚΕΔΕ βάζει “λουκέτο” στους δήμους όλης της χώρας την Τρίτη23:31Χανιά: Ηλικιωμένες προσπάθησαν να περάσουν ναρκωτικά στις φυλακές για τους γιους τους23:17“Ρουβίκωνας”: Πορεία έξω από το σπίτι της Νίκης Κεραμέως (εικόνες)23:03Καρυστιανού για πιθανή πολιτική δράση: Θα είμαι στην πρώτη γραμμή22:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Επιχείρησε να πνίξει τη σύντροφο του με κορδόνι22:35Θρήνος στη Βολιβία: Υπερχείλισε ο ποταμός Πιραΐ - Είκοσι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι (βίντεο)22:22Ιεράπετρα: Κουκουλοφόροι έδεσαν 65χρονη μέσα στο σπίτι της22:08Αμαλιάδα: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε σε μάντρα σπιτιού – Τραυματίστηκε ο συνοδηγός21:55Ρέθυμνο: Συλλήψεις για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο21:41Εφιαλτικές στιγμές έζησε 15χρονη στο Ηράκλειο - Άνδρας ντυμένος Τσάρλι Τσάπλιν ασέλγησε εις βάρος της 21:28Παναθηναϊκός: Αμφίβολος ο Ναν για τον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε21:14Σίκινος: Εντοπίστηκε σκελετός που ανήκει σε εξαφανισμένη Γαλλίδα τουρίστρια 21:04Θεσσαλονίκη: Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών το 202620:50Κουσουλός - Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Γιώργος Ξυλούρης δεν είναι ο "Φραπές"20:40ΑΝΤ1 Sports: Ο Ολυμπιακός νιώθει… την καυτή ανάσα της ΑΕΚ στη βαθμολογία20:30Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ANT1 στηρίζει το Make-Α-Wish Ελλάδος20:20Γερμανία - Ουκρανία: Συμφωνία 10 σημείων για κοινή παραγωγή όπλων20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο