LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2019 06:16

Με “στοχευμένα μέτρα” προειδοποιεί την Τουρκία η ΕΕ

Πιθανόν οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία. Απόλυτη ικανοποίηση Αναστασιάδη. Οι αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ευρώπη - σύνοδος κορυφής - Τουρκία

Σε «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας αναφέρονται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων». Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία. Κυρώσεις δηλαδή σε βάρος προσώπων ή και της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει εξάλλου τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, για την Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».

Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στην επόμενη Σύνοδο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μετρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία. Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και και θέματα άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την έκθεση που θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτή γίνεται λόγος για "στοχευμένα μέτρα" κατά της Τουρκίας.

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα που συμπεριέλαβε σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/6) από την κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με αυτή την απόφαση, η ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από την επιβεβαίωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα. «Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις «τουρκικές προκλήσεις». Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κατήγγειλαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσαν την Τουρκία «να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

Επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Τη συμβολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν μέτρα ώστε να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, αναφέρει ότι «είναι το συνηθισμένο γλυκανάλατο “ευχολόγιο”, που επιβεβαιώνει ότι οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και τα συμφέροντα των λαών, αλλά και είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Αυτό το “ευχολόγιο”, πίσω από το οποίο κρύβεται ο ρόλος της Τουρκίας ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκθέτει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα που διαφημίζουν το ευρωΝΑΤΟϊκό πλαίσιο ως εγγυητή της ειρήνης, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Κι αυτό αποδεικνύεται κι από τις εξελίξεις κι από την πρόσφατη ιστορία».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)Σήμερα 18:18 | Ειδήσεις

Τι κατέθεσαν μάρτυρες που τέθηκαν υπό προστασία για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Διάλογοι, βίντεο και καταθέσεις στο μικροσκόπιο των αρχών.

Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδαΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...Σήμερα 14:49 | Ειδήσεις

Συγκινεί στην ανάρτηση του ο Γιάννης Καλλιάνος. Πώς αποχαιρετά τον πατέρα του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς19:58Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57Bullying - Σκύδρα: Νέο περιστατικό με τον ίδιο θύτη 19:45Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...19:32Ψυχικό: Σύλληψη άνδρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση19:18Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο