LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2019 18:07 | Ανανέωση: 18 Ιουνίου 2019 18:19

Χωρίς θρήσκευμα τα απολυτήρια των μαθητών φέτος

Τι αναφέρει εγκύκλιος που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας πριν τη λήξη του σχολικού έτους σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Λύκειο - σχολείο

Tο υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έστειλε πριν τη λήξη του σχολικού έτους προς όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια καλεί τους Διευθυντές τους, πριν εκδώσουν τους τίτλους σπουδών, να καταχωρήσουν στο πληροφοριακό σύστημα myschool το επώνυμο μητέρας και όχι το γένος, όπως ίσχυε πριν την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Δεν μπορεί να αναγραφεί το θρήσκευμα στα απολυτήρια αν δεν υπάρχει πρώτα υπεύθυνη δήλωση, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία ορίζει τα εξής: «Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α” 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, σε περίπτωση:

Α) Αλλαγής των στοιχείων ταυτότητας λόγω διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου, εφόσον συντρέχουν άπασες οι νόμιμες προϋποθέσεις, χορηγείται αποδεικτικό απόλυσης (απολυτήριου ή πτυχίου) υπό τα νέα στοιχεία ταυτότητας, εφόσον από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ταυτοπροσωπία με το πρόσωπο στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί ο τίτλος.

Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του προσώπου, στο αποδεικτικό απόλυσης που εκδίδεται, δεν θα πρέπει να αναγράφονται τα προηγούμενα στοιχειά της ταυτότητας ούτε και ο λόγος μεταβολής τους.

Β) Υιοθεσίας, στο αποδεικτικό απόλυσης (απολυτήριου ;h πτυχίου) που εκδίδεται μετά την τέλεση της υιοθεσίας, πρέπει να αναγράφονται μόνο τα νέα στοιχειά ταυτότητας που απέκτησε ο/η υιοθετούμενος/η με τη νόμιμη διαδικασία χωρίς καμιά αναφορά των παλαιών και χωρίς μνεία του λόγου μεταβολής.

Στις παραπάνω δύο περιπτώσεις Α και Β η σύνδεση του αποδεικτικού απόλυσης (απολυτήριου ή πτυχίου) με τον πρωτότυπο τίτλο εξασφαλίζεται με την αναφορά στο εκδιδόμενο αποδεικτικό ότι «στο όνομα του/της ίδιου/ίδιας έχει εκδοθεί το με αρ. πρωτ…. απολυτήριο/πτυχίο» και με παράλληλη καταχώριση με επισημειωματική πράξη στο Μητρώο Μαθητή? της επελθούσας μεταβολής των στοιχειών λόγω της υιοθεσίας ή της διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν εκδίδεται νέος απολυτήριος τίτλος».

Αλλαγή στοιχείων και διόρθωση

Μέχρι την έξοδο του/της μαθητή/τριας από το σχολείο είναι δυνατή η αποκατάσταση στο ορθό των εσφαλμένων στοιχείων ταυτότητας του/της, μετά από αίτηση του κηδεμόνα ή του/της ίδιου/ας, εφόσον είναι ενήλικος/η.

Η αποκατάσταση στο Μητρώο Μαθητών/ τριών πραγματοποιείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολει?ου με ερυθρά γραφή, σύμφωνα με την αστυνομική ταυτότητα του/της μαθητή/τριας ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σύμφωνα με πιστοποιητικό του οικείου Δήμου/ Δημοτικής Ενότητας.

Για τους/τις μαθητές/τριες που είναι πολίτες ξένων κρατών, η αποκατάσταση πραγματοποιείται σύμφωνα με έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του ξένου κράτους θεωρημένο και επίσημά μεταφρασμένο. Η διόρθωση σφραγίζεται και μονογραφείται από τον/τη Διευθυντή?/ντρια του σχολείου.

Διόρθωση στο Μητρώο Μαθητών/τριών με επισημειωματική πράξη και σύνταξη σχετικού πρακτικού μπορεί να λαμβάνει χώρα και μετά την έξοδο του/της μαθητή?/τριας από το σχολείο με την προσκόμιση των αναγκαίων για την απόδειξη εγγράφων.

Για τα απολυτήρια η υπουργική απόφαση αναφέρει:

«Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας». 

Πηγή: dikastiko.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο