LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2019 13:02

Η θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου (εικόνες)

Δράσεις από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για τα 100 χρόνια από τη θυσία των προσκόπων στο Αϊδίνι 

προσκοποί - Αιδινίου

Την ιστορική θυσία των προσκόπων στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας τιμά με εκδηλώσεις μνήμης το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Νότιας Αττικής, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και τον Σύλλογο Ιμβρίων, διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης, από την Τετάρτη 19 Ιουνίου έως την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 για να τιμήσουν τη μνήμη των παιδιών που θυσιάστηκαν. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (23/6), στις 19:00, στο Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Μικράς Ασίας (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη) ενώ θα ακολουθήσει ομιλία, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων (Ελευθερίου Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη).

Το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Έναν μήνα μετά ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού που βρισκόταν στην πόλη.

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου, πριν από 100 χρόνια, οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με θύματα πάνω από χίλιους Έλληνες στην περιοχή του Αϊδινίου.

προσκοποί - Αιδινίου

«Όταν, λίγες μέρες αργότερα, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη του Αϊδινίου και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας! Ανάμεσά τους βρέθηκαν σφαγιασμένοι και 31 πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αδιακρίτως, σε Έλληνες και Τούρκους. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν 31 προσκόπους μαζί με τον τοπικό έφορο, Νίκο Αυγερίδη, και τους αρχηγούς τους, τους οποίους και εκτέλεσαν διαδοχικά», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ).

Η θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου τον Ιούνιο του 1919 συγκλόνισε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

«Ο Γενικός Έφορος, Κωνσταντίνος Μελάς, προσπάθησε να δημοσιοποιήσει και να φέρει το θέμα στον παγκόσμιο προσκοπικό χώρο, ενημερώνοντας τον Αρχιπρόσκοπο Baden Powell, το νεοσύστατο τότε παγκόσμιο γραφείο καθώς και την Κοινωνία των Εθνών (ο σημερινός δηλαδή ΟΗΕ)», επισημαίνει το ΣΕΠ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου, το ενεργό μέλος της Προσκοπικής Κίνησης, Δημοσθένης Μαθιόπουλος, φιλοτέχνησε επετειακό λογότυπο. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η τελευταία φωτογραφία της προσκοπικής ομάδας του Αϊδινίου. Ο αριθμός 100 σκιαγραφείται από τις καμάρες στην πεδιάδα των Τράλλεων στο φόντο της φωτογραφίας, οι οποίες αποτελούν συμβολικά «το πέρασμα» στην αιωνιότητα. Οι ψυχές των 31 μικρών προσκόπων πετούν πλέον ελεύθερες. Τα περιστέρια είναι το αιώνιο σύμβολο αδελφοσύνης και ειρήνης των λαών. Το προσκοπικό τριφύλλι, παρμένο από έγγραφο της εποχής, θυμίζει την ευχή του Κωνσταντίνου Μελά για να παραμείνει «αιωνία στην καρδία μας και στο ΣΕΠ, η μνήμη του Αυγερίδη και των σφαγέντων αδελφών μας».

προσκοποί - Αιδινίου

Κεντρική επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει και το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, στην Εστία της Νέας Σμύρνης. Παράλληλα, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, στις 11:30, στον χώρο της Εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό (Εστία 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης), τιμητική εκδήλωση για τους προσκόπους που έπεσαν στο Αϊδίνι της Μικρασίας το 1919 υπηρετώντας τον συνάνθρωπό τους, αλλά και για όλους τους προσκόπους που έπεσαν στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

προσκοποί - Αιδινίου

 

 

 

 

 

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρί – Παναθηναϊκός: Το “τριφύλλι” άνθισε… στο Παρίσι00:15Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύεται για μέτρα για τον περιορισμό της παιδικής φτώχειας23:59Σκούρτα Βοιωτίας: Ένας 27χρονος του οποίου η εξαφάνιση είχε δηλωθεί, είναι ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος23:47Το Παιδί-Θαύμα των Δρόμων: Ο Μικρός Τζόναθαν που Μαγνητίζει τον Κόσμο23:33Άρης – Μπαχτσεσεχίρ: Λύγισαν… στην τελευταία περίοδο οι “κιτρινόμαυροι”23:20Έφυγε από τη ζωή η 27χρονη Αναστασία Τασούλα – Η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που ξύπνησε από την καταστολή23:07BCL: Η Καρδίτσα εξασφάλισε θέση στα play in22:54Αττική: Συνελήφθη 19χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος ανήλικης22:41Η ΑΕΚ κατήγγειλε τον Λανουά στην Επιτροπή Δεοντολογίας22:27Απίστευτες σκηνές στο Νοσοκομείο Ρίου: Περιστέρια μέσα σε θαλάμους τρώνε από τα πιάτα ασθενών (βίντεο)22:13Ουαλία: Άγριος καυγάς με σούβλες... κεμπάμπ, σε εγκαίνια καταστήματος (βίντεο)21:59Σάλος στην Ουκρανία: Επτά κατηγορούμενοι σε υπόθεση με μίζες 100 εκ. δολαρίων – Ανάμεσά τους και φίλος του Ζελένσκι21:46Θεσσαλονίκη: Συμμορία ανηλίκων διέπραττε ληστείες με απειλή μαχαιριού σε καταστήματα ψιλικών - Συνελήφθη ένας 14χρονος21:32Προφυλακίστηκαν οι παλαιοημερολογίτες ιερείς που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών21:19Τζόκοβιτς: Δεν θα μπορούσα να πανηγυρίσω 101 τρόπαια χωρίς δαλματίας21:06Αγροτοκτηνοτρόφοι στον ΑΝΤ1: Χάσαμε τα πάντα - Δεν έχουμε ούτε να πληρώσουμε το ρεύμα20:52Πάτρα: Πέθανε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα20:38Πτώση τουρκικού C-130: Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες (εικόνες)20:24Γερμανία: Θα το κάνεις και (δεν) θα πεις και ένα τραγούδι - Παράνομη η χρήση στίχων από το AI χωρίς άδεια20:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο