LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2019 19:51

Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και γιός του “πατριάρχη” του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 72 ετών, άφησε τη Δευτέρα ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του “πατριάρχη” του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.

Την Πέμπτη, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν τον Στέλιο Βαμβακάρη στην τελευταία του κατοικία.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Σε ηλικία μόλις 12 ετών, άρχισε να παίζει στο πλευρό του πατέρα του, Μάρκου. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια (καραντουζένι, ντουζένι της ψυχής, ντουζένι του σολ κ.α.) έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ, που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD “Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο”, που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο “Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία” ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου “Μια μέρα τη νύχτα”, αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑντώνης Σαμαράς: "Ο Μητσοτάκης με διέγραψε άρον άρον" - Απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή, στον ΑΝΤ1Σήμερα 19:42 | Ειδήσεις

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην δημοσιογράφο Ιρένα Αργύρη. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι από τον ΑΝΤ1.

Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώθηκε η Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ΑθήναςΣήμερα 20:24 | Ειδήσεις

Στην τελετή έναρξης του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας έδωσαν επίσης το «παρών» οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Καραμέρος, Στέλιος Φωτόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος.

Βοιωτία: Θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό - Πού επικεντρώνονται οι αρχέςΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Το πτώμα βρισκόταν στα πίσω καθίσματα και ήταν δεμένο με χειροπέδες.

Βορίζια: Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ο γαμπρός του 39χρονου - Συνεχίζονται οι έρευνεςΣήμερα 17:40 | Ειδήσεις

Δύο από τους επτά συλληφθέντες για τη βεντέτα φέρονται να εμπλέκονται και στην υπόθεση της έκρηξης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι αγρότες - Παίρνουν μόνο "υποσχέσεις" και όχι "δεσμεύσεις"20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώθηκε η Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας20:28Αστακός τα Βορίζια: Αναζητούν τον "ηθικό αυτουργό" της βεντέτας20:14Βοιωτία: Θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό - Πού επικεντρώνονται οι αρχές20:00Αντώνης Σαμαράς: "Ο Μητσοτάκης με διέγραψε άρον άρον" - Απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή, στον ΑΝΤ119:46Πούτιν: Αυτό που επιτύχατε έχει ιστορική σημασία για τον λαό μας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της ασφάλειας για τις προσεχείς δεκαετίες19:31Πάτρα: Φωτιά στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων19:16Ολυμπιακός: Χωρίς τους τραυματίες Έσε και Ντάνι Γκαρθία στον αγώνα με την Κηφισιά19:02Γαλλία: Τρεις νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν κατηγορούνται για οργάνωση τζιχαντιστικής επίθεσης18:48Περιστέρι - Παναθηναϊκός: Επέστρεψαν στις νίκες οι "πράσινοι"18:34Αγρίνιο: Προβλήματα από την σφοδρή βρόχοπτωση - Ποτάμια λάσπης οι δρόμοι18:20Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του Μαραθωνίου - Η κίνηση στους δρόμους18:06Βορίζια: Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ο γαμπρός του 39χρονου - Συνεχίζονται οι έρευνες17:52ΗΠΑ: Ύποπτο πακέτο με λευκή σκόνη σε στρατιωτική βάση - Ασθένησαν άνθρωποι17:38Formula 1: Νικητής ο Λάντο Νόρις στο σπριντ της Βραζιλίας17:24Τροχαίο στην Εύβοια: Τζιπ τούμπαρε σε κεντρικό δρόμο17:10Λωρίδα της Γάζας: Νεκρός ένας παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά16:55Θλάση ο Τολιόπουλος, χάνει τα ματς με Περιστέρι, Παρί και Ρεάλ16:41Η “καταιγίδα” αμερικανικών κυρώσεων κατά τουρκικών εταιρειών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν16:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο