LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2019 18:52 | Ανανέωση: 17 Ιουνίου 2019 19:55

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στον ΑΝΤ1 για τις τουρκικές προκλήσεις

Μιλάει για την στρατηγική της Αθήνας απέναντι στις ολοένα και διογκούμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο “θερμού επεισοδίου” με την Τουρκία. Συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως πιθανότητες να συμβεί κάτι με την γείτονα χώρα πάντα υπάρχουν, προσθέτοντας ότι: «Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο.»

Επιπρόσθετα, σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε : «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις.»

Για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προσπαθήσει να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Αναλυτικά όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πού ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Ξεκινώ ρωτώντας, αμέσως, με ποιο τρόπο μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία την αδελφή χώρα, την Κύπρο;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες προς το παρόν και μέχρι τώρα, από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλη αυτή η διεθνής υποστήριξη που υπήρξε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προέκυψε μετά από συντονισμένες ενέργειες και σοβαρή προσπάθεια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι αρκετά αυτά κ. Υπουργέ; Θέλω να πω, θα σταματήσει η Τουρκία τη δράση της;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει, πρέπει να πάμε στις παραπέρα ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή τη στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής, να προσπαθήσουμε να  επιβληθούν κυρώσεις, τουλάχιστον μήπως κάποια στιγμή σταματήσει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πράγμα που δεν φαίνεται, όμως, πολύ εύκολο, γιατί υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες αντιδρούν

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μία μάχη και μία προσπάθεια μήπως καταφέρουν να πείσουν όλη την Ευρώπη να γίνουν αυτά. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κ. Υπουργέ, η μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα είναι για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες τουρκικές ενέργειες, γεωτρήσεις ή αντίστοιχης εμβέλειας κινήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Δηλαδή, πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν ζήσουμε ανάλογα περιστατικά, για παράδειγμα στην περιοχή του Καστελόριζου.  

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν, θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Όλη η προσπάθεια είναι να σταματήσει αυτή η προκλητική ενέργεια των Τούρκων και η μεθόδευση των παραβιάσεων εκεί που είναι τώρα. Αν φτάσει όμως σε αυτό το σημείο να είστε σίγουρος ότι δεν θα το αφήσουμε να προκύψει. Θα κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζονται για να μη γίνει. Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, πώς θα αντιδράσουμε, τι θα κάνουμε, υπάρχει ετοιμότητα να γίνουν αυτά που πρέπει. Η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή και η δική μου θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν αυτή. Ας γίνει όποια προσπάθεια πρέπει, ούτως ώστε να μη φτάσουμε σε αυτή τη δυσκολία, γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως είναι διάχυτη η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Ακούω τους ειδικούς που τις τελευταίες μέρες στις αναλύσεις τους, επισημαίνουν όλοι ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι, δε θέλω να υποβαθμίσω τους ειδικούς και όλους αυτούς που αναλύουν τις θεωρίες, αλλά οι πιθανότητες να προκύψει ένα επεισόδιο υπάρχουν πάντα, δεν είναι τωρινές. Αυτή τη στιγμή, συνδυάζοντας όλα αυτά που συμβαίνουν, κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να προκύψει μια διέξοδος της τουρκικής πίεσης σε ένα θερμό επεισόδιο. Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι τόσο πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά. Δε θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο. Ωστόσο, εμείς έχουμε λειτουργήσει με ένα τρόπο μέχρι σήμερα, έχουμε φτιάξει αρκετά ισχυρές συμμαχίες οι οποίες έχουν αποδώσει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σε διπλωματικό επίπεδο, τι θα μπορούσε να πονέσει την Τουρκία αυτή τη στιγμή; Ας πούμε, η τελωνειακή ένωση και η πορεία της;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Οτιδήποτε έχει σχέση με την οικονομία της θα μπορούσε να την πονέσει. Οτιδήποτε επηρεάζει την οικονομία της. Η οικονομία της είναι εύθραυστη. Αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, επομένως, οτιδήποτε επιβληθεί στην Τουρκία σαν μέτρο το οποίο επηρεάζει την οικονομία, νομίζω ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου, σας παρακαλώ, το επίπεδο της ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο ποιο είναι; Και σας ρωτώ γιατί σε ένα τέτοιο κλίμα ανησυχίας με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λογικό είναι να ρωτάμε όλοι πόσο έτοιμοι είμαστε αν συμβεί κάτι κακό.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι γιατί δε μπορούμε να μην είμαστε έτοιμοι. Με τόσες παραβιάσεις κάθε μέρα, με τόση ανησυχία που υπάρχει στο Αιγαίο, και η Αεροπορία, και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός είναι σε μια διαρκή ετοιμότητα. Ευτυχώς, μετά από όλη αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε μια πολύ καλή επιχειρησιακή δυνατότητα και μια ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Νομίζω ότι είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχτηκαν ότι υπήρξε μια δραματοποίηση της κατάστασης από την πλευρά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με αφορμή το ΚΥΣΕΑ που έγινε χθες. Το ερώτημά μου είναι απλό. Ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό το ΚΥΣΕΑ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου; Και μήπως ζημιώνει και τον τουρισμό μας το να δημιουργείται μια, θα το πω εντός πολλών εισαγωγικών, "πολεμική ατμόσφαιρα";

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Θα σας πω. Το ΚΥΣΕΑ είναι ένα θεσμικό όργανο το οποίο όταν συγκαλείται, συγκαλείται για να γίνει μια εκτίμηση μιας καταστάσεως και να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news και διάφορες παρουσιάσεις ότι υπάρχει μια ένταση, ότι υπάρχει μία προετοιμασία για πόλεμο και λοιπά, επίσης έχουμε και κάποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες θα έπρεπε να εξεταστούν επ’ ευκαιρίας και της επισκέψεως του κ. Κατρούγκαλου σήμερα στη Σύνοδο, θα έπρεπε να δοθούν κατευθύνσεις και να συντονιστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία για το πως θα αντιμετωπιστεί η όλη υπόθεση και παράλληλα να δοθεί στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η κατάσταση είναι ασφαλής. Θεωρώ ότι καλώς συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ γιατί αυτός είναι ο ρόλος του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εξέπεμψε λέτε σήμα ψυχραιμίας.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ναι. Όλοι κατάλαβαν από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται, γίνονται, όλες οι προϋποθέσεις δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εγώ δεν έχω καμία ανησυχία για κάτι τέτοιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνοντας, θέλω να μου επιτρέψετε και ένα προσωπικό ερώτημα να σας κάνω. Επειδή πολλά συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, θα είστε τελικώς υποψήφιος, γιατί κάπου διάβασα ότι ενδέχεται να είστε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου μου έγινε πρόταση να είμαι υποψήφιος, το συζήτησα αρκετά και με τον Πρωθυπουργό και αποφάσισα ότι θα πρέπει να είμαι συνεπής σε αυτά που έχω πει. Εγώ ανέλαβα ένα καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είμαι πολιτικός, δεν είχα πρόθεση να εξελιχθώ σε πολιτικό. Σε αυτή τη φάση είπαμε να μην κάνω αυτό το βήμα. Επειδή το έργο μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι αρκετά σοβαρό, θα ήθελα να συνεχίσω το έργο μου όσο έχω την ευθύνη αυτού του Υπουργείου και να μην εμπλακώ με πολιτικά θέματα. Αυτός ήταν ο λόγος. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρωθυπουργό για την πρόταση και την τιμή που μου έκανε, αλλά η εκτίμηση και τα προσωπικά μου σχέδια επιβάλλουν να κάνω αυτό, να είμαι συνεπής σε αυτά που έχω πει και έχω δηλώσει και σε αυτά που κάνω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: ευρωπαϊκή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας στο ΜεταναστευτικόΣήμερα 16:05 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων απο την Σύνοδο Κορυφής, το "μπλόκο" στην Βόρεια Μακεδονίας, τον Ζάεφ και το Brexit.

Βουρκωμένος ο Γιούνκερ: “Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη” (βίντεο)Σήμερα 16:29 | Ειδήσεις

Συναισθηματικά φορτισμένο το "αντίο" του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετέχει.  

“Επίσκεψη” του Ρουβίκωνα στο γραφείο του ΚικίλιαΣήμερα 13:29 | Ειδήσεις

Ομάδα ατόμων έκανε "παρέμβαση" στο πολιτικό γραφείο του Υπ. Υγείας. Τι "απάντησε" ο ίδιος, τι δήλωσε ο Κυβ. Εκπρόσωπος.

“Ρέει” αίμα αμάχων στη Συρία παρά την… “εκεχειρία”Σήμερα 18:45 | Ειδήσεις

Στα… χαρτιά έμεινε η συμφωνία Πενς – Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην βορειοανατολική Συρία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελεύθεροι με όρους για την εισβολή στο τουρκικό προξενείο (εικόνες) 19:15“Ρέει” αίμα αμάχων στη Συρία παρά την… “εκεχειρία”19:01Ψήφος αποδήμων: Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση 4 σημείων της κυβέρνησης18:48“Κίνηση 81 για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό”: έχουμε έναν αντίπαλο, τη Δεξιά18:36Κορυφαίος τερματοφύλακας στην Πορτογαλία αναδείχτηκε ο Κασίγιας18:22Αναβρασμός στην Βαρκελώνη: Έκλεισε η Σαγράδα Φαμίλια (βίντεο)18:09Ελληνικά ομόλογα: νέα ρεκόρ στις αποδόσεις17:55Παναθηναϊκός: τέλος ο Νταμπίζας17:42Επιμένει το ΔΝΤ: Κόψτε συντάξεις και αφορολόγητο17:28Ο καιρός για τους αγρότες17:15Απειλεί να παραιτηθεί ο Ζάεφ μετά το “όχι” της ΕΕ17:01Εκατοντάδες κλοπές με “χρυσή λεία” από πολυμελή συμμορία16:50Βουρκωμένος ο Γιούνκερ: “Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη” (βίντεο)16:37Μητσοτάκης: ευρωπαϊκή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό16:23Ναρκωτικά, κινητά και ...router βρέθηκαν σε κελιά! 16:10Γερμανικό “όχι” για τις αποζημιώσεις15:57Οδυσσέας Ελύτης: 40 χρόνια από το Βραβείο Νόμπελ15:43Οργή Τσίπρα για το ευρω-“μπλόκο” στην Βόρεια Μακεδονία15:29Κατά κύματα η αποσυμφόρηση των νησιών15:16Κατρούγκαλος για ψήφο αποδήμων: η ΝΔ θέλει να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα15:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο