LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2019 18:02

New York Times: ο Μάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ

«Θα είναι ο διάδοχός του το ίδιο αποφασιστικός;» είναι το ερώτημα που θέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Μάριο Ντράγκι

Επισήμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι που θα συγκεντρωθούν στο θέρετρο Σίντρα, έξω από τη Λισαβόνα, θα στοχαστούν πάνω στο σπουδαίο νομισματικό πείραμα του ευρώ, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια ζωής, γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Ανεπίσημα, όμως, το ετήσιο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών θα είναι μια τριήμερη απόδοση τιμών στον άνθρωπο που έσωσε το ενιαίο νόμισμα στις πιο αβέβαιες στιγμές του, στον Μάριο Ντράγκι», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Η θητεία του κάλυψε μια περίοδο κινδύνων στην σύντομη ιστορία της ευρωζώνης, που διαθέτει πλέον 19 μέλη και ισοδυναμεί με το 20% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπήρξαν στιγμές, από τα τέλη του 2011 και όλο το 2012, που φαινόταν πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα χρεοκοπούσαν και ότι η νομισματική ένωση θα εγκλωβιζόταν σε ένα καθοδικό αποπληθωριστικό σπιράλ που θα οδηγούσε στην οικονομική ύφεση. Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αμφιταλαντεύονταν και χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούσαν στην διάσωση των δοκιμαζόμενων εταίρων τους, η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή. «Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός την ώρα που ο κίνδυνος διάσπασης ή και διάλυσης της ευρωζώνης ήταν υψηλός. Μετά τον Ντράγκι, η ΕΚΤ έγινε μια διαφορετική τράπεζα», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics του Λονδίνου.

Μάριο Ντράγκι - συνέντευξη τύπου - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ενώ η θητεία του Ντράγκι λήγει σε λίγους μήνες, αυξάνονται οι ανησυχίες για την αποχώρησή του, αφού ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση. Οι πολιτικοί διαγκωνίζονται σε μια χαοτική διαδικασία για τις θέσεις του επικεφαλής στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος ηγέτης της Τράπεζας δεν θα διαθέτει τις ικανότητες του Ντράγκι. Η ισχύς της ΕΚΤ διευθύνθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο μετασχηματισμός βοήθησε το ευρώ να αντέξει και ο κ. Ντράγκι αποχωρεί από την σκηνή σαν ένας “super star” μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών. Όποιος τον διαδεχθεί, θα διαθέτει το πλεονέκτημα του δοκιμασμένου οπλοστασίου των νομισματικών εργαλείων για την παροχή ρευστότητας, την απόκρουση των επιθετικών πρακτικών στις αγορές ομολόγων και την αποτροπή τραπεζικών κρίσεων. Εξαιρετικός στην επικοινωνία, κατόρθωνε συχνά να καθησυχάζει τις νευρικές αγορές με τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του. Στις κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στιγμές του Ιουλίου του 2012, ο Ντράγκι δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ. Η δήλωσή του υπήρξε το σημείο καμπής της κρίσης, τονίζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1: Μόνο μπράβο αξίζουν στον Αntenna και τον Θοδωρή ΚυριακούΣήμερα 21:26 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον ιδιοκτήτη του Θοδωρή Κυριακού για τον τηλεμαραθώνιο που διοργάνωσε το κανάλι.

Ο Θοδωρής Κυριακού για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ANT1 - Θα βοηθήσουμε τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα που μας έχουν ανάγκηΣήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Θοδωρής Κυριακού, δώρισε 300.000 ευρώ για αυτό τον ιερό σκοπό.

Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - ΛαμίαςΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Με υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

Τουρκία: Συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της ΛιβύηςΣήμερα 22:12 | Ειδήσεις

Νωρίτερη είδηση ανέφερε ότι το ιδιωτικό τζετ είχε χαθεί από τα ραντάρ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βρετανία: Δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για σχεδιασμό επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα της Αγγλίας23:59ΟΗΕ: Το Ισραήλ καταγγέλλει παραβιάσεις του Ιράν στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας23:49Ηράκλειο: Αγροτοκτηνοτρόφοι πέταξαν φύλλα από ελιές έξω από την Περιφέρεια Κρήτης (εικόνες)23:35Τουρκία: Αύξηση κατά 27% του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου23:20Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας23:06Τουρκία: Συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης22:53Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην πόλη Σιβέρσκ - Οπισθοχώρησαν τα ουκρανικά στρατεύματα22:39Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι έκανε... Χριστούγεννα στο Κάουνας22:25Μητσοτάκης για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1: Μόνο μπράβο αξίζουν στον Αntenna και τον Θοδωρή Κυριακού22:11Αίγυπτος: Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα θα συντηρηθεί ενώπιον κοινού στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (εικόνες)21:57Ιλίσια: Διασωληνωμένος ο συντηρητής ασανσέρ - Πώς έγινε το ατύχημα21:43Τουρκία: Χάθηκε από τα ραντάρ τζετ με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Λιβύης21:28 Γκίλφοϊλ: Ο πολιτιστικός διάλογος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας21:12ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη ετήσια φορολοταρία - Δώδεκα νικητές κερδίζουν από 100.000 ευρώ20:57Αγρότες: Κομβόι με τρακτέρ στην πόλη της Καλαμάτας - Κλειστός ο κόμβος Θουρίας20:43Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης: Οι εκπρόσωποι των 5 σωματείων και ιδρυμάτων που ενισχύονται μιλούν στον ΑΝΤ120:29ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Μεντιλίμπαρ "έδωσαν τα χέρια" έως το 202720:15Σουδάν: Δέκα νεκροί από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους20:00Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:46Ουκρανία: Η "σαρκοφάγος" του Τσέρνομπιλ μπορεί να καταρρεύσει εάν δεχθεί νέα επίθεση19:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο