LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2019 16:53

Ευρωπαϊκό “μέτωπο” κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει η ΕΕ. «Θαλάσσια εισβολή» χαρακτηρίζει η Λευκωσία την παράνομη γεώτρηση. Νέες απειλές από τον Ερντογάν.

AP - Τσίπρας - Ερντογάν - ΑΟΖ

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνουν Ελλάδα και Κύπρος την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί η φημολογούμενη γεώτρηση από τον “Πορθητή” εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κυπριακή πλευρά δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει αν το τουρκικό γεωτρύπανο “χτύπησε” εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η κλιμάκωση πάντως της παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - καθώς διατυμπανίζει νέα γεώτρηση από το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” τον Ιούλιο στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας - συνιστά «θαλάσσια εισβολή», όπως σημειώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στον ΑΝΤ1.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να συντονίσουν τον βηματισμό τους. Ήδη οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, είχαν κατ’ ιδίαν επαφές με ομολόγους τους στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανακοίνωσης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ε.Ε. αναμένεται να «εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και να δεσμευτεί ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Άγκυρα συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά “παγώσει” και να προειδοποιεί την Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί εάν παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


Οι απειλές Ερντογάν και οι “βρυχηθμοί” στον τουρκικό Τύπο

Απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε για τα πληρώματα του “Πορθητή” και των υποστηρικτικών του σκαφών, που παράνομα εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκονται στην κυπριακή AOZ. «Έδωσαν εντολές λένε, να συλλάβουν τα πληρώματα στα σκάφη! Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!» είπε και πρόσθεσε: «Αν τολμήσουν να κουνήσουν έστω και βλέφαρο, τα πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες της Τουρκίας θα πάρουν θέση για να διασφαλίσουν την συνέχιση των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ».

Στο “στόχαστρο” του Ερντογάν βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τις συστάσεις του προς την Άγκυρα να τερματίσει τις παράνοες ενέργειές της. «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Τι μας λες; Εμείς έχουμε ακτές εκεί. Εμείς είμαστε εγγυητές στην Κύπρο. Και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εσύ ποιος είσαι; Ξεκαθάρισε τη θέση σου, αν κάνεις αυτές τις δηλώσεις εκ μέρους της ΤOTAL. Αν είναι έτσι, φύγε από την Προεδρία και πιάσε δουλειά ως δικηγόρος», τόνισε.

AP - Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεπέρασε το όριά του. Ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας», γράφει η εφημερίδα Γενί Ακίτ. Το ΝΤV μεταδίδει: «Ο Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία», ενώ η Χουριέτ χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» το αίτημα της Ελλάδας για επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. «Μη θερμαίνετε τα νερά, γιατί θα καείτε μόνοι σας!», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σχολίασε: «Αν οι χώρες της ΕΕ θέλουν μια συμφωνία στην Κύπρο, να μην παραβλέπουν τις πραγματικότητες που υπάρχουν και να μην απορρίπτουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Αναβρασμός στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε με την λογική των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, σημείωσε όμως ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω δραματοποίηση από μέρους του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  «Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της».

«Ο κ. Τσίπρας, μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας έκανε λόγο για “τζούφιες” γεωτρήσεις της Τουρκίας. Αυτή η αντιμετώπιση των εξελίξεων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Παρά τα “σύννεφα” άρχισε σήμερα στην Άγκυρα o δεύτερος γύρος συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Απολογία για την επίθεση στον ΓραμμένοΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Κρατούμενος παραμένει μέχρι την ολοκλήρωση της απολογίας του στον ανακριτή, ο ανεξάρτητος βουλευτής που αντιμετωπίζει δίωξη για κακούργημα.

Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...Σήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον Κ. Φλώρο μεσα στην Βουλή. Η "πατριδοκαπηλία με την υποψηφιότητα Μπελέρη", οι εξορύξεις και οι συντάξεις έως 4.000 ευρώ.

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμαΣήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο