LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Ιουνίου 2019 16:04

“Καυτά θέματα” στην Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Στην Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας. Βαριά η ατζέντα της Συνόδου, όπου μεταξύ άλλων θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μάλτα, προκειμένου να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της Ε.Ε.(Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν: η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στις παρεμβάσεις του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται:

  • να τονίσει τη σημασία της θέσης σε ισχύ και της εφαρμογής Συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και ευημερία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Συναφώς, θα υποστηρίξει την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γειτονικής κυβέρνησης.
  • να τονίσει τη σημασία του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα ως σημαντικών παραγόντων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις· και να υποστηρίξει, σε συντονισμό με την Κύπρο, την αποστολή αυστηρών μηνυμάτων της ΕΕ ως προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.
  • να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα·
  • στο πλαίσιο των συζητήσεων επί των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, θα υπογραμμίσει ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

Ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα υπογραμμίσει επίσης ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ - της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Ως προς την κλιματική αλλαγή, θα υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, θα επισημάνει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU) που συμφωνήθηκε πρόσφατα και θα συνδράμει σημαντικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου23:26Πάτρα: Παρουσιάστηκε και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 30χρονου23:12Χωρίς ταξί η Θεσσαλονίκη για 48 ώρες22:58Ιράν: Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών22:44Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε στον αέρα αυτοκίνητο22:30Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Οδησσού22:16ΕΕ-Mercosur: Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση της "ιστορικής" συμφωνίας22:02Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα21:48Έρευνα ΑΝΤ1 - Τι κρύβεται πίσω από το προφίλ  "EMILY" που διέρρευσε το βίντεο το οποίο πυροδότησε τη "βόμβα" στην Κυπριακή Προεδρία21:34Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών21:20ANT1 Sports: Την Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, για την Ευρωλίγκα21:06Χιόνια και παγετός σε Γιάννενα και Άρτα20:52Σάλος στην Κύπρο: Εκτυλίσσεται πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με τη διαρροή βίντεο από "αινιγματικό" λογαριασμό 20:38Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα;20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Σαράφογλου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Μετά τη Βενεζουέλα, το Ιράν19:56Λαμία: Άνοιξαν οι αγρότες την παλιά εθνική οδό στη Θήβα 19:42Τέλλογλου για το πολιτικό σκάνδαλο στην Κύπρο: Ο μυστηριώδης επιχειρηματίας που γύρισε το βίντεο19:28Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα διόδια Νέων Μαλγάρων και στα δύο ρεύματα19:14Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο