LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Ιουνίου 2019 16:04

“Καυτά θέματα” στην Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Στην Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας. Βαριά η ατζέντα της Συνόδου, όπου μεταξύ άλλων θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μάλτα, προκειμένου να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της Ε.Ε.(Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν: η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στις παρεμβάσεις του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται:

  • να τονίσει τη σημασία της θέσης σε ισχύ και της εφαρμογής Συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και ευημερία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Συναφώς, θα υποστηρίξει την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γειτονικής κυβέρνησης.
  • να τονίσει τη σημασία του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα ως σημαντικών παραγόντων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις· και να υποστηρίξει, σε συντονισμό με την Κύπρο, την αποστολή αυστηρών μηνυμάτων της ΕΕ ως προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.
  • να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα·
  • στο πλαίσιο των συζητήσεων επί των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, θα υπογραμμίσει ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

Ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα υπογραμμίσει επίσης ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ - της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Ως προς την κλιματική αλλαγή, θα υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, θα επισημάνει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU) που συμφωνήθηκε πρόσφατα και θα συνδράμει σημαντικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:0248 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα16:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο