LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Ιουνίου 2019 15:26

Κόλπος του Ομάν: Διεθνής ανησυχία για την επίθεση σε τάνκερ (εικόνες)

Φλεγόμενα τάνκερ, παγκόσμια ανησυχία και ο πρώτος αντίκτυπος από την επίθεση. Όσα έχουν γίνει γνωστά.

AP - Κόλπος του Ομάν - τάνκερ - επίθεση

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί από τα όσα διαδραματίζονται από το πρωί στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Εκεί δύο τάνκερ δέχθηκαν επίθεση, με τις ακριβείς συνθήκες να μην έχουν ακόμα αποσαφινιστεί.

Εικόνες του φλεγόμενου τάνκερ κάνουν το γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας, ενώ αξιωματούχος του Λιμενικού του Ιράν διέψευσε ότι ένα από τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση βυθίστηκε, όπως άλλωστε είχε κάνει νωρίτερα και η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο ίδιος δήλωσε πως η πυρκαγιά στο ένα από τα δύο τάνκερ έχει περιοριστεί πλήρως και πως τα 21 μέλη του πληρώματος θα επιστρέψουν στο σκάφος, αφού πρώτα επιθεωρηθεί και κριθεί ασφαλές. Το δεύτερο πλοίο, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζει να φλέγεται.

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν για τις φερόμενες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν και σημείωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια περιφερειακή συνεργασία ασφάλειας για την προστασία των στρατηγικής σημασίας θαλασσίων οδών.

AP - Κόλπος του Ομάν - τάνκερ - επίθεση

Πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, υποστήριζαν ότι, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας. Το πλοίο είχε δεχθεί επίθεση, ενώ έπλεε μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιράν, ενώ είχαν σημειωθεί και τρεις εκρήξεις. Η πλοιοκτήτρια, η νορβηγική Frontline, διευκρίνισε ότι, οι ιρανικές δυνάμεις διέσωσαν και τα 44 μέλη πληρώματος των δύο τάνκερ, Front Altair και Kokuka Courageous.

Οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Ζασκ, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, επίσης ότι, το πετρελαιοφόρο Front Altair, συνεχίζει να πλέει στον κόλπο του Ομάν.

AP - Κόλπος του Ομάν - τάνκερ - επίθεση

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Το περιστατικό έρχεται περίπου έναν μήνα, αφού τέσσερα άλλα δεξαμενόπλοια είχαν υποστεί ζημιές στην περιοχή από μαγνητικές νάρκες και είχε ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τάξης του 4% στις τιμές του πετρελαίου.

Το χρονικό της επίθεσης

"Σήμερα 13 Ιουνίου στις 06:03" τοπική ώρα, το Front Altair ένα τάνκερ 111.000 τόνων με σημαία Νήσων Μάρσαλ "δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε ανάμεσα στα Εμιράτα και το Ιράν (...) Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν πάνω στο πλοίο. Το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε παραπλέον πλοίο και κανένας δεν τραυματίστηκε", ανέφερε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων πρόσθεσε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι επίθεση δέχθηκε και το έτερο δεξαμενόπλοιο στην ίδια ζώνη, το Kokuka Courageous. To Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd υπέστη ζημιά από "φερόμενη επίθεση", από την οποία υπέστη ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή, ανακοίνωσε παράλληλα η εταιρεία διαχείρισης Bernhard Schulte Shipmanagement, η οποία πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, διευκρινίζοντας ότι μόνον ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά.

Την είδηση για την επίθεση σε ένα από τα δεξαμενόπλοιά της επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα. Σύμφωνα με τον Γιουτάκα Κατάντα, το πλοίο επλήγη δύο φορές σε διάστημα τριών ωρών προτού απομακρυνθεί όλο του το πλήρωμα. Η εταιρεία έλαβε τις πρώτες πληροφορίες για την επίθεση γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Το πλοίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό δίκτυο NHK.

Διεθνής ανησυχία

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Παράλληλα και ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε δύο "σήματα κινδύνου" νωρίς σήμερα το πρωί από δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τα οποία πιθανολογείται ότι αποτέλεσαν στόχο "επίθεσης". "Δύο ξένα δεξαμενόπλοια" είχαν ένα "ατύχημα" το πρωί στην Θάλασσα του Ομάν, είχε μεταδώσει από την πλευρά του το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, επικαλούμενο "καλά ενημερωμένη πηγή". Το περιστατικό αυτό σημειώνεται έναν μήνα μετά τις μυστηριώδεις πράξεις δολιοφθοράς που είχαν στόχο τέσσερα εμπορικά πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν δεξαμενόπλοια, το ένα νορβηγικό. Η Σαουδική Αραβία τις είχε αποδώσει στο Ιράν.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας συνέστησαν εξάλλου στα πλοία της χώρας στην περιοχή να βρίσκονται "σε επαγρύπνηση, με αυξημένο επίπεδο επιφυλακής". "Μολονότι το σκηνικό των επιθέσεων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές, η διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων συνιστά, μετά το σημερινό επεισόδιο, την παραμονή μέχρι νεωτέρας σε απόσταση από τα ιρανικά ύδατα", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή τους. Την ίδια ώρα η Βρετανία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις πληροφορίες για εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Χορμούζ από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. "Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στα Στενά του Χορμούζ. Είμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους μας στην περιοχή", δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο