Ταλαιπωρία χωρίς τέλος οι εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα
Σε «Γολγοθά» εξελίσσεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" πρότεινε στον Υπουργό Υγείας τη λύση του συμψηφισμού για την καταβολή οφειλών προς τα διαγνωστικά, τα οποία όπως τόνισε, βρίσκονται στο όριο της οικονομικής τους κατάρρευσης, καλώντας τον σε προγραμματισμένη συνέλευση, ωστόσο, εκπρόσωποι των διαγνωστικών δέχθηκαν νέα συνάντηση την οποία τους πρότεινε ο Υπουργός Υγείας, η οποία ξεκίνησε στις 13:30.
Με χθεσινή απόφασή τους, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών, που μέχρι τότε ήταν σε επ’αόριστον απεργία, έκαναν γνωστό ότι ανοίγουν τα κέντρα, όμως αναστέλλουν την επί πιστώσει παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι επισπεύδουν τις διαδικασίες για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 85% της τιμής που αναγράφεται στο παραπεμπτικό, θα απαλλάσσονται από το 15% της συμμετοχής τους και με την απόδειξη θα λαμβάνουν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού και τα οξέα περιστατικά, όπου κινδυνεύει η ζωή του ασφαλισμένου.
Όπως πάντως, εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι ασφαλισμένοι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν πίσω από τον ΕΟΠΥΥ χρήματα για τις εξετάσεις τους, αφού μια τέτοια ενέργεια δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα. Το ίδιο υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Π.Γεωργακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τονίζοντας ότι «δεν είναι νόμιμη η διαδικασία».
Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο Υπουργός, γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί «χωρητικότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας με το να δέχονται χωρίς ραντεβού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ασφαλισμένους για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.
Προωθείται επιπλέον, η άρση περιορισμού του αριθμού των εξετάσεων, που μπορούν να διενεργούνται στα απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.
Ανέφερε, επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας ότι, η απόφαση των εκπροσώπων των εργαστηρίων, οδηγεί «μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια σε ντε φάκτο καταγγελία των συμβάσεων» και κάλεσε τους εργαστηριακούς γιατρούς να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να δεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου για την εκτόνωση της κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου για αύξηση του φετινού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ, ζητώντας την απαλλαγή τους από την αναγκαστική έκπτωση (claw back) του δεύτερου εξαμήνου του 2018, ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ.
Kουτσούμπας: ο ελληνικός λαός βρίσκεται υπό συνεχή εκβιασμό
«Η υποβάθμιση και οι τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό, στο μεν δημόσιο να μη μπορεί να κάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εξετάσεών του, στο δε ιδιωτικό τομέα, των μεγάλων επιχειρηματιών Υγείας, να βρίσκεται υπό τον συνεχή εκβιασμό "ή πληρώνεις ακριβά ή δεν έχει εξετάσεις"» δήλωσε για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και την κατάσταση στα διαγνωστικά κέντρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Γι' αυτό τώρα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ. Για να δοθεί απάντηση με διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν οι χιλιάδες αναγκαίες προσλήψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα και να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους και όλες» καταλήγει στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.