Εξετάσεις μόνο τοις μετρητοίς στα διαγνωστικά κέντρα
Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου
Σε λήξη της απεργίας στα διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες τους, όμως οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις, εάν δεν πληρώσουν τοις μετρητοίς το κόστος που αντιστοιχεί στην συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, ήτοι το 85% της δαπάνης για κάθε εξέταση.
Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μην εισπράττουν το 15% που αναλογεί στην συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά μόνο το μέρος που αναλογεί στον ΕΟΠΥΥ, που όμως θα πρέπει να το πληρώνει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος και ύστερα να καταθέτει τα σχετικά παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και να περιμένει πότε ο Οργανισμός θα του καταβάλλει το ποσό.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, από την διαδικασία της καταβολής του συνολικού κόστους θα εξαιρεθούν οι καρκινοπαθείς και άλλες κατηγορίες βαρέως ή χρονίως πασχόντων ασφαλισμένων.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της συνάντησης εκπροσώπων του κλάδου με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την Τρίτη.
Ξανθός: Είναι παράνομο να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του για εξετάσεις
Παράνομη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τη μορφή της κινητοποίησης που αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Ο υπουργός τόνισε «η λύση, ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια, αλλά να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία λύση, η οποία δεν έχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων» των διαγνωστικών κέντρων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ όπως είπε.
Όπως εξήγησε, αυτό το οποίο εισηγούνται, το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει από την τσέπη του, δεν προβλέπεται.
«Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή. Αυτό, λοιπόν, μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Και νομίζω ότι από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστήριων».
Όσον αφορά για το πως σκέφτεται το υπουργείο μα αντιμετωπίσει το πρόβλημα εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ο Α.Ξανθός είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διευκολύνουν ώστε να πραγματοποιούνται εκτός ραντεβού εργαστηριακές εξετάσεις είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.
«Σαφώς όμως απευθύνουμε και μία έκκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς, στους συναδέλφους μας που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διάγνωσης αυτή την περίοδο στη χώρα μας και τους λέμε ότι αναγνωρίζοντας το πρόβλημα για την επιβάρυνσή τους, αναγνωρίζοντας, όμως, και την πραγματική δυσκολία και τον περιορισμό που προκαλούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια , να αναλογιστούν και την κρισιμότητα της συγκυρίας και να προσπαθήσουμε να οδηγηθούμε σε μία διέξοδο η οποία θα διευκολύνει μία μακροπρόθεσμη συζήτηση για μέτρα αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου του προβλήματος αυτού, που υπάρχει εδώ και πάνω από 7 χρόνια στον χώρο της υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.