LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2019 11:49

ΙΟΒΕ: ήπια βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Μικρή εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία. Τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας.

Βιομηχανία

Οριακή άνοδο κατέγραψε τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, στις 100,8 μονάδες (από 100,3 τον Απρίλιο), επίδοση χαμηλότερη όμως από την αντίστοιχη περυσινή (103,6), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία καταγράφει ήπια εξασθένιση τον Μάιο, στις 102,9 μονάδες (από 104,4 τον Απρίλιο), επίπεδο ωστόσο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (101,7), τονίζει το ΙΟΒΕ σε ανάλυσή του.

Αυτή η εξέλιξη, προσθέτει, μετριάζει τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από ελληνικές βιομηχανίες σε τρίτες χώρες. Επισημαίνεται ότι τον Μάιο, σε ένα βαθμό, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονταν εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με έκδοση ομολογιακών δανείων, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές και τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξελίξεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, συμβάλλει στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Βιομηχανία

Σημαντική ήταν η συμβολή των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων στην ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σχεδόν στα 3,6 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,3% σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του προηγούμενου έτους. Σε  αισθητά χαμηλότερα επίπεδα ήταν η άνοδος στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 1,1%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα 7,8 δισεκ ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ηπιότερη άνοδος καταγράφεται στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του τρέχοντος έτους, κατά 4,3%, με το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα να σημειώνει ενίσχυση της τάξης των €44 εκατ., φτάνοντας τα €4.204 εκατ. (+1,1%). Παρόμοια τάση εντοπίζεται στο σύνολο των αγαθών, με το ελλειμματικό ισοζύγιο να καταγράφει αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, κατά 11% (από €5.100 εκατ. στα €5.659 εκατ.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε οριακά, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σημείωσε ήπια εξασθένιση, ενώ αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα περιορίστηκαν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο