LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2019 09:29

Σημίτης: Δεν αποκλείω νέα “Ίμια”

Τι προκρίνει ο πρώην Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Κώστας Σημίτης

Ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις εκφράζει ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει ένα επεισόδιο ανάλογο με αυτό που είχε γίνει στα Ίμια.

Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Θεωρεί αφορμή για ενδεχόμενη κρίση την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας με την απόφαση που έλαβε να σταλεί και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις.

«Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ενα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότητα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική. Αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση και να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές κι έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει στη συνέχεια.

«Η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή. Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει πιστεύω, την συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ», καταλήγει στο άρθρο του.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ολοένα και ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης. Τελευταίο «κρούσμα», η προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου ότι φρεγάτες θα συνοδεύουν το δεύτερο γεωτρύπανο που θα στείλει στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, καλώντας την να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία – Κέρκυρα: Εκτεταμένες καταστροφές στα βόρεια του νησιού (εικόνες)Σήμερα 15:04 | Ειδήσεις

Από το πρωί βρίσκεται στην Κέρκυρα κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδο.

Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθειαΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου ειρήνευσης, που ετοίμασαν οι ΗΠΑ, για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Ο εντοπισμός του παιδιού έγινε από διερχόμενους πολίτες και αναζητούνται οι γονείς του, οι άλλοι συγγενείς.

Γρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην ΕυρώπηΣήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί εξετάζουν τη σημασία των νέων μεταλλάξεων του υποστελέχους Κ και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία – Κέρκυρα: Εκτεταμένες καταστροφές στα βόρεια του νησιού (εικόνες)15:17Ελβετία: Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα “χτενίσουν” το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας15:02Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων14:47Νέα δρομολόγια Προαστιακού Αθηνών από σήμερα 22 Νοεμβρίου 202514:33Σέρρες: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος κυνηγός14:19Τροχαία Αττική: Στοχευμένες δράσεις και και τροχονομικοί έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (βίντεο)14:04Πάτρα: Έκρυβε σε σπίτι και αποθήκη, δεκάδες κιλά ναρκωτικά13:48Δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Ισπανία - Δύο νεκροί13:34Πέθανε η Ορνέλα Βανόνι13:20Κλοπές και διαρρήξεις από 43χρονο στη Θεσσαλονίκη13:05Φρίκη στον Πύργο: 16χρονη κατήγγειλε απόπειρα βιασμού12:51Ακόμα μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε ανοιχτά των Καλών Λιμένων12:37Βόρεια Ελλάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις επιχειρήσεων, σπιτιών και κλοπές12:23Νιγηρία: Απαγωγές εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από καθολικό σχολείο12:08Ολυμπιακός: Στη τελική ευθεία η ανανέωση του Μεντιλίμπαρ11:53Βιετνάμ: Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές11:39Με Γιαμάλ και Ραφίνια η Μπαρτσελόνα στα εγκαίνια του «Spotify Καμπ Νου»11:25Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές ρουχισμού από καταστήματα της Αττικής11:12Χωρίς Οσμάν στη Μύκονο ο Παναθηναϊκός10:58ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατομμύρια ευρώ10:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο