LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Ιουνίου 2019 19:22

Απειλεί η Άγκυρα μετά τη συμφωνία της Λευκωσίας για το φυσικό αέριο

Προαναγγέλλει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις «αναγκαίες ενέργειες» για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της…

Θαλάσσια πλατφόρμα - φυσικό αέριο

«Σαφή ένδειξη της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κοινοπραξία Noble Energy-Shell-Delek Drilling για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», η οποία εκτιμάται ότι σε χρονική περίοδο 18ετίας μπορεί να φέρει έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να τα υπερασπιστεί.

Η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε το κυπριακό Δημόσιο με την κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy (ΗΠΑ), Dalek Group (Ισραήλ) και Shell (Ολλανδία) προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κυπριακό κράτος και 43% για την κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, το κυπριακό Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές.

Επίσης, η συμφωνία, εκτός από τη διανομή των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγυπτο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συμφωνία «δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη συμφωνία αυτή».

Όπως λέει, δεν μπορεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά και οι εταιρείες της κοινοπραξίας να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στα βόρεια του νησιού και «είναι συνιδιοκτήτες του», συνεπώς η Τουρκία «θα διατηρήσει αποφασιστικότητά της και τη θέση αρχών που έχει εκφράσει όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού. Η Τουρκία διεκδικεί μέρος των οικοπέδων 1, 4, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει ήδη ένα εξορυκτικό πλοίο τον Μάιο ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ακόμη ένα τον Ιούλιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Κακοποιούσε σεξουαλικά τον ανήλικο γιο της οικιακής της βοηθούΣήμερα 09:49 | Ειδήσεις

Η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Τσιάρας: Καλούμε τους αγρότες να έρθουν να συζητήσουμε για την επίλυση του θέματοςΣήμερα 08:57 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο Καλημέρα Ελλάδα σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών.

Κυψέλη: Υπό κατάληψη το σχολείο μετά το περιστατικό με το μαχαίρωμα μαθήτριαςΣήμερα 10:07 | Ειδήσεις

Στο σχολείο κυριαρχεί φόβος με τους μαθητές να ζητούν την απομάκρυνση της 16χρονης από το σχολείο.

Καταδίωξη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι: Στο τιμόνι 16χρονος, γιος βουλευτή ΠΑΣΟΚΣήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Αστυνομική καταδίωξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι, όταν όχημα με έξι ανήλικους δεν σταμάτησε σε έλεγχο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυψέλη: Υπό κατάληψη το σχολείο μετά το περιστατικό με το μαχαίρωμα μαθήτριας10:44Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό10:30Θεσσαλονίκη: Κακοποιούσε σεξουαλικά τον 9χρονο γιο της οικιακής της βοηθού10:20Καταδίωξη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι: Στο τιμόνι 16χρονος, γιος βουλευτή ΠΑΣΟΚ10:10Τσιάρας: Καλούμε τους αγρότες να έρθουν να συζητήσουμε για την επίλυση του θέματος09:56Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στο Αγρίνιο09:42Πάτρα: Νέες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της δυτικής Ελλάδας09:2824ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα μέσα09:14Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη09:00Λάρισα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο μπλόκο της Νίκαιας08:46Εκτός λειτουργίας η Γραμμή 3 του Μετρό από Χολαργό μέχρι Αεροδρόμιο08:32Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 202608:16Miles Davis: Ο άνθρωπος που δεν άφησε ποτέ την τζαζ να μείνει ακίνητη08:02Λαμία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες07:48Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί07:34Απεργία: "Λουκέτο" σήμερα στους δήμους της χώρας07:24Σεισμός 5,2 ρίχτερ στη Ζάκυνθο07:10Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή 5 δισ. κατά του BBC07:00Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Δεκεμβρίου06:48Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία να βρεθεί ένας συμβιβασμός06:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο