LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Ιουνίου 2019 19:22

Απειλεί η Άγκυρα μετά τη συμφωνία της Λευκωσίας για το φυσικό αέριο

Προαναγγέλλει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις «αναγκαίες ενέργειες» για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της…

Θαλάσσια πλατφόρμα - φυσικό αέριο

«Σαφή ένδειξη της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κοινοπραξία Noble Energy-Shell-Delek Drilling για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», η οποία εκτιμάται ότι σε χρονική περίοδο 18ετίας μπορεί να φέρει έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να τα υπερασπιστεί.

Η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε το κυπριακό Δημόσιο με την κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy (ΗΠΑ), Dalek Group (Ισραήλ) και Shell (Ολλανδία) προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κυπριακό κράτος και 43% για την κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, το κυπριακό Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές.

Επίσης, η συμφωνία, εκτός από τη διανομή των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγυπτο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συμφωνία «δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη συμφωνία αυτή».

Όπως λέει, δεν μπορεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά και οι εταιρείες της κοινοπραξίας να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στα βόρεια του νησιού και «είναι συνιδιοκτήτες του», συνεπώς η Τουρκία «θα διατηρήσει αποφασιστικότητά της και τη θέση αρχών που έχει εκφράσει όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού. Η Τουρκία διεκδικεί μέρος των οικοπέδων 1, 4, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει ήδη ένα εξορυκτικό πλοίο τον Μάιο ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ακόμη ένα τον Ιούλιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΣήμερα 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΣήμερα 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΣήμερα 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο19:16Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο