LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Ιουνίου 2019 19:22

Απειλεί η Άγκυρα μετά τη συμφωνία της Λευκωσίας για το φυσικό αέριο

Προαναγγέλλει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις «αναγκαίες ενέργειες» για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της…

Θαλάσσια πλατφόρμα - φυσικό αέριο

«Σαφή ένδειξη της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κοινοπραξία Noble Energy-Shell-Delek Drilling για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», η οποία εκτιμάται ότι σε χρονική περίοδο 18ετίας μπορεί να φέρει έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να τα υπερασπιστεί.

Η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε το κυπριακό Δημόσιο με την κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy (ΗΠΑ), Dalek Group (Ισραήλ) και Shell (Ολλανδία) προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κυπριακό κράτος και 43% για την κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, το κυπριακό Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές.

Επίσης, η συμφωνία, εκτός από τη διανομή των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγυπτο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συμφωνία «δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη συμφωνία αυτή».

Όπως λέει, δεν μπορεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά και οι εταιρείες της κοινοπραξίας να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στα βόρεια του νησιού και «είναι συνιδιοκτήτες του», συνεπώς η Τουρκία «θα διατηρήσει αποφασιστικότητά της και τη θέση αρχών που έχει εκφράσει όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού. Η Τουρκία διεκδικεί μέρος των οικοπέδων 1, 4, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει ήδη ένα εξορυκτικό πλοίο τον Μάιο ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ακόμη ένα τον Ιούλιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο