LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Ιουνίου 2019 09:07

“Κόβουν” οι ΗΠΑ τους Τούρκους πιλότους από την εκπαίδευση στα F-35

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μην υποδεχθεί άλλους Τούρκους πιλότους για να εκπαιδευτούν στα F-35 λόγω της αγοράς των S-400.

Μαχητικό F-35

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να σταματήσει να υποδέχεται τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που σχεδιάζεται να πάνε στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η διένεξη της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία κλιμακώνεται. Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο NATO, έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε δημόσιες αντεγκλήσεις εξαιτίας της παραγγελίας των S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα. Αλλά ως τώρα, δεν είχε λάβει μέτρα. Η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση και αμηχανία στην Τουρκία.

Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Εξάλλου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους. Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί. Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές.

Η αποκάλυψη της απόφασης ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την 22α Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία. Ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι «αποκλείεται» η Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης τούρκων χειριστών. Εκπρόσωπος του είχε πει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται. Αλλά ο Ερντογάν επέμεινε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν μας έκαναν τόσο καλή προσφορά όσο [αυτή για την αγορά] των S-400».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο