LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 05 Ιουνίου 2019 18:16

“Καταστροφή” του πολιτισμού έως το 2050

Εικόνες “αποκάλυψης” σε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, δια χειρός του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας.

Είκοσι ημέρες θανατηφόρας ζέστης κάθε χρόνο, κατάρρευση οικοσυστημάτων, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτοπισμένοι, σοβαρή έλλειψη τροφίμων, είναι  μερικές μόνον από τις πτυχές των πιθανών σεναριών που απειλούν να διαλύσουν τις κοινωνίες μέχρι το 2050 εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκθεση think tank , υπό την εποπτεία πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας.

Η έκθεση του Εθνικού Κέντρου για την Αποκατάσταση του Κλίματος με έδρα τη Μελβούρνη, δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη, αλλά μια προσπάθεια εκτίμησης μελλοντικών σεναρίων για τις επιπτώσεις στις κοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων σήμερα ερευνών για την κλιματική αλλαγή, ή μάλλον «κλιματική κρίση» όπως πολλοί επιλέγουν πλέον να τη χαρακτηρίζουν.

Η 11σέλιδη έκθεση περιγράφει μια ζοφερή εικόνα με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την παραγωγή τροφίμων να μειώνεται και μερικές από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου να μετατρέπονται μερικώς σε ερημωμένα αστικά τοπία.

AP - κλιματική αλλαγή - καιρός - συννεφιά

Τρομακτικές προειδοποιήσεις

«Μετά τον πυρηνικό πόλεμο η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα», γράφει στην εισαγωγή της έκθεσης ο Κρις Μπάρι, ναύαρχος ε.α. και πρώτης αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας.

Όπως λέει όμως, η “αποκάλυψη” που περιγράφεται στην έκθεση μπορεί να αποφευχθεί. «Αλλά χωρίς τη λήψη άμεσων και δραστικών μέσων οι πιθανότητες για την ανθρωπότητα είναι μικρές».

Σύμφωνα με τον Άντριου Κίνγκ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση, τα συμπεράσματά και τα σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι «εύλογα», αν και εκτιμά πως ο πολιτισμός δεν θα καταστραφεί το 2050.

«Χωρίς αμφιβολία (η κλιματική αλλαγή) αποτελεί τεράστια απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό», ανέφερε. «Είναι οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να επισημάνουμε».

Ο Κίνγκ, όπως αναφέρει το CNN, τονίζει πως αν και όλα τα σενάρια που αναφέρονται στην έκθεση θα τα δούμε να εκτυλίσσονται στην πραγματικότητα μέχρι το 2050- κυρίως ο εκτοπισμός πληθυσμών και η έλλειψη τροφίμων-δεν γνωρίζουμε όμως πόσο διαδεδομένα θα είναι αυτά τα προβλήματα. 

Σημείωσε δε ότι υπήρχαν πολλοί παράγοντες- και πέραν της κλιματικής αλλαγής-που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε τέτοιος είδους συνθήκες.

Το μέλλον που προβλέπει η έκθεση συνιστά, ούτε λίγο ούτε πολύ μια παγκόσμια καταστροφή πρώτους μεγέθους. Οι συγγραφείς της έκθεσης και επί σειρά ετών ερευνητές, προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή συνιστά μια «απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού».

AP - κλιματική αλλαγή - θερμοκρασίες

Έλλειψη τροφίμων - άνοδος τιμών

Η έκθεση τους βασίζεται σε στοιχεία δημοσιευμένων ερευνών και προβλέψεων και όπως αναφέρουν εάν οι θερμοκρασίες ανά τον πλανήτη αυξηθούν κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού στο 35% της γης θα πρέπει να ζήσει περισσότερες από 20 ημέρες το χρόνο υπό θερμοκρασίες που χαρακτηρίζονται πως ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στη ζέστη.

Παράλληλα καταστροφικές ξηρασίες θα καταστρέψουν πολλά δάση (τα οποία απορροφούσαν διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας), με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος, που θα οδηγεί σε ολοένα πιο υψηλές θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και ξηρασίες, καθώς επίσης σε άλλα ακραία και φονικά καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Έτσι πολλά οικοσυστήματα θα καταρρεύσουν - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αρκτικής, του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και των κοραλλιογενών υφάλων. Σε όλη τη Δυτική Αφρική, την τροπική Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, θα καταγραφούν επίσης ακραία υψηλές θερμοκρασίες για περισσότερες από 100 ημέρες το χρόνο, με συνέπεια τον εκτοπισμό 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Επίσης η παραγωγή τροφίμων θα μειωνόταν εξαιτίας της «καταστροφικής μείωσης» που πληθυσμού των εντόμων αλλά εξαιτίας της έλλειψης νερού όσο και της εγκατάλειψης καλλιεργειών σε περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν πλέον να ζήσουν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Η μη επάρκεια τροφίμων οδηγεί φυσικά σε άνοδο των τιμών, όπως τονίζουν οι συγγραφείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη κοινωνική συνοχή και τη δημόσια ασφάλεια ακόμη και των πλέον ισχυρών χωρών.

AP - κλιματική αλλαγή - θάλασσα - στάθμη - αύξηση - δρόμος - νερό

Πιθανό το «απόλυτο χάος»

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η έκθεση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα προκαλούσε την εγκατάλειψη αρκετών περιοχών σε πόλεις όπως η Βομβάη, η Τζακάρτα, η Γκουανγκζού, το Χονγκ Κονγκ, το Χο Τσι Μινχ, η Σαγκάη, η Μπανγκόκ και η Μανίλα. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Οι κοινωνικές συνέπειες ποικίλουν. Από τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος έως επικράτηση του απόλυτου χάους», τονίζεται στην έκθεση η οποία επίσης επισημαίνει πως «Σε αυτό το σενάριο, η αλλαγή του κλίματος προκαλεί μια μόνιμη αλλαγή στη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δικό τους σενάριο εκτιμάται πως σε πρώτη φάση οι κυβερνήσεις του πλανήτη θα αγνοήσουν τις προειδοποίησες των επιστημόνων και δεν προχωρήσουν εγκαίρως σε γενναίες λήψεις μέτρων.

Επίσης σύμφωνα με τους Σπρατ και Ντάνλοπ πολλοί συνάδελφοί τους που ειδικεύονται σε θέματα κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει πολύ συντηρητικές προβλέψεις για το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη και μάλιστα στο άμεσο μέλλον τονίζοντας πως πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Τα υφιστάμενα μοντέλα πρόβλεψης αδυνατούν να ενσωματώσουν το πλήθος των στοιχείων και να προβούν στην απαραίτητη σύνθεση και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποδώσουν πλήρως και το μέγεθος των μελλοντικών συνεπειών. Και το think tunk της Αυστραλίας φαίνεται πεπεισμένο πως η πραγματικότητα ίσως να είναι τελικά χειρότερη από οποιοδήποτε σενάριο έχει καταρτιστεί μέχρι σήμερα. 


Πηγή: CNN, huffingtonpost.gr


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Εύβοια: ο επίσημος απολογισμός για την καμένη έκταση (χάρτης)Σήμερα 15:21 | Ειδήσεις

Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι πλέον η πυρκαγιά. Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Βρούτσης: Καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένωνΣήμερα 15:48 | Ειδήσεις

Υπογράφεται την Δευτέρα από τον Υπουργό Εργασίας η εγκύκλιος που θα καταργεί τον “βάσιμο λόγο” απόλυσης.

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος (βίντεο)Σήμερα 12:18 | Ειδήσεις

Την αποχαιρετιστήρια Λειτουργία ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων τέλεσε σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων.

Ο ISIS πίσω από τον ματωμένο γάμο στην Καμπούλ (εικόνες)Σήμερα 14:19 | Ειδήσεις

Ανάληψη ευθύνης για τον ματωμένο γάμο. Εκατόμβη νεκρών σε γαμήλια δεξίωση στο Αφγανιστάν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σε ποιες περιοχές θα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα (χάρτης)18:08Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ17:55Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη για μείωση πλεονασμάτων και επενδύσεις17:41Πυρκαγιά ξέσπασε στην Ιεράπετρα17:28Κεραυνός έπεσε δίπλα σε αμέριμνο περαστικό (βίντεο-ντοκουμέντο)17:15Συνεχίζονται τα έκτακτα δρομολόγια από και προς τη Σαμοθράκη17:02Τουρνουά Ακρόπολις: Sold out το ματς Ελλάδα – Σερβία16:49Πυρκαγιά στη Σπάρτη16:36Φωτιά στην Κέρκυρα16:23Μετωπική σύγκρουση οχημάτων στην Παλιά Εθνική Οδό (εικόνες)16:08Αναποδογύρισε σκάφος με πέντε άτομα (βίντεο)15:55Βρούτσης: Καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων15:43Φωτιά στην Εύβοια: ο επίσημος απολογισμός για την καμένη έκταση (χάρτης)15:29Συγκέντρωση ακροδεξιών και αντισυγκέντρωση αντιφασιστών στο Πόρτλαντ (εικόνες)15:16Κόντρα ΥΠΟΙΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τα έσοδα15:03Συνελήφθησαν εκατοντάδες μετανάστες που θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα (βίντεο)14:49Πέθανε ο Μανώλης Φουστανάκης14:36Ο ISIS πίσω από τον ματωμένο γάμο στην Καμπούλ (εικόνες)14:21Έχασε τη βέρα του και τη βρήκε μέσω... Facebook!14:07Παντρεύτηκε η Έλενα Ράπτη13:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο