LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 05 Ιουνίου 2019 16:49

Σκουρλέτης: ο Βενιζέλος έφυγε, αλλά η στάση του ΚΙΝΑΛ δεν άλλαξε

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να… γυρίσει το ματς μέχρι τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

«Παρότι φαίνεται ότι μαθηματικά δεν είναι εύκολο, πολιτικά είναι δυνατό αυτό το “ματς” να γυρίσει», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη δυνατότητα μέχρι τις εθνικές κάλπες το κυβερνών κόμμα να καλύψει τη διαφορά που καταγράφηκε με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές.

«Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μάχης των εθνικών εκλογών είναι τέτοια, που θα κάνουν πιο εμφανή τα πραγματικά διλήμματα. Όπως και να το κάνουμε ο κόσμος στο τέλος της ημέρας ψήφισε για να στείλει μήνυμα, ψήφισε για να στείλει αντιπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η κρισιμότητα της εκλογικής μάχης βάζει πλέον τον καθένα προ των ευθυνών του», είπε ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας και τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, «γιατί ο παράγοντας αποχή είναι ένας παράγοντας, ο οποίος πάντοτε αλλάζει, αλλοιώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς».

εκλογές - παραβάν

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και, αναφορικά με τον ρόλο που εκτιμάται πως διαδραμάτισε η ψήφος της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «η μεγάλη επιβάρυνση στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μέσω των φορολογικών μέτρων έγινε επί των ημερών του πρώτου και δεύτερου μνημονίου», ωστόσο «καμιά φορά και μια σταγόνα να προσθέσεις στο ποτήρι είναι ικανή να ξεχειλίσει» και «η κόπωση και οι επιπτώσεις από τα μέτρα στη ζωή του καθενός είναι σωρευτική στο τέλος της ημέρας».

«Το πακέτο των μέτρων δεν ήταν αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής της Κυβέρνησής μας και παρόλα αυτά η αναλογία των μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν επί των δικών μας ημερών δεν έχουν καμιά σχέση με την ένταση των μέτρων που παρθήκαν επί των ημερών της Κυβέρνησης Παπανδρέου ή Σαμαρά-Βενιζέλου [...] Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, έγινε γιατί βρέθηκε μια Κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να λειάνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Πέρα από τις 120 δόσεις των τελευταίων ημερών, πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ και τη μικρή προς ώρας μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε το μέτρο των 100 δόσεων για τις ρυθμίσεις προς τα χρέη, η διασφάλιση του φθηνού ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπενθύμισε.

Αλέξης Τσίπρας

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης να ψηφίσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και απαντώντας στην κριτική πως πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε: «Εδώ ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση την ειλικρίνειά του, τις προθέσεις του και την πρακτική του τελικά. Όταν βγαίνει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και λέει να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε δεν θα πρέπει να το κατοχυρώσουμε αυτό στο πλαίσιο μιας διακομματικής εθνικής συνεννόησης και να το αφήσουμε παρακαταθήκη για την επόμενη Κυβέρνηση; Γιατί αυτό είναι προεκλογικό; Εμείς είχαμε πει ότι το εξασφαλίσαμε αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματός μας και με δεδομένο πριν λίγο καιρό ότι θα εξαντλούσαμε την τετραετία, είχαμε πει ότι ήταν κάτι που θα γινόταν τον Σεπτέμβρη. Η ΝΔ λέει ότι διαφωνεί στο να μειωθεί το αφορολόγητο, το ίδιο και τα άλλα κόμματα. Γιατί λοιπόν από κοινού να μη συμφωνήσουμε και να μη δώσουμε ένα σήμα και μια ανάσα προς τους Έλληνες πολίτες; Αυτό, λοιπόν, να μην το αγγίξει καμία από τις επόμενες Κυβερνήσεις, όποια κι αν είναι αυτή».

Σχετικά με την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσει από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να παρίσταται σε μία “απονομιμοποιημένη” Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε: «Τη νομιμότητα την κρίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι και όχι οι πολιτικές προθέσεις της αντιπολίτευσης, άρα μιλάμε για μια καθόλα νόμιμη διαδικασία και ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένη απέναντι σε μια καταταλαιπωρημένη κοινωνία. Περί αυτού πρόκειται το θέμα του αφορολογήτου. Η ΝΔ δε θέλει να βρεθεί στη Βουλή και να δεσμευθεί για τη μη μείωση του αφορολογήτου».

Στο ίδιο ερμηνευτικό πλαίσιο ενέταξε και τη διαφωνία της ΝΔ να κυρωθούν οι νέοι Κώδικες Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονοµίας. «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ενσωματώνουν μια διαδικασία που δε σχετίζεται άμεσα με επεξεργασίες από την παρούσα Κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα πάρα πολλών ετών Επιτροπών που αποτελούνται από καθηγητές Πανεπιστημίου και δικαστικούς, άρα ενσωματώνουν μια συσσωρευμένη εμπειρία και πρόθεση εκσυγχρονισμού των κωδίκων, άρα θα έπρεπε αυτό να γίνει αποδεκτό και δεν το αντιλαμβάνομαι - ή μάλλον αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικού εντυπωσιασμού και μιας αντιπολιτευτικής μιζέριας οδηγούν τη ΝΔ να κρατήσει μια τέτοια στάση. Εδώ θα επικαλεστώ ακόμη και τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε πει να έλθει ειδικά το θέμα των Ποινικών Κωδίκων να συζητηθεί και δε νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι κάποιος, ο οποίος είναι επιεικής απέναντι στην παρούσα Κυβέρνηση».

Φώφη Γεννηματά - Ευάγγελος Βενιζέλος

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «αντανακλούν τα εσωτερικά προβλήματα αυτού του χώρου, ο οποίος δεν κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ αργότερα».

«Μου κάνει εντύπωση πως εμφανίζονται ευχαριστημένοι με βάση αυτό το ποσοστό, που καταγράφηκε και είναι ποσοστό μικρής, αλλά πραγματικής, μείωσης σε σχέση με το προηγούμενο που είχαν. Όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν την πολιτική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά λειτούργησαν αυτοί ως “αιμοδότες” της Νέας Δημοκρατίας, γιατί νομιμοποίησαν μία κριτική από τη ΝΔ προς την Κυβέρνηση και με τη δικιά τους στάση, συντρέξανε στη διαμόρφωση ενός αντικυβερνητικού μετώπου κι ενώ θα περίμενε κανείς η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου να σηματοδοτήσει μία στροφή στην πολιτική του ΚΙΝΑΛ, βλέπουμε ότι τα ίδια επιχειρήματα, οι ίδιες απόψεις εκφωνούνται από την κ. Γεννηματά. Πραγματικά, είναι ακατανόητα αυτά τα πράγματα και μόνο αν θεωρήσει κανείς ότι γίνονται για τον “πόλεμο της καρέκλας” θα μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν υπάρχει μια επανατοποθέτηση σε κρίσιμα ζητήματα του κόμματος αυτού», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝτοκουμέντο από τη Συρία: Τούρκοι βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή με δημοσιογράφους (βίντεο)Χθες 18:01 | Ειδήσεις

Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από την αιματοχυσία στην πόλη Ρας αλ-Αΐν. Βίντεο από εν ψυχρώ εκτελέσεις στους δρόμους της Ταλ Αμπιάντ. Στην μάχη και ο συριακός στρατός.

Εγείρουν θέμα τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω!Χθες 14:55 | Ειδήσεις

Που και πότε ανακινήθηκε εκ νέου το «παραλήρημα» των γειτόνων, περί ύπαρξης εθνικής μειονότητας στα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων.

Άγριο φονικό: Τον μαχαίρωσε η πρώην γυναίκα τουΧθες 22:54 | Τοπικά Νέα

Το θύμα διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Τι υποστηρίζει η γυναίκα που συνελήφθη.

Αποκλειστικό ΑΝΤ1: καρέ-καρέ η διάρρηξη σε κατάστημα με χαλιά (βίντεο)Χθες 17:22 | Ειδήσεις

Οι δράστες έσπασαν την τζαμαρία του μαγαζιού, ενώ φαίνεται πως ήξεραν σε ποιο γραφείο βρίσκονταν τα χρήματα, αφού έδρασαν αστραπιαία.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Άγριες Μέλισσες”: καθηλωτικά τα νέα επεισόδια (εικόνες)23:59Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε καρότσα τρακτέρ με βαμβάκι (εικόνες)23:47Ρεκόρ εισπράξεων για την ταινία “Τζόκερ” (βίντεο)23:36Τρόμος για ηλικιωμένη: Την χτύπησαν και την λήστεψαν μέσα στο σπίτι της (εικόνες)23:25Έκθεση “Discover Dogs”: Εντυπωσίασαν τα λαγωνικά του Λιμενικού (βίντεο)23:13Άγριο φονικό: Τον μαχαίρωσε η πρώην γυναίκα του23:00Η Ελένη Φουρέιρα τραγούδησε σε εκδήλωση για τα αδέσποτα σκυλιά (βίντεο)22:48Πολωνία: Θρίαμβος του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές22:36Ο Άσαντ στέλνει στρατό στην βόρεια Συρία22:25Έβγαλε το VAR... οφσάιντ για να φορτίσει το κινητό του22:12Διαδικτυακή ομάδα βρίσκει κλεμμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα (βίντεο)21:58Κακοποίηση 11χρονης: ξέσπασαν οι γονείς της για το αίτημα αποφυλάκισης του κατηγορουμένου (βίντεο)21:45Εθελοντές καθάρισαν τα σκουπίδια σε παραλία του Πόρτο Ράφτη (βίντεο)21:31“Αν ήμουν πλούσιος”: συνωμοσίες, σπατάλες και… μπλεξίματα (εικόνες)21:18Σαρωτικός ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Προμηθέα21:05Μετανιωμένη η παιδοκτόνος της Πετρούπολης (βίντεο)20:51Μόνο στον ΑΝΤ1: Αλισβερίσι ναρκωτικών έξω από την ΑΣΟΕΕ (βίντεο)20:38Κατάρρευση του υπό ανέγερση Hard Rock Hotel στη Νέα Ορλεάνη (βίντεο)20:25Ιστορική νίκη της Λάρισας στην Basket League20:11Αποκλειστικό ΑΝΤ1: καρέ-καρέ η διάρρηξη σε κατάστημα με χαλιά (βίντεο)19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο