LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2019 23:03 | Ανανέωση: 04 Ιουνίου 2019 23:03

Τσίπρας: Εκλογές στις 7 Ιουλίου - τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Στις 10 Ιουνίου θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός στον ΠτΔ για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Τι είπε για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη  - ΕΡΤ

Τέλος στη σεναριολογία περί μετάθεσης των βουλευτικών εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου και ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

«Και να ήθελα δεν θα μπορούσα να πάω νωρίτερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τις συνταγματικές διατάξεις που ορίζουν ως μέγιστο διάστημα της προεκλογικής περιόδου τις τριάντα ημέρες. Διευκρίνισε ότι η Βουλή ή θα παραμείνει ανοικτή τις επόμενες ημέρες και το νομοθετικό έργο, καθώς και το εκτελεστικό της κυβέρνησης, θα υλοποιείται κανονικά.

«Είναι η πρώτη φορά νομίζω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει την εκλογική διαδικασία μετά από μία ευρωπαϊκή κάλπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάθε φορά στο παρελθόν βρέθηκε ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων ζήτησε τη γνώμη του ελληνικού λαού.

Μέχρι την ημέρα των εκλογών η κυβέρνηση θα ασκεί τα καθήκοντά της, επανέλαβε και πρόσθεσε πως η χώρα «θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στην κάλπη. Μέρος της απόφασης αυτής έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προδίκαζε μια μακρά και παρατεταμένη εκλογική περίοδο έντασης και πόλωσης με επιβλαβείς συνέπειες στην εθνική οικονομία».

Η προσφυγή στην κάλπη γίνεται προκειμένου να μη διαταραχθεί ο ενάρετος κύκλος στον οποίο έχει μπει η εθνική οικονομία, εξήγησε. Παράλληλα προανήγγειλε πως πριν από τη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση τροπολογία για την μη μείωση του αφορολόγητου. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή προκειμένου να ψηφίσει τους ποινικούς κώδικες, αλλά και την παραπάνω τροπολογία για το αφορολόγητο.

Η κόπωση της μεσαίας τάξης

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «ασφαλώς εμείς αναγκαστήκαμε, χωρίς να υιοθετούμε την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών, να μοιράσουμε με δικαιοσύνη τα βάρη ώστε να βγούμε από τη χαράδρα. Το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης επιβλήθηκε στη μεσαία τάξη από εκείνους που εμφανίζονται σήμερα ως λυτρωτές. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος;»

Πρόσθεσε πως η κόπωση της κοινωνίας εμφανίστηκε «στην πρώτη χαλαρή εκλογή, δεν με πολυάκουγε ο κόσμος που έλεγα ‘δημοψήφισμα για τα μέτρα’. Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα συσωρευμένη και παρατεταμένη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και πράγματι τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο στο πλαίσιο δημοσιονομικής ασφάλειας που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει προοπτικές δίκαιης ανάπτυξης. Έχουμε εξαγγείλει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ»

Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός που σχολίασε πως η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι διασφαλισμένη.

«Τα πρώτα 3,5 χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μία πολιτική που δεν ήταν δική μας. Σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα και με διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους… Δέχομαι την κριτική της υπερφορολόγησης αλλά θέλω ταυτόχρονα να εξηγήσω σε αυτό τον κόσμο πως οι επιλογές μας εκείνη την περίοδο ήταν απολύτως περιορισμένες. Η επιλογή μας να κατανείμουμε με δικαιοσύνη αυτά τα βάρη προσωρινά, αυτός ο κύκλος έχει κλείσει τώρα, ώστε να έχουμε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία που λειτουργούν κανονικά ήταν μια δίκαιη επιλογή δεδομένων των συνθηκών εκείνης της περιόδου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη  - ΕΡΤ

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη "χαλαρή" ψήφο στις ευρωεκλογές.

«Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων», πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για "κρυφή ατζέντα" που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2019

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο και αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημείωσε -εν είδει και αυτοκριτικής- ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα». Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής «ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω' το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα».

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», είπε σχολιάζοντας την "έκφραση δυσαρέσκειας" που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη. Είπε ότι λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα. Σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία» της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης «που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση».

Αλέξης Τσίπρας - συνέντευξη  - ΕΡΤ

ΝΔ: αμετανόητος ο Τσίπρας παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ κάνει λόγο για έναν «αμετανόητο πρωθυπουργό», που «δεν πήρε το μήνυμα από τους πολίτες».

Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι είναι αμετανόητος παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, την οποία μόνος του ψήφισε. Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΚΚΕ: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό

Ότι προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό, με ένα μείγμα εκβιαστικών διλημμάτων και ψεύτικης αυτοκριτικής, ότι δήθεν έλαβε το μήνυμα για να αλλάξει πορεία, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα το ΚΚΕ.

«Επανέλαβε το μεγάλο ψέμα ότι επιβάρυνε τη λεγόμενη μεσαία τάξη για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, ενώ στην πραγματικότητα τσάκισε όλα τα λαϊκά στρώματα, φτάνοντας στο σημείο να κόψει μέχρι και το ΕΚΑΣ που ήταν για τους πιο αδύναμους. Τους μόνους που στήριξε ήταν το μεγάλο κεφάλαιο. Γι αυτό το λόγο άλλωστε επί 4 χρόνια έπαιρνε τα εύσημα από τους «συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών», που δήθεν τώρα αντιπαλεύει» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Κι επειδή ακριβώς εφάρμοσε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, με τα ίδια τρομοκρατικά επιχειρήματα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να δώσει συγχωροχάρτι σε αυτά τα κόμματα και να γίνει χορηγός τους. Κατάφερε να διασύρει τις αξίες της “προόδου” και της “αριστεράς”, τροφοδοτώντας ένα ρεύμα συντηρητικοποίησης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ,το ΚΙΝΑΛ μοιράζονται το ίδιο σχέδιο και διαφέρουν στο πως θα ξεζουμίζουν το λαό. Με περισσότερους φόρους ή με περισσότερες περικοπές. Και απόδειξη αυτού του κοινού σχεδίου είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τη δεξιά, επιβεβαιώνοντας τις διεργασίες που γίνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα. Χαμένη, λοιπόν, είναι η ψήφος σε αυτά τα κόμματα και κερδισμένη η ψήφος που κατατίθεται για να είναι πιο δυνατός ο λαός την επόμενη ημέρα, στα δύσκολα που παραμένουν. Αυτή η ψήφος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο