LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2019 15:49

Η Βουλή υιοθετεί τα παιδιά του ήρωα λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου

Η συγκλονιστική ιστορία του ανθρώπου που έσωσε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, στα νερά του Αιγαίου.

Κυριάκος Παπαδόπουλος - λιμενικός - κηδεία

Με ομόφωνη απόφασή η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε σήμερα να εισάγει σε μια από τις προσέχεις συνεδριάσεις της Βουλή, την λήψη απόφασης ώστε να προχωρήσει η «υιοθέτηση» των ανήλικων τέκνων του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου που έσωσε με αυτοθυσία χιλιάδες μετανάστες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ζήτησε να ληφθεί από την Ολομέλεια σχετική απόφαση για την «υιοθέτηση» των παιδιών του Κυριάκου Παπαδόπουλου από την Βουλή, όπως γίνεται και σε άλλα στελέχη των ΕΔ που πέφτουν στο καθήκον, προκειμένου η ελάχιστη αυτή ενέργεια της Βουλής προς τα παιδιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου να είναι ισχυρή νομικά και να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον οποιαδήποτε πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα.

Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σλώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων.

Υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:51Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37Μεσσηνία: Ιερέας έριξε τον σταυρό στη θάλασσα με...καλάμι ψαρέματος (βίντεο) 19:23ΥΠΑ: Συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής για το περιστατικό στις συχνότητες του F.I.R. Αθηνών – Αποτύπωση συμβάντος και ενεργειών19:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο