LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2019 19:08

Εκλογές 2019: Πάνω από 200 Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία για να διοικήσουν

Ακόμη και για απλά έργα, θα εξαρτώνται από την Αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ευρωεκλογές 2019 - εκλογές

Ένα παράδοξο έχει δημιουργήσει η απλή αναλογική μετά τις Περιφερειακές-Δημοτικές Εκλογές της 2ας Ιουνίου, καθώς σε 7 Περιφέρειες και σε περισσότερους από 200 Δήμους, οι νικητές δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να διοικήσουν στα συμβούλια.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και για απλά έργα θα πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας, η οποία θα σχηματιστεί με την αντιπολίτευση. Ένα πρόβλημα που μεγεθύνεται σε περιπτώσεις που ο νικητής της δεύτερης Κυριακής ήταν 2ος στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να μην έχει αυτός τους περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους, όπως υπογραμμίζει το enikos.gr.

Ζέρβας - εκλογικό κεντρο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την πρώτη Κυριακή ήρθε δεύτερος (εκλέγοντας 7 συμβούλους), σε αντίθεση με τον πρώτο, Νίκο Ταχιάο, ο οποίος κέρδισε 11 έδρες. Όμως, από 7 έδρες διαθέτουν και ο Γιώργος Ορφανός, που κατατάχθηκε τρίτος, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία βγήκε τέταρτη. Όπως σημειώνεται, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 49 μέλη, οπότε ο κ. Ζέρβας θα πρέπει κάθε φορά που θα θέλει να προωθήσει μια απόφασή του να βρίσκει 18 δημοτικούς συμβούλους, ώστε να φτάνει τους 25, ώστε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Άλλο παρόμοιο παράδειγμα είναι ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος σε σύνολο 44 περιφερειακών συμβούλων διαθέτει 10, οπότε θα πρέπει να έχει τη στήριξη άλλων 13 συμβούλων για να αποκτήσει την πλειοψηφία.

εκλογές - κάλπες

Σκουρλέτης: μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια στους Δήμους

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και μεταφέρει το κέντρο λήψης των αποφάσεων στα δημοτικά συμβούλια, υπερβαίνοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα ωθεί σε συναινέσεις καθώς και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών. Η κουλτούρα των συνεργασιών θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία των Δήμων καθώς και στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων», δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εμπνευστής της απλής αναλογικής κατά τη θητεία του στο Υπ. Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είπε στο CNN Greece ότι «δεν είναι τυχαίο πως η σύνθεση των συνδυασμών στην πλειοψηφία των Δήμων χαρακτηρίζεται από μια πολυσυλλεκτικότητα. Άλλωστε το χρώμα που κυριάρχησε στο πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι το λευκό. Αναμφισβήτητα η απλή αναλογική δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης στη λειτουργία των Δήμων όταν είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις η Αυτοδιοίκηση είχε ταλαιπωρηθεί από κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχάριστε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την επίσκεψη της στο ελληνικό Κοινοβούλιο της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι για την ίδια, αλλά και μία γραβάτα με μικρούς τσολιάδες για τον γιό της.

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική.

Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)Σήμερα 14:44 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα οι αγρότες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με απόφαση να κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)Σήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν επιχείρησαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση17:54Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)17:49"Αποκαλύψεις": Όσα δήλωσε μέσα από τις φυλακές ο γιός του θύματος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του17:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 17:07Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου16:53Τρίκαλα: Μπλόκο από τους αγρότες στα διόδια του Λόγγου στον Ε65 – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν16:39Ευρωπαίοι "γίγαντες" κάνουν...σειρά για τον Χρήστο Μουζακίτη16:25Χαλκιδική: Στον κόμβο της Τρίγλιας συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι16:11Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)15:29"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ115:15Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων – Έληξε ο συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα15:01Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό στην Κομοτηνή14:47Αττική: Συνελήφθη 23χρονο μέλος συμμορίας για διαρρήξεις – Πάνω από 17.000 ευρώ η λεία τους14:33Ηράκλειο: Σύλληψη 54χρονου για όπλα και πυρομαχικά (εικόνες)14:19Τροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονος14:04Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Ελλάδα του 2025 μπορεί να είναι υπερήφανη για τα βήματα που έχει κάνει 13:50ΕΛΑΣ: Επιχείρηση “σκούπα” για την εξάρθρωση κυκλώματος που εκμεταλλεύεται ανηλίκους13:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο