LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 02 Ιουνίου 2019 20:49 | Ανανέωση: 02 Ιουνίου 2019 21:00

Εκλογές 2019: “Μπλε” η Ελλάδα μετά τις νίκες της ΝΔ στις Περιφέρειες

«Γαλάζιος» βάφτηκε ο χάρτης όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών. Η «μάχη» των Δήμων. Τα σχόλια των κομμάτων.

Χάρτης - Ελλάδα - Περιφερειακές εκλογές

Νίκη σε έξι από τις επτά περιφέρειες στις οποίες δεν είχε εκλεγεί περιφερειάρχης από το πρώτο γύρο πήραν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ μεγάλος "κερδισμένος" της εκλογικής διαδικασίας ήταν η αποχή, καθώς σε πολλές περιφέρειες η συμμετοχή των πολιτών δεν ξεπέρασε το 1/3 των εγγεγραμμένων.

Αυτό σημαίνει ότι μετά και τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας βάφτηκαν «γαλάζιες», ενώ σε ακόμη μια, εκείνη του Βορείου Αιγαίου, εξελέγη Περιφερειάρχης προερχόμενος απο τις τάξεις της ΝΔ

Όπως φαίνεται από την ροή των αποτελεσμάτων, στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης «σάρωσε» έναντι της Ρένας Δούρου, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του  65%.

Απο την πλευρά της, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αφού ευχαρίστησε όσους την στήριξαν, είπε ότι θα σταθεί αρωγός στο έργο του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι στάθηκε όρθια, παρά την παραπληροφόρηση.


Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προβάδισμα, απο το άνοιγμα της κάλπης, είχε ο «γαλάζιος» υποψήφιος Παναγιώτης Νίκαςαφήνοντας στη δεύτερη θέση τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης εξελέγη, κερδίζοντας στον β' γύρο τον νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μεγάλη νικήτρια είναι η Ρόδη Κράτσα, η οποία με καταμετρημένο το 93% των ψηφοδελτίων ειχε διαφορά άνω των 15.000 ψήφων απο τον Θεόδωρο Γαλατσάτο.

Στην Στερεά Ελλάδα, ο υποστηριζόμενος απο την ΝΔ, Φάνης Σπανός με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, προηγείται με περίπου 10.000 ψήφους του Απόστολου Γκλέτσου.

Σε ντέρμπι εξελίχθηκε η διαδικασία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς με ενσωματωμένο το 96% των ψήφων, ο Χρήστος Μέτιος που στηρίζεται από τη ΝΔ προηγείται με περίπου 4.000 ψήφους του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Η μοναδική περιφέρεια που "χάνει" η ΝΔ είναι αυτή του Βορείου Αιγαίου, καθώς ο ανεξάρτητος - προερχόμενος απο την ΝΔ - υποψήφιος Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στο 94%, λαμβάνει 55% έναντι της Χριστιάνας Καλογήρου, που στηρίζει η ΝΔ, η οποία λαμβάνει 45%.

Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, η ΝΔ είχε κερδίσει 5 από τις 6 Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ επικράτησαν σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Νοτίο Αιγαίου. Η μοναδική περιφέρεια που δεν κερδήθηκε από υποψήφιο της ΝΔ ήταν αυτή της Κρήτης όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Η «μάχη» των Δήμων

Στην «μάχη» των Δήμων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα νέος δήμαρχος στον δήμο Αθηναίων εξελέγη ο Κώστας Μπακογιάννης, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, με μεγάλη διαφορά έναντι του αντιπάλου του Νάσου Ηλιόπουλου, που έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, στην πρώτη δήλωση του, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των πολιτών της πρωτεύουσας.


Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αν και ξεκίνησε από τη δεύτερη θέση στην «κούρσα» για το δήμο Θεσσαλονίκης, κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον δημαρχιακό θώκο, από τον Νίκο Ταχιάο.

Δείτε, πατώντας ΕΔΩ, ποιός ειναι ο Κ. Ζέρβας, που χαρακτητρίστηκε ως η έκπληξη του β΄ γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Νέος Δήμαρχος Πειραιά εξελέγη ο Γιάννης Μώραλης, υπερισχύοντας του υποψήφιου της ΝΔ, Νίκου Βλαχάκου.

Στην Σπάρτη, Δήμαρχος εξελέγη ο πρώην Υφυπουργός της ΝΔ, Πέτρος Δούκας.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανανέωσε την θητεία του ο Βασίλης Λαμπρινός.

Το "τιμόνι" της Νέας Φιλαδέλφειας, αναλαμβάνει ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος.

Στο "νήμα" κρίθηκε η εκλογή του νέου Δημάρχου Ιωαννιτών. Εν τω μεταξύ, αρκετά ειναι τα εκλογικά θρίλερ σε όλη την Ελλάδα, με την εκλογή των τοπικών αρχόντων να κρίνεται ακόμη και στο τελευταίο τμήμα που καταμετρήθηκε.

Δείτε, πατώντας ΕΔΩ, τους Δημάρχους που εκλέγονται σε όλη την Ελλάδα.

Τους Δημάρχους που εκλέγονται απο τον β΄ γύρο των εκλογών, στους Δήμους της Αττικής, μπορείτε να τους βρείτε, πατώντας ΕΔΩ.


Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Βασικό χαρακτηριστικό η αποχή 

"Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης" είναι το πρώτο σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως έδειξαν και οι εκλογές του 2014. Σημειώνουν ακόμη ότι στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν έναν σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

Τέλος, οι ίδιες κομματικές πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου στο Σύνταγμα, συγχαίροντας τους για τον "πολιτισμένο αγώνα" που όπως είπε έδωσαν, ενώ ως Πρωθυπουργός έδωσε και συμβουλές προς όλους όσοι εξελέγησαν σε Δήμους και Περιφέρειες. 


Πηγές ΝΔ: Ηχηρό και καθολικό το μήνυμα 

Στη ΝΔ κάνουν τα εξής σχόλια μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της. Αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του τη συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος). Η ΝΔ επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα. Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε, όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια. Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.

Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του, όπως είπε, που η Ελλάδα βάφτηκε γαλάζια, όχι απο τους "μπλε νικητές" λόγω της ΝΔ, αλλά απο το χρώμα της Ελλάδας, καθώς οι νεοεκλεγέντες εχουν πατριωτική συνείδηση. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά σάλπισε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι "ειναι η ώρα της μεγάλης μάχης".

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και την "επόμενη ημέρα" στο ΚΙΝΑΛ, ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουλίου.

Απο την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στην ευρεία νίκη που πέτυχε ο υποστηρίζομενος απο το ΚΚΕ, νυν δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για τους πολίτες ειναι οι εθνικές εκλογές, σημειώνοντας ότι "τα δύσκολα δεν πέρασαν" για τον λαό.

Μιλώντας στο κεντρικο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σχολίασε σκωπτικά το μικρό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, ενώ παρά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την φυγή στελεχών, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Ένωσης Κεντρώων στις εθνικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σχολίασε, επίσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν στείλει σαφή μηνύματα και ξεδιπλώνοντας την τακτική του για τυχόν συνέργειες ενόψει ή μετά τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Όλα αυτά, ενώ δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνει ότι έχει παγιωθεί υπέρ της ΝΔ η διαφορά των 9 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο