LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2019 17:04

Bloomberg: το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη ανησυχία, πλέον, αφορά την Ιταλία και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ελλάδα - Ιταλία - Ευρώ

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται κάτω από τις αντίστοιχες των ιταλικών, γεγονός ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας των δύο χωρών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης.

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν πενταετή ομόλογα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενώ όμως η Αθήνα ανταμείβεται με χαμηλότερα spreads επειδή βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της, οι φόβοι που περιβάλλουν την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και την διαμάχη της με την ΕΕ έχουν φέρει το κρατικό χρέος στη θέση του χαμένου του πρόσφατου παγκόσμιου ράλι των τίτλων σταθερής απόδοσης», τονίζει το Bloomberg. «Η κατάρρευση των αποδόσεων πρακτικά υποχρεώνει τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και η συμπίεση είναι πολύ εύκολη σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη χρησιμεύουν μάλλον σαν δικαιολογία παρά σαν το πραγματικό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις των επενδυτών», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services.

Την Παρασκευή το spread των ιταλικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 13 μονάδες βάσης στο 1,81%, υψηλό τριών μηνών. Το spread των αντίστοιχων ελληνικών υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,73%, ιστορικό χαμηλό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, μετά την μεγάλη ήττα του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην Ιταλία, η εκλογική επιτυχία του ενθάρρυνε τον Ματέο Σαλβίνι να απειλήσει με πτώση της Κυβέρνησης αν δεν υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκει, αναφέρει το Bloomberg.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας "ξένη τρομοκρατική οργάνωση"07:24Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες λειτουργίας07:10UEFA Conference League: AEK – Κραϊόβα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 22:00 στον ΑΝΤ106:56Ροντ Στιούαρτ: Η φωνή που σημάδεψε έξι δεκαετίες ροκ και όχι μόνο06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο