LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Μαΐου 2019 13:18

Δημοσιονομικό… “καύσωνα” προβλέπει η Κομισιόν

Οι ανησυχίες των δανειστών για δημοσιονομική «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2019, τα «διορθωτικά» μέτρα και οι υποχρεώσεις του νέου ΥΠΟΙΚ.

Γιουρογκρουπ - Eurogroup - Βρυξέλλες

Του Νίκου Ρογκάκου 

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική θα είναι η έκθεση των θεσμών που αποφασίστηκε να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα προειδοποιεί την Αθήνα για τον δημοσιονομικό «καύσωνα» που πρόκειται να έρθει… Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των δανειστών για δημοσιονομική «τρύπα» έως και 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 από τα «θετικά» μέτρα Τσίπρα.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 όπου η ελληνική οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με τη λήψη «διορθωτικών» μέτρων όχι μόνο για την τρέχουσα χρονιά αλλά και για την επόμενη. Και αυτό διότι στην έκθεση των θεσμών θα επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων για να καλυφθεί το «κενό» του 2020 που εκτιμάται σε 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ, λόγω της επίδρασης που θα έχουν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων που εφαρμόζονται από τις 20 Μαΐου.

Η κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη της 7ης Ιουλίου πριν καλά ακόμη προλάβει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το «καυτό» αυτό θέμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις ότι το σενάριο για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019 έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6% του ΑΕΠ είναι απολύτως εφικτό. Εξάλλου στηρίζεται σε εισπράξεις 300 εκατ. ευρώ, ώς το τέλος του έτους, από τις δύο ρυθμίσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που «τρέχουν», και λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης σχεδιάζεται παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή των οφειλετών στις 120 δόσεις.

Το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπολογίζει τη συνολική αξία των «θετικών μέτρων» Τσίπρα σε 0,55% του ΑΕΠ γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τον «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο για παροχές 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ που ήθελε η κυβέρνηση. Όλα αυτά τα σενάρια δημοσιονομικής πολιτικής με τα ακριβή περιθώρια για παροχές θα ήταν πιο ξεκάθαρα αν το οικονομικό επιτελείο προχωρούσε στην κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την περίοδο 2020 - 2023 στην ελληνική Βουλή. Ένα πρώτο κείμενο εστάλη για «μελέτη» στις Βρυξέλλες πλην όμως δεν αποτελεί τελικό σχέδιο του νέου πολυετούς προϋπολογισμού.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση των θεσμών θα συζητηθεί στο Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις 3 Ιουνίου και η ελληνική πλευρά θα πάρει μια γερή γεύση από τις προθέσεις των εταίρων για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου. Εκτός απροόπτου, τη χώρα στο EWG θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σπουδαίο ενδιαφέρον θα έχουν και οι παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης: πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη Σήμερα 10:28 | Ειδήσεις

«Δεν μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), στο Ζάππειο.

Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNGΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Η συμφωνία φέρει σημαντική γεωοικονομική και ενεργειακή βαρύτητα για την Ελλάδα.

Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης 717Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Για παράβαση καθήκοντος δικάζονται δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας.

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα κάνουν κουμάντο την Κρήτη οι τοπικές μαφίες και οι νταήδεςΣήμερα 11:36 | Ειδήσεις

«Μετά τις ακρίδες των ταμείων του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθαν και οι δολοφόνοι να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Στην Κρήτη θα εγκατασταθεί μόνιμα το ελληνικό FBI», τόνισε μεταξύ άλλων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χρυσοχοΐδης: Μόνιμα στην Κρήτη το Ελληνικό FBI - Τέλος οι μπαλωθιές13:35Βορίζια: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Τα τελευταία στοιχεία13:21Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης 717 13:08Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ από Ζάππειο: Μαζί θα εξαλείψουμε το ρωσικό φυσικό αέριο12:54Βόλος: Άνδρας κατέβασε το παντελόνι του μπροστά σε 16χρονη μέσα σε λεωφορείο12:40Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για παράνομες εξορύξεις σε περιοχή NATURA12:26Βορίδης – Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η τεχνική λύση είναι διοικητική πρακτική που εφαρμόζεται από το 201512:13Χρυσοχοΐδης: Δεν θα κάνουν κουμάντο την Κρήτη οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες11:59Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNG11:45Ελλάδα – ΗΠΑ: Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη11:31Αγρίνιο: Ηλικιωμένος βρέθηκε μαχαιρωμένος μέσα στο σπίτι του11:17Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο λόγω διεξαγωγής λαμπαδηδρομίας11:03Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη 10:49Παρασκευή 7 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:35Νέα επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο – Έρχονται τοπικές βροχές και καταιγίδες10:21ΑΠΘ: 16χρονος απείλησε φοιτητή με μαχαίρι, μέσα στο κυλικείο10:07Βόλος: Ποινή φυλάκισης σε 61χρονη stalker που είχε γίνει ο “εφιάλτης” 68χρονης09:53Τροχαίο δυστύχημα στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας: Μία νεκρή και δύο τραυματίες09:40Νομοσχέδιο για φορολογική μεταρρύθμιση: Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία09:26Αττική Οδός: καθυστερήσεις έως και 25 λεπτά στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο09:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο