LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2019 09:13

Πόσα βήματα πρέπει να κάνει την ημέρα μια γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής έρευνας.

περπάτημα - γυναίκα

Το περπάτημα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μια ηλικιωμένη που κάνει 4.400 βήματα καθημερινά, έχει σαφώς μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με μια συνομήλικη της που δεν ξεπερνά τα 2.700 βήματα τη μέρα,

Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται μέχρι περίπου τα 7.500 βήματα ημερησίως, αρκετά λιγότερα από τα 10.000 βήματα που είναι συνήθως ο ημερήσιος εκ των προτέρων προγραμματισμένος στόχος πολλών φορετών συσκευών παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (wearable fitness trackers).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Ι-Μιν Λι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", καθώς και παράλληλη ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία από 16.741 γυναίκες με μέση ηλικία 72 ετών.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να φορέσουν για μια εβδομάδα μια συσκευή καταγραφής των βημάτων τους. Στη συνέχεια οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν ιατρικά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν οι 504.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν τα λιγότερα βήματα μέσα ή έξω από το σπίτι τους, κατά μέσο όρο 2.700 τη μέρα, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Όσες έκαναν κατά μέσο όρο 4.400 βήματα τη μέρα (ισοδυναμούν με περίπου 3,2 χιλιόμετρα), είχαν 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τις προηγούμενες λιγότερο κινητικές γυναίκες. Ο κίνδυνος σταμάτησε να μειώνεται μετά τα 7.500 βήματα περίπου.

Στο μισό χρόνο της ζωής τους (51%) οι γυναίκες δεν έκαναν κανένα βήμα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρόνου (46%) έκαναν έως 39 βήματα το λεπτό. Μόνο στο 3% του χρόνου τους οι ηλικιωμένες περπατούσαν με ρυθμό άνω των 40 βημάτων το λεπτό. Όμως η ταχύτητα του βαδίσματος δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο αριθμός των βημάτων είναι σημαντικότερος για τη μακροζωία μιας γυναίκας από ό,τι το πόσο γρήγορα περπατά.

«Αυτό είναι καλή είδηση για τις ηλικιωμένες που δυσκολεύονται να περπατήσουν με πιο γρήγορο ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, το αργό περπάτημα είναι καλύτερο από το τίποτε. Ακόμη και με λίγο χρόνο περπατήματος, ο κίνδυνος θανάτου θα μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Κιθ Ντίαζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Ξεκάθαρα ακόμη κι ένας μέτριος αριθμός βημάτων σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν όσες θεωρούν δύσκολο να φθάσουν τα 10.000 βήματα τη μέρα», δήλωσε η δρ Λι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος αριθμός βημάτων του πληθυσμού μέσα στη μέρα είναι γύρω στα 5.000. Ο στόχος των 10.000 βημάτων (περίπου οκτώ χιλιόμετρα περπάτημα) είναι ασαφές πώς προέκυψε, καθώς δεν είναι επιστημονικός, αλλά ίσως οφείλεται σε μια ιαπωνική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας από το 1965.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που καταγράφονται χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κικίλιας - Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο