LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2019 18:28

Η πρώτη ελληνική παραλία χωρίς καπνιστές

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands.

Σέριφος - παραλία

Η Σέριφος εγκαινιάζει την πρώτη παραλία στην Ελλάδα για μη καπνιστές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου,

Συγκεκριμένα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σερίφου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ανακοινώνουν ότι η παραλία της Βαγιάς γίνεται, από φέτος το καλοκαίρι, η πρώτη smoke-free παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Οι καθαρισμοί ακτών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα κατά την τελευταία διετία, ανέδειξαν αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά.

Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην παραλία της Βαγιάς, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων.

Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον Δήμαρχο Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι, για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ίδρυμα μια επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά: «Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».

Ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο