LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2019 17:51

Σκωτία: προ των πυλών… δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για νέο δημοψήφισμα. Τι δήλωσε η Πρωθυπουργός της Σκωτίας.

AP - Τερέζα Μέι - Theresa May - Νίκολα Στέρτζον - Nicola Sturgeon

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας δημοσίευσε το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, για το οποίο η Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να «διαλέξουν ένα καλύτερο μέλλον».

Το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία διεξαγωγής του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας ούτε το ερώτημα με το οποίο θα τεθεί στους πολίτες, τα οποία αφήνει να προσδιοριστούν σε μελλοντικό χρόνο.

Για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το Ουέστιμινστερ θα πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στην αποκεντρωμένη κυβέρνησης της Σκωτίας, κάτι που μέχρι τώρα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνείται. Η Στέρτζον έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διεξαγωγή του πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Σκωτίας, το 2021.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζον δήλωσε ότι θα ήταν «ντροπή για την δημοκρατία», εάν η βρετανική κυβέρνηση εμπόδιζε τις προσπάθειές της να προωθήσει άλλο ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και πρόσθεσε ότι «θα αναζητήσει συμφωνία για την μεταβίβαση εξουσίας σε κατάλληλη στιγμή για να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα που θα πρέπει να διεξαχθεί αργότερα από αυτό το κοινοβούλιο».

«Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας σε αυτή τη θητεία του κοινοβουλίου θα δώσει στη Σκωτία την ευκαιρία να επιλέξει να είναι ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, παρά να μας επιβληθεί ένα μελλοντικό Brexit», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειές μας να βρούμε έναν συμβιβασμό και να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών της Σκωτίας, που ψήφισαν συντριπτικά την παραμονή στην ΕΕ, αγνοήθηκαν».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Συνεχίζονται οι νίκες για το "τριφύλλι"00:14Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Νίκη… χρυσάφι για την “Ένωση” (βίντεο)00:04Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και απειλές 23:47Σούπερμαν: Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης κόμικ πουλήθηκε έναντι αστρονομικού ποσού23:35Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το γκολ με το οποίο προηγήθηκε η “Ένωση”23:21Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα23:07Ολλανδία: Ενισχύεται με 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones22:53Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το VAR ακύρωσε το γκολ των Ιταλών22:39“Cry to Heaven”: Η Adele κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη22:25Συμμορία στα Πατήσια: Παγίδευε θύματα μέσω ψεύτικου προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εκβίαζε22:11ΠΑΟΚ – Μπραν: Ψυχρολουσία λίγο πριν το φινάλε21:57Συλλογικές Συμβάσεις: Με επιφύλαξη έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους η επαναφορά του διαλόγου υπαλλήλων - εργοδοτών21:43Χονγκ Κονγκ: Σε τουλάχιστον 83 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών21:29Η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 8.500 κατόχους προπληρωμένων καρτών επιδομάτων21:15Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων21:01Εθνική Ελλάδας: Με το δεξί… στα προκριματικά για το Μουντομπάσκετ20:47Παπαδάκης: Να ελέγξουμε τις "γερασμένες" υποδομές20:32Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Όσο κερδίζεις γίνεσαι όλο και πιο δυνατός 20:16Υπό βροχή η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα20:02Κακοκαιρία Adel: Καταρρακτώδης βροχή στην Αττική - Προβλήματα στην κυκλοφορία 19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο