LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2019 22:05

Έκκληση αρχαιολόγων να μην γίνει τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Την «ανησυχία» του για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης του μνημείου εκφράζει με επίστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προς τη γενική διεύθυνση Βακουφίων. 

Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Την «ανησυχία» του για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με επιστολή του προς τη γενική διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία, την οποία κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, καθώς και στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO.

«Παρακολουθώντας το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης του εν λόγω μνημείου που έως το 2013 λειτουργούσε ως μουσείο. Όπως γνωρίζετε, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας αποτελεί ένα εξέχον βυζαντινό μνημείο του Πόντου, ίδρυμα του Μανουήλ Α' Κομνηνού (1238-1263), διακοσμημένο με μοναδικής τέχνης τοιχογραφίες. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό μνημείο όχι μόνο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Τουρκίας, αλλά και για όλον τον κόσμο», αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΕΑ.

Παράλληλα τονίζει «ότι η Αγία Σοφία δεν μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461, αλλά, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το τελευταίο τρίτο του 16ου αιώνα και ενώ τα παρακείμενα κτίρια του μοναστηριού εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για αρκετά χρόνια μετά από μοναχούς. Επομένως, ο συχνά διατυπωμένος συσχετισμός του μνημείου με το πρόσωπο του Μωάμεθ Β' του Πορθητή δεν είναι βάσιμος».

Ο ΣΕΑ συμπληρώνει ότι «η περιορισμένη πρόσβαση των επισκεπτών στην Αγία Σοφία, μετά την επαναφορά της θρησκευτικής χρήσης σε αυτήν το 2013, τους αποκλείει από τη δυνατότητα κατανόησης και απόλαυσης του μνημείου», ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κάθε χώρα θα πρέπει να προσφέρει καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και μνημεία της επικράτειάς της».

Οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ εκφράζουν επίσης την αγωνία τους για το μέλλον «του μοναδικού αυτού κτιρίου, με αφορμή δημοσιεύματα για νέες επικείμενες εργασίες στο μνημείο, με τις οποίες θα αλλοιωθεί περαιτέρω ο αυθεντικός ιστορικός χαρακτήρας του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από την υπηρεσία σας (σσ. τη γενική διεύθυνση Βακουφίων) η Αγία Σοφία Τραπεζούντας να επανέλθει στο καθεστώς των μουσείων, ώστε όλοι οι επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το εμβληματικό μνημείο της Τουρκίας, χωρίς να υποτιμάται ή να αλλοιώνεται η ιστορική και καλλιτεχνική του αξία» καταλήγει ο ΣΕΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.ΕΧθες 22:40 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κύκλο επαφών, μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ, στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμφωνούν μαζί του για την Γροιλανδία.

Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτηταςΧθες 23:17 | Ειδήσεις

Σκηνές χάους στην Κόρδοβα - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίεςΧθες 22:19 | Ειδήσεις

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχέςΧθες 18:52 | Ειδήσεις

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι αντιμέτωπος ο 44χρονος, που φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία του κοινοτάρχη στην Αιτωλοακαρνανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Λανθασμένη η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών23:59Πλασματικά ενοίκια: Μεγάλοι χαμένοι οι ευσυνείδητοι πολίτες23:48Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας23:34ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Θρίαμβος της “Ένωσης” με δήμιο τον Γιόβιτς23:20Γυναικοκτονία: Σκότωσε την γυναίκα του και την έθαψε σε χωράφι23:07Η ΕΕ εξετάζει δασμούς 93 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ ως αντίποινα μετά τις απειλές Τραμπ22:53Ο Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε22:39Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίες22:20Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους22:00Ant1 Sports: Πρεμιέρα με το δεξί για την Σάκκαρη στο Australian Open21:41Ταΰγετος - Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπάρτης, στον ΑΝΤ1: Η επιχείρηση εξελίσσεται αργά αλλά ομαλά21:35ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Οι “πράσινοι” την νίκη και ο “Δικέφαλος” τις εντυπώσεις21:10ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις20:53Ακρίβεια: Κόβουν το κολατσιό απ'έξω οι Έλληνες - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές στα κυλικεία20:48Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:38Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχές20:34Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;20:21ΠΑΟΚ – ΟΦΗ: Νίκη για τον “Δικέφαλο” και τώρα Μπέτις20:05Άνω Πατήσια: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου19:48Χανιά: Συλλήψεις για διάρρηξη και ναρκωτικά19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο