LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2019 12:49

“Μάχη” στη Σύνοδο Κορυφής για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματευτούν για όλα τα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Το φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Επιροπής.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - BREXIT

Σκληρή μάχη αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ένα δείπνο εργασίας που ξεκινά στις 7μ.μ. (ώρα Ελλάδος), οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και θα συζητήσουν ποιός θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιόυνκερ στην Προεδρία της Επιτροπής.

Με τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι περισσότερο κατακερματισμένη από ποτέ, η εκλογή του υποψηφίου για την Προεδρία της Επιτροπής δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον υποψήφιο, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που έχει τον τελευταίο λόγο.

Φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Επιροπής είναι ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Ευρωβουλή, παρά τις απώλειες. Όμως για πρώτη φορά στην ιστορία, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή. Ο ίδιος ο Βέμπερ δήλωσε τη βραδιά των ευρωεκλογών ότι θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχα με τους Φιλελεύθερους ή και με τους Πράσινους για να έχει την πλειοψηφία. Τίποτα όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι οι διεργασίες μεταξύ των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών εντείνονται με σκοπό να αποτρέψουν το ΕΛΚ να επιβάλει τις επιλογές του, όπως συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει παράλληλα να διαπραγματευτούν για όλα τα κορυφαία πόστα της ΕΕ (Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πρόεδρος της ΕΚΤ). Κατά την παράδοση, θα πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία πολιτική και γεωγραφική, ενώ τουλάχιστον ένα από τα κορυφαία πόστα θα πρέπει να δοθεί σε γυναίκα.

Σε αυτό το “παζάρι” που θα εκτιλυχθεί σε πρώτη φάση σήμερα, με στόχο να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 20-21ης Ιουνίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να παρακάμψουν τη διαδικασία του Spitzenkandidat, με το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν ξεκάθαρο. Σε αυτή την περίπτωση τα ονόματα άλλων υποψηφίων θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο δεν στηρίζουν τη διαδικασία Spitzenkandidat, με τον Εμ. Μακρόν να είναι ο πιο σφοδρός επικριτής της. Κατά της διαδικασίας τάσσονται και οι Φιλελεύθεροι, που μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θα ήθελαν να ξαναφήσουν το τιμόνι της Επιτροπής στις συντηρητικές δυνάμεις του ΕΛΚ και τον υποψήφιό του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ορισμένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν εναντίον του. 

Δήλωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σημερινή τους συνάντηση και εν αναμονή του ανεπίσημου δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω: 

Το Μάιο του 2019 οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για τις πολιτικές και δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Η σημαντική αύξηση της συμμετοχής στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι ζωντανή. Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έδωσαν στο νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο νέα και ισχυρή νομιμοποίηση για την επόμενη πενταετία. Ως ο μόνος θεσμός της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί αναμφισβήτητα τον πλέον νομιμοποιημένο χώρο για να συζητηθεί και να αποσαφηνιστεί η λαϊκή εντολή για την αλλαγή.

Βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εκλογών, οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ θα πραγματοποιήσουν στρατηγικό, διαφανή και δημοκρατικό διάλογο για την εντολή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής συζήτησης θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εντολή για την αλλαγή και η στρατηγική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνδιαμορφώσουν μια στέρεη βάση για τις ανανεωμένες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Δήλωση αριθ. 11 επί του άρθρου 17 παράγραφοι 6 και 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν από κοινού ευθύνη για την καλή διεξαγωγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά συνέπεια, οι αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιούν, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις αναγκαίες διαβουλεύσεις στο καταλληλότερο πλαίσιο (...)».

Το ΕΚ δεσμεύεται να ενισχύσει τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου εφιστούμε την προσοχή στα ψηφίσματα του ΕΚ Bresso Brok, Gonzalez Pons, Verhofstadt, Jauregui, τα οποία επανεπιβεβαιώνουν τη στήριξή του στη διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων ώστε ο/η επόμενος/η Πρόεδρος της Επιτροπής να έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα και το χαρακτήρα του πριν τις εκλογές και να έχει εμπλακεί σε πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο