LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2019 11:38

ΠΟΥ: Ασθένεια το εργασιακό “burn out”

Τα συμπτώματα της εργασιακής εξουθένωσης και η ένταξή του στις ασθένειες.

AP - Εργασία - Κούραση

Η εργασιακή εξουθένωση ή "burn out" όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως εντάσσεται πλέον στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμεύοντας ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε από τον ΠΟΥ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο. Υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, που συνεδριάζουν από τις 20 έως τις 28 Μαΐου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

"Είναι η πρώτη φορά" που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Η Κατάταξη των Ασθενειών του ΠΟΥ παρέχει μια κοινή γλώσσα χάρη στην οποία οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες παντού στον κόσμο. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει "προβλήματα που συνδέονται" με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.

Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη "μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα".

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn-out "αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής".

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η "ασυμφωνία φύλου" δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης. Η νέα κατάταξη του ΠΟΥ προσθέτει επίσης ένα νέο κεφάλαιο για την παραδοσιακή ιατρική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαλαιό Φάληρο: Η γυναίκα που συνελήφθη είναι η μητέρα του νεκρού κοριτσιού – Παραδέχτηκε ότι εγκατέλειψε το παιδί, πώς εντοπίστηκεΧθες 15:52 | Ειδήσεις

Δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη κατάθεση- Υποστήριξε ότι το παιδί χτύπησε στο σπίτι και φοβήθηκε ότι δεν είναι ζωντανό

Κορινθία: Παπαδιά επιτέθηκε στον ιερέα όταν τον είδε με άλλη γυναίκα σε πανήγυριΧθες 22:48 | Ειδήσεις

Η παπαδιά σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε στον ιερέα και στη γυναίκα που τον συνόδευε, πετώντας πάνω τους όσα υπήρχαν στο τραπέζι. Τα αίματα «άναψαν» κι άλλο στη συνέχεια.

Σε εξέλιξη η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου – Πολύ αυξημένη κίνηση σε λιμάνια, διόδια, ΚΤΕΛΧθες 18:03 | Ειδήσεις

Οι πληρότητες των πλοίων από Πειραιά αγγίζουν το 100%

Ο Τραμπ έδωσε εντολή σε δυο πυρηνικά υποβρύχια να πάρουν θέση κοντά στη ΡωσίαΧθες 21:00 | Ειδήσεις

Η απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, στις δηλώσεις του Μεντβέντεφ, αναφορικά με το τελεσίγραφο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τζέιμς Μποντ: Οι συντελεστές της νέας ταινίας23:59Ιερουσαλήμ: Λεοπάρδαλη κατασπάραξε εργαζόμενο μπροστά στους επισκέπτες σε ζωολογικό κήπο23:46Πάτρα: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κατέληξε σε περίπτερο (εικόνες)23:32Στατιστικά στοιχεία τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων για τον Ιούλιο 23:18Κορινθία: Παπαδιά επιτέθηκε στον ιερέα όταν τον είδε με άλλη γυναίκα σε πανήγυρι23:04Παρί Σεν Ζερμέν: Αντιμέτωπος με κατηγορίες βιασμού ο Χακίμι22:55Δασμοί: Τριγμοί στις χρηματαγορές μετά τις αποφάσεις Τραμπ22:41Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο λόγω εργασιών22:27Πούτιν: Αντιμέτωπος με το χρονοδιάγραμμα που του έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ22:13Εγνατία Οδός: Τροχαίο με νεκρή αρκούδα21:59Ο Τραμπ έδωσε εντολή σε δυο πυρηνικά υποβρύχια να πάρουν θέση κοντά στη Ρωσία21:45Ολυμπιακός: Τη Δευτέρα ανοίγει τις πόρτες του το νέο μουσείο των «ερυθρόλευκων»21:31Θεσσαλονίκη: Αγόραζε ηλεκτρονικές συσκευές με πλαστά χαρτονομίσματα21:17Πύργος: Άλογα εμφανίστηκαν ξαφνικά στο δρόμο και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα 21:03ΟΠΕΚΕΠΕ: Στελέχη της ΑΑΔΕ στα γραφεία του Οργανισμού για τη συλλογή στοιχείων20:48Πορτάρα - ΠΕΥΦΑ: Να προσληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι 450 μόνιμοι αρχαιοφύλακες20:35Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:21Χανιά: Φωτιά στο υπόγειο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων20:08Γάζα: Όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν Παλαιστινιακό κράτος19:54Ίμερος Ροδόπης: Οι τελευταίες εξελίξεις για την 12χρονη που παρασύρθηκε στη θάλασσα19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο