LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Μαΐου 2019 15:36

Κύπρος: ένας Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή!

Είναι η πρώτη φορά από το 1960 που η κάλπη στην Κύπρο αναδεικνύει έναν Τουρκοκύπριο. Ανάμεικτα συναισθήματα για το ποσοστό της ακροδεξιάς.

Τουρκοκύπριος - Νιαζί Κιζιλγιουρέκ - Ευρωβουλή

Ιστορικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν για την Κύπρο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καθώς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κάλπη ανέδειξε Τουρκοκύπριο.

Πρόκειται τον ένθερμο υποστηρικτή της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγγραφέα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος πέτυχε την είσοδό του στην ευρωβουλή με τον συνδυασμό του κόμματος της Αριστεράς, ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι ο Νιαζί Κιζίγιουρέκ έλαβε πέραν των 25.000 ψήφων, αριθμός πολλαπλάσιος των 5,5 χιλιάδων ψήφων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν χθες τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς

Μεγάλο διακύβευμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο ήταν το κατά πόσον το αδερφό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, θα κατάφερνε να δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, επέλεξαν να πριμοδοτήσουν με την ψήφο τους τους σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ, αφήνοντας εκτός ευρωβουλής το ΕΛΑΜ και επανεκλέγοντας τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα στη μάχη για την έκτη Κυπριακή έδρα η ΕΔΕΚ ήταν η μεγάλη κερδισμένη με ποσοστό 10,58% έναντι του 8,25% του ΕΛΑΜ. Τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος πάντως παρουσίασαν μεγάλη αύξηση δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από το 2.5 %

Πύρρειος νίκη για το ΔΗΣΥ

Πρώτο κόμμα των χθεσινών ευρωεκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών ΔΗΣΥ, το οποίο με ποσοστό 29,02% εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Στον ΔΗΣΥ πάντως είδαν τα ποσοστά τους να καταγράφουν αξιοσημείωτη μείωση, που αγγίζει σχεδόν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Δύο ευρωβουλευτές εξέλεξε επίσης το ΑΚΕΛ, το οποίο έδωσε μάχη για την πρωτιά μέχρι την τελευταία στιγμή και έλαβε ποσοστό 27,49%.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,8% και έναν ευρωβουλευτή ενώ βαριά εκλογική ήττα υπέστη το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, το οποίο έλαβε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά παρά το γεγονός ότι το κλίμα για τα κόμματα των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευνοϊκό.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αποχής στις ευρωεκλογές στην Κύπρο έφτασε το 57,20% και είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι η Κύπρος ενδέχεται να είναι η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά που δεν εκλέγει γυναίκα ευρωβουλευτή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και ΤρίκαλαΣήμερα 10:38 | Ειδήσεις

Τα μπλόκα ενισχύονται συνεχώς με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Δηλώσεις συμπαράστασης κι από άλλες κοινωνικές ομάδες.

“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώραςΣήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Χρίστος Δήμας: Η Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία - Μια νέα σελίδα για τη Δυτική ΕλλάδαΣήμερα 10:58 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορά, Χρίστος Δήμας κατά την εκδήλωση των εγκαινίων

Ίλιον: 89χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη σε παιδική χαράΣήμερα 11:01 | Ειδήσεις

Ο δράστης προσέγγισε το κορίτσι, το φίλησε στο μάγουλο, το θώπευσε και της πρότεινε χρήματα για να συνευρεθούν σεξουαλικά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φλώρινα: Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και μπλόκο στο τελωνείο Νίκης από αγρότες της περιοχής12:04Ίλιον: 89χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη σε παιδική χαρά11:49Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας 11:36Χρίστος Δήμας: Η Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία - Μια νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα11:22Αγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα11:08Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό με 48χρονο επιδειξία μέσα σε αστικό λεωφορείο10:55Πούτιν: Δεν αποδεχόμαστε ορισμένα σημεία της ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ10:41Οικοδόμοι: Πανελλαδική 24ώρη απεργία10:27Συναγερμός στην Αργολίδα: Χάθηκε ψαράς στον κόλπο της Επιδαύρου10:13Κοζάνη: Οδηγός λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ πέθανε από ανακοπή πάνω στο τιμόνι09:59ΝΒΑ: Νίκη για τους Μπακς – νέος τραυματισμός του Αντετοκούνμπο09:45Δένδιας: Χρόνια Πολλά στο Πυροβολικό μας για την εορτή της Προστάτιδάς του, Αγίας Βαρβάρας09:31Πλεύρης: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στους αγρότες να κόψουν τη χώρα στα δύο09:17Νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην Κρήτη - Γεμάτοι οι χώροι φιλοξενίας σε Ηράκλειο και Χανιά09:03Τροχαίο στον Κηφισό - Δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία όλες οι λωρίδες08:49Μπλόκο αγροτών – Μάλγαρα: Πορεία με νεκροφόρες για συμπαράσταση!08:35Μαδούρο: Επιβεβαίωσε πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ08:21Λέρος: Καταδίωξη ταχύπλοου με δεκάδες μετανάστες08:07Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”07:53Πάτρα: Διανομέας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τέσσερα άτομα που ήθελαν να τον ληστέψουν07:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο