LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 25 Μαΐου 2019 21:27

Φεστιβάλ Καννών: Στο “Parasite” ο Χρυσός Φοίνικας

Και Χρυσός Φοίνικας ταινίας μικρού μήκους στον Βασίλη Κεκάτο για την «Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς» 

Φεστιβάλ Καννών - Χρυσός Φοίνικας - Μπονγκ Τζουν Χο

Η απολαυστική, πολιτική σάτιρα του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο  "Parasite" κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 72ου Φεστιβάλ Καννών!

"Σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ανέκαθεν με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά. Ευχαριστώ τους Ανρί-Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ", είπε ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία Atlantique της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. "Είναι κάπως τρελό αυτό που κάνατε", ήταν η πρώτη αντίδραση της σκηνοθέτιδας, η ταινία της οποίας βασίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2009. Το Atlantique είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Με τα βραβεία ερμηνείας τιμήθηκαν ο Αντόνιο Μπαντέρας, για την ταινία "Πόνος και δόξα" του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η ανερχόμενη Έμιλι Μπίτσαμ για την ταινία "Little Joe" της Τζέσικα Χάουσνερ.

Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους απέσπασε ο Βασίλης Κεκάτος για την "Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς"

Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ: 

Χρυσός Φοίνικας: «Parasite» του Μπονγκ Τζουν Χο 

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Atlantique» της Ματί Ντιόπ 

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το «Νεαρός Άχμεντ» 

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Αντόνιο Μπαντέρας («Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ) 

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Έμιλι Μπίτσαμ («Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ) 

Βραβείο Σεναρίου: «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά 

Βραβείο της Επιτροπής (εξίσου στα): «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες και «Οι «Άθλιοι» του Λαντζ Λι 

Ειδική Μνεία: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν 

Χρυσή Κάμερα: «Nuestras Madres» του Σεζάρ Ντιάζ (από το τμήμα Εβδομάδα Κριτικής) 

Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου. Η υπόθεση της «Απόστασης» επικεντρώνεται στην τυχαία συνάντηση δύο νεαρών σε κάποιο ξεχασμένο βενζινάδικο της εθνικής οδού, μέσα στη νύχτα. Πρόκειται για μια σύντομη μα εξαιρετικά πυκνή ερωτική ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης

AP - Vasilis Kekatos

Ειδική μνεία Επιτροπής σε ταινία Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγκουστίνα Σαν Μαρτίν 

Η Κριτική Επιτροπή που αποφάσισε για τον Χρυσό Φοίνικα και τα υπόλοιπα βραβεία του 72ου Φεστιβάλ Καννών είχε Πρόεδρο τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου (πρώτος Μεξικανός που αναλαμβάνει χρέη Προέδρου στο Φεστιβάλ) και μέλη τους Γιώργο Λάνθιμο, Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρομπέν Καμπιγιό, Ένκι Μπιλάλ, Αλίτσε Ρορβάχερ, Κέλι Ράιχαρντ, Μαϊμούνα Ν'Ντάγιε και Ελ Φάνινγκ. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζιΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Πως θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε ποιες περιοχές παρουσιάζεται μεγαλύτερη επικινδυνότητα. 

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πως αναμένεται να κινηθεί η κακοκαιρία.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομίαΣήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι ώρες και οι δρόμοι που θα μείνουν κλειστοί το Σάββατο, λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός06:14Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο