LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Μαΐου 2019 08:28

Ευρωεκλογές 2019: Οι Πράσινοι έκαναν την έκπληξη στην Ιρλανδία

Θεαματική αύξηση στα ποσοστά των Πρασίνων, στις εκλογές που έγιναν χθες στην Ιρλανδία.

AP - Ιρλανδία - Ευρωεκλογές 2019 - Εκλογές 2019

Οι Πράσινοι προς έκπληξη πολλών ήταν το κόμμα που αύξησε θεαματικά το ποσοστό του στις ευρωεκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Παρασκευή στην Ιρλανδία και αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στην πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, σύμφωνα με exit poll του ινστιτούτου RED C που μεταδόθηκε από τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTE.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, που μεταδόθηκε αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στην πόλη, στις 22:00 τοπική ώρα [23:00 ώρα Ελλάδας], ο Κιέραν Καφ των Πρασίνων εξασφάλισε το 23% των ψήφων, 9 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα. Το Φίνε Γκαέλ συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και το Φιόνα Φέιλ 12%. Το Σιν Φέιν περιορίζεται στο 10%.

Οι Πράσινοι μπορεί επίσης να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κρίνονται στις εκλογικές περιφέρειες του Νότου και του Μίντλαντς Νορθ Ουέστ, πρόσθεσε το RTE.

Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ οδεύει να κερδίσει δύο έδρες στο ΕΚ, ενώ το συντηρητικό Φιόνα Φέιλ οδεύει να καταλάβει τουλάχιστον μία.

Στην εκλογική περιφέρεια του Νότου, το Φίνε Γκαέλ συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, ενώ το άλλο κεντροδεξιό κόμμα, το Φιόνα Φέιλ, ισοψηφεί με το κεντροαριστερό Σιν Φέιν στο 13% .

Η Ιρλανδία διαθέτει 11 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί συνόλου 751, ωστόσο αναμένεται να εξασφαλίσει ακόμη δύο αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ιρλανδία, ενώ συνολικά πάνω από 400 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα μέλη της νέας ευρωβουλής στα 28 κράτη μέλη.

Τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

Εξάλλου, τα exit polls υποδεικνύουν ότι στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα για την πρόταση που προβλέπει να μειωθούν από πέντε σε δύο τα χρόνια που εν διαστάσει ζευγάρια τα οποία ζουν χωριστά μπορούν να λάβουν διαζύγιο αναμένεται να επικρατήσει το «ναι».

Περί το 87% εξ όσων ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση εξόδου απάντησε ότι τάχθηκε υπέρ της πρότασης, σύμφωνα με το RTE, κάτι που μοιάζει να πιστοποιεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην καθολική Ιρλανδία αφότου άρχισαν να δίνονται διαζύγια το 1995.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα του Brexit, με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Βαράντκαρ να τονίζει χθες πως η κατάσταση εισέρχεται σε πιο «επικίνδυνη φάση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, που μάλλον θα αντικατασταθεί από κάποιον σκληρότερο «brexiteer», όπως προεξόφλησε. Πάντως «ό,τι κι αν συμβεί, θα παραμείνουμε ψύχραιμοι», διαβεβαίωσε.

«Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να ενισχύσουμε και να βαθαίνουμε τις συμμαχίες μας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ώστε «να προστατευθεί η Ιρλανδία», πρόσθεσε ο Λίο Βαράντκαρ.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο δυστύχημα στην ΕλευσίναΣήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Νεκρός ο οδηγός και σοβαρά τραυματίας ο συνοδηγός στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα κοντά στην παραλία της Ελευσίνας.

Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την ΠαρασκευήΧθες 16:13 | Ειδήσεις

Που αναμένονται οι βροχοπτώσεις. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Χθες 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο