LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 23 Μαΐου 2019 16:00 | Ανανέωση: 26 Μαΐου 2019 06:37

Ευρωεκλογές 2019: Οι έξι μήνες που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Ε.Ε.

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν το προοίμιο μίας πλήρους ανανέωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έως τα τέλη του 2019.

Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφος - ευρωεκλογές

Οι Ευρωεκλογές, που ξεκίνησαν την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία - οι δύο πρώτες χώρες από τις 28 της Ε.Ε. που ψηφίζουν - είναι το προοίμιο μιας πλήρους ανανέωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έως τα τέλη του 2019.

Ακολουθούν οι βασικές ημερομηνίες:

23 με 26 Μαΐου

Η ανανέωση των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκίνησε με τις εκλογές που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Την Παρασκευή ψηφίζει και η Ιρλανδία, μαζί με την Τσεχία, μια χώρα όπου οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) για να εκφράσουν την προτίμησή τους.

Το Σάββατο παίρνουν σειρά η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία, ενώ 21 κράτη-μέλη αποφασίζουν την Κυριακή, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα κ.λπ.

Οι Αρχές σε καθένα από τα 28 κράτη-μέλη δεν μπορούν να ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Ιταλία (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), όπου θα κλείσουν την Κυριακή το βράδυ τα τελευταία εκλογικά κέντρα για τις Ευρωεκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες του εκτιμήσεις για τη μελλοντική σύνθεσή του μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) με βάση ένα συνδυασμό δημοσκοπήσεων και exit polls.

28 Μαΐου

Συγκαλείται στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Καθώς κάθε πολιτική οικογένεια (συντηρητικοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι κ.λπ) έχει ήδη καταμετρήσει τα εκλεγμένα μέλη της, φθάνει η στιγμή των διαπραγματεύσεων για την επιλογή των διαδόχων του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο “τιμόνι” της Κομισιόν και του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

20 και 21 Ιουνίου

Μια νέα Σύνοδος Κορυφής συγκαλείται αυτήν τη φορά με τον στόχο να καταλήξει στις υποψηφιότητες αυτές, οι οποίες καθορίζονται βάσει ειδικής πλειοψηφίας.

Η συμφωνία για το όνομα του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν θα καθορίσει όλες τις άλλες υποψηφιότητες (Πρόεδρος του Συμβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ.λπ).

Ιούλιος

Προβλέπονται δύο συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρώτη, από τις 2 έως τις 4 του μήνα, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα, και η δεύτερη από τις 15 έως τις 18. Αυτή η δεύτερη έχει στόχο την επικύρωση (ή την απόρριψη), μέσω ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών, της επιλογής του νέου επικεφαλής της Κομισιόν από τους αρχηγούς κρατών.

Φθινόπωρο

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει επί της σύνθεσης της Κομισιόν, καθώς κάθε κράτος-μέλος θα έχει ήδη προτείνει το όνομα του Επιτρόπου για να καταλάβει μια θέση στο εκτελεστικό όργανο.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου και ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Χθες 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)Χθες 18:18 | Ειδήσεις

Τι κατέθεσαν μάρτυρες που τέθηκαν υπό προστασία για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Διάλογοι, βίντεο και καταθέσεις στο μικροσκόπιο των αρχών.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Χθες 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο