LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 16:02

Παυλόπουλος: η Ελλάδα είναι εγγυητής της διεθνούς νομιμότητας

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τη σημασία που έχει η Ελλάδα σήμερα στον «εξαιρετικά αναβαθμισμένο» της ρόλο, «μια στιγμή κατά την οποία η γεωστρατηγική θέση της βρίσκεται στο απόγειό της», ως έμπιστος, πιστός εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην τελετή αποφοίτησης της ΚΔ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτός ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι και ένα χρέος της χώρας μας γιατί υπό τις συνθήκες αυτές λόγω της αστάθειας που υπάρχει στην περιοχή μας λόγω της ρευστότητας στον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης κυρίως λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, μέλος της Ε.Ε. είναι και πρέπει να είναι εγγυητής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας», τόνισε απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος ειδικότερα στον ρόλο του Έλληνα διπλωμάτη και στην υπεράσπιση της χώρας μας, ατομικώς αλλά και ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, μίλησε για την «πολυπρισματική, σύνθετη, πολύ ρευστή, ασταθή διεθνή πραγματικότητα» και τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ως οδηγό και να βρίσκεται σε «συνεχή εγρήγορση» σε τρία βασικά πεδία: Την καλή γνώση της διπλωματικής ιστορίας, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και την πολύ καλή γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ειδικότερα για το τελευταίο, είπε ότι θέλει συνεχή παρακολούθηση και των εξελίξεων αλλά και της νομολογίας των δικαστηρίων εκείνων, τα οποία διαμορφώνουν τον τρόπο ερμηνείας του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Χώρες που δεν έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε ένα είδος διεθνούς απομόνωσης», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποσαφήνισε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τη διεθνή και κοινή ευρωπαϊκή νομιμότητα γιατί βάλλεται από την αυθαιρεσία πολλών στον χώρο της διεθνούς κοινότητας σε ορισμένες περιπτώσεις και γειτόνων μας». Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία, είπε πως «συγχέουν από αλαζονεία ή αμάθεια το δίκαιο του ισχυρού όπως αυτοί ισχυρίζονται, κάτι το οποίο δεν υπάρχει, με την ισχύ του δικαίου. Και αυτό τους αντιτάσσουμε εμείς». Και πρόσθεσε: «Στην ανιστόρητη αλαζονική και καταστροφική για αυτούς στάση περί δικαίου του ισχυρού, η Ελλάδα, υπερασπιζόμενη την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα, τους αντιτάσσει την ισχύ του δικαίου».

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ, λόγω της σταθερότητάς της, είπε ότι αυτό «της επιτρέπει να έχει λόγο και να μην αισθάνεται μόνη της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τα δικά της εθνικά πιστεύω. Το αυτό συμβαίνει και με την ΕΕ. Υπάρχει εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε επίσης την σημασία της υπεράσπισης της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, ώστε να μην δημιουργούνται προηγούμενα αρνητικά και εξαιρετικά επικίνδυνα και για την ίδια την ΕΕ. Καθώς, όπως είπε, δεν έχουμε αντιληφθεί ότι πολλά από τα δεινά της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ οφείλονται στο ότι ανεχτήκαμε παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου που δημιούργησαν προηγούμενο το οποίο κάποιοι το επικαλούνται. «Αυτού του είδους η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Κι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Επ’ αυτού εξήγησε ότι τα παραδείγματα είναι σαφή και αναφέρθηκε στο Κυπριακό΄, τονίζοντας ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε την άμεση, κατά το δυνατό, επίλυση του Κυπριακού» αλλά υπό την προϋπόθεση ότι «η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», η οποία βασίζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν ανέχεται στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. «Η θέση μας αυτή είναι θέση ευρωπαϊκή και διεθνής», σημείωσε.

Κάνοντας μνεία στην κυπριακή ΑΟΖ, κατήγγειλε την αυθαιρεσία της Τουρκίας, επισημαίνοντας τι κακό προηγούμενο θα δημιουργούσε αυτό «αν δεχόμασταν τις αυθαιρεσίες, πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα είτε στη Βόρεια Θάλασσα είτε στη Βαλτική είτε στη Μαύρη Θάλασσα».

«Εμείς οι Έλληνες, εσείς οι Έλληνες διπλωμάτες» είπε απευθυνόμενος στους νέους ακολούθους του ΥΠΕΞ, «πρέπει να υπερασπιστείτε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα διότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα τα οποία κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση σε ολόκληρο τον πλανήτη και πολύ περισσότερο στην ΕΕ η οποία έχει ανάγκη από σταθερότητα και ενοποίηση, και όχι διαλυτικές τάσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε σε όλους τους γείτονές μας ότι η χώρα μας λειτουργεί με μια βασική πολιτική. «Η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης, αλλά είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όσο υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, άλλο τόσο υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία, άλλο τόσο υπερασπιζόμαστε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο: την εμπέδωση, την εφαρμογή του. Για αυτό διαμηνύουμε σε όλους τους γείτονες μας προς την ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία: φιλία, καλή γειτονιά ευρωπαϊκή προοπτική, ναι για όσες χώρες δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά αυτό προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους. Από αυτό εξαρτάται η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σε αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις, διότι αν το πράτταμε δεν είναι μόνο ότι θα βλάπταμε τη χώρα μας, δεν θα πράτταμε το καθήκον μας και απέναντι στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ε.Ε.».

Κατρούγκαλος: επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

«Ένα από τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας είναι ότι επιδιώκει πάντοτε την ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες στην τελετή αποφοίτησης.

«Θα πρωταγωνιστήσετε σε αυτόν τον ωραίο αγώνα και σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για τη χώρα μας» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι «βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων όπως η πολυμέρεια, όπως ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα, αμφισβητούνται». «Από την ασφάλεια του διπολικού ή του μονοπολικού κόσμου» πρόσθεσε «έχουμε περάσει σε μια σημαντική ρευστότητα των διεθνών πραγμάτων όπου η χώρα μας ως μέλος της ενωμένης Ευρώπης θέλει να πρωταγωνιστήσει με ένα θετικό και δημιουργικό ρόλο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουμε στη γειτονιά μας, διευκρίνισε πως «η εξωτερική πολιτική μας τα προβλήματα αυτά τα μετατρέπει σε ευκαιρίες, ώστε να προβάλλεται ο θετικός δημιουργικός ρόλος της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο ρόλος της χώρας μας δεν συνίσταται στο να είναι μόνο μια σταθερή δημοκρατία αλλά στο να εξάγει τη σταθερότητα αυτή. «Και ακριβώς αυτός ο ρόλος της Ελλάδας που δεν αφορά μόνο τα δικά της εθνικά συμφέροντα- πρώτα και κύρια αυτά- αλλά και τη γενικότερη πορεία της ενωμένης Ευρώπης, στον κόσμο αναγνωρίζεται από όλους τους παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής» είπε.

«Ποτέ άλλοτε» συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών «δεν ήταν τόσο αναβαθμισμένο το κύρος της χώρας μας. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν σε αυτό το επίπεδο οι σχέσεις μας με τους μεγάλους παίκτες των διεθνών πολιτικών πραγμάτων».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος συνεχάρη τους νέους ακολούθους πρεσβείας τονίζοντας: «σε αυτό το σκηνικό θα συνεισφέρετε και εσείς, θα δείτε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας χώρος που θα μπορέσει τις ικανότητες που όλοι έχετε να τις ανυψώσει στο ανώτερο δυνατό βαθμό και είμαι βέβαιος ότι και εσείς θα κάνετε ότι μπορείτε, θα δώσετε όλες τις δυνάμεις σε αυτόν τον ευγενικό σκοπό».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο