LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 13:51

Εκτός του κοινού ευρωπαϊκού στόλου πυρόσβεσης μένει η Ελλάδα (βίντεο)

Το παράλογο είναι ότι αυτός ο μηχανισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ελλήνων Ευρωβουλευτών, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Πορτογαλία - canadair - φωτιές

Του Σπύρου Λεβειδιώτη

Απούσα είναι η Ελλάδα από τον στόλο της rescEU, του κοινού ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ζητήθηκε από τη χώρα μας να συμμετάσχει με δυο Canadair 415, τα οποία θα συνδράμουν όποτε απαιτείται σε χώρες του εξωτερικού, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί από την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα 4-5 τέτοια αεροσκάφη.

Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επισκευαστούν δύο τέτοια Canadair, τα οποία είναι παροπλισμένα και θα μπορούσαν να μπουν στον μηχανισμό αυτόν. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει ενίσχυση με πτητικά μέσα αν κριθεί αναγκαίο.

Όλο αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Η γραμμή παραγωγής της εταιρίας που φτιάχνει Canadair έχει κλείσει και για να ξαναλειτουργήσει πρέπει η παραγγελία που θα γίνει να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, καινούργια Canadair τα οποία θα μπορούν να μπουν στον μηχανισμό αυτόν θα είναι έτοιμα το 2023.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο για το πρόγραμμα RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την συμμέτοχη της χώρας μας σε αυτό, αποσαφηνίζουμε τα εξής:

Η Ελλάδα  υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο.

Η χώρας μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνώρισε εγκαίρως ότι το ζήτημα των φυσικών καταστροφών έχει καταστεί ευρωπαϊκό αγγίζοντας το σύνολο των κρατών- μελών και υποστήριξε το RescEU όχι μόνο ως ένα επιπλέον εργαλείο για την προστασία ευρωπαίων πολιτών αλλά και ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την οποία προβλέπεται η δημιουργία του RescEU, προβλέπει αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή.

Ωστόσο διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα μέσα στην αγορά, ειδικά στον τομέα της εναέριας δασοπυρόσβεσης και αποφασίστηκε από την ίδια να υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Στην μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα Κράτη – Μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο rescEU, Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική θέσπιση του rescEU. Τα μέσα θα πρέπει να παραμείνουν στο μεταβατικό rescEU για όλη τη μεταβατική περίοδο.

Η πρόσκληση  συμμετοχής των κ-μ στο RescEU πραγματοποιείται σε διαδοχικούς κύκλους, από τους οποίους ο τρέχον έχει προθεσμία την 11η Ιουνίου.

Με βάση τα προηγούμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις  με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU.  

Επισημαίνεται τέλος, ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο του RescEU, η χώρας μας μπορεί να ζητήσει  την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσαΣήμερα 13:59 | Ειδήσεις

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων, 18 οχήματα, εθελοντές και από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα. 

Ρόδος: Κινητό εκρήγνυται μέσα σε τσάντα (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Στιγμές πανικού έζησαν περαστικοί και τουρίστες στην καρδιά της Ρόδου όταν κινητό τηλέφωνο άρπαξε φωτιά μέσα σε τσάντα γυναίκας.

Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)Σήμερα 13:33 | Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων.  Ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα επιτέθηκε λεκτικά στον κατηγορούμενο

Αργολίδα: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικώνΣήμερα 08:26 | Ειδήσεις

Τρεις κουκουλοφόροι ανατίναξαν ATM στην κεντρική πλατεία της Νέας Κίου και άνοιξαν πυρ με καραμπίνα κατά της αστυνομίας πριν διαφύγουν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω φωτιάς - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί15:41Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Όλα όσα συζητήθηκαν15:24Παναθηναϊκός: Πρώτη νίκη για τους «πράσινους» με 3-0 επί της Μέταλιστ15:07Κρήτη: Πεζός παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα14:53Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο το μεσανατολικό (βίντεο)14:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός για ενδοοικογενειακή βία14:20Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:05Ψηφιακό Πελατολόγιο: "Ταφόπλακα" χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του κλάδου13:50Ιαπωνία: Περισσότεροι από 900 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 μέρες13:35Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)13:17Ρόδος: Νεκρός 48χρονος οδηγός σε τροχαίο δυστύχημα13:00Βόλος: Φωτιά σε αστικό λεωφορείο - Απομακρύνθηκε ο οδηγός (βίντεο)12:45Δάφνη – Υμηττός: Διέπραττε ληστείες εις βάρος υπαλλήλων καταστημάτων (βίντεο)12:31Κίνα: Ανθρωποειδή ρομπότ…παίζουν μπάλα (βίντεο)12:17Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:03Τζάνειο: Σε κρίσιμη κατάσταση η 62χρονη - Ξεκινούν τα εγκεφαλικά τεστ11:49Μυτιλήνη – Αδερφός Θύματος: Παρά τρίχα ζωντανός είναι… Ήταν λες και ήμουνα στην εμπόλεμη ζώνη στη Γάζα11:35Τρίτη 2 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:21Αίγυπτος: Μαούνα ναυαγεί στον Κόλπο του Σουέζ - Αναφορές για νεκρούς 11:06Ελευσίνα: Διάρρηξη με λεία άνω των 70.000 ευρώ - Έκλεψαν ακόμη λίρες και κοσμήματα 10:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο