Εκτός του κοινού ευρωπαϊκού στόλου πυρόσβεσης μένει η Ελλάδα (βίντεο)
Του Σπύρου Λεβειδιώτη
Απούσα είναι η Ελλάδα από τον στόλο της rescEU, του κοινού ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ζητήθηκε από τη χώρα μας να συμμετάσχει με δυο Canadair 415, τα οποία θα συνδράμουν όποτε απαιτείται σε χώρες του εξωτερικού, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί από την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα 4-5 τέτοια αεροσκάφη.
Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επισκευαστούν δύο τέτοια Canadair, τα οποία είναι παροπλισμένα και θα μπορούσαν να μπουν στον μηχανισμό αυτόν. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει ενίσχυση με πτητικά μέσα αν κριθεί αναγκαίο.
Όλο αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Η γραμμή παραγωγής της εταιρίας που φτιάχνει Canadair έχει κλείσει και για να ξαναλειτουργήσει πρέπει η παραγγελία που θα γίνει να είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, καινούργια Canadair τα οποία θα μπορούν να μπουν στον μηχανισμό αυτόν θα είναι έτοιμα το 2023.
Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο για το πρόγραμμα RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την συμμέτοχη της χώρας μας σε αυτό, αποσαφηνίζουμε τα εξής:
Η Ελλάδα υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο.
Η χώρας μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνώρισε εγκαίρως ότι το ζήτημα των φυσικών καταστροφών έχει καταστεί ευρωπαϊκό αγγίζοντας το σύνολο των κρατών- μελών και υποστήριξε το RescEU όχι μόνο ως ένα επιπλέον εργαλείο για την προστασία ευρωπαίων πολιτών αλλά και ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την οποία προβλέπεται η δημιουργία του RescEU, προβλέπει αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή.
Ωστόσο διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα μέσα στην αγορά, ειδικά στον τομέα της εναέριας δασοπυρόσβεσης και αποφασίστηκε από την ίδια να υπάρξει μεταβατική περίοδος.
Στην μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα Κράτη – Μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο rescEU, Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική θέσπιση του rescEU. Τα μέσα θα πρέπει να παραμείνουν στο μεταβατικό rescEU για όλη τη μεταβατική περίοδο.
Η πρόσκληση συμμετοχής των κ-μ στο RescEU πραγματοποιείται σε διαδοχικούς κύκλους, από τους οποίους ο τρέχον έχει προθεσμία την 11η Ιουνίου.
Με βάση τα προηγούμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU.
Επισημαίνεται τέλος, ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο του RescEU, η χώρας μας μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».