LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 13:47

120 δόσεις: Άνοιξε η εφαρμογή για τα χρέη στα Ταμεία

Που και πώς θα κάνετε την αίτηση. Πότε λήγει η προθεσμία. Αναλυτικός οδηγός.

Χρήματα - Λεφτά

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος εγκαινίασαν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις, στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ,  η οποία είναι διαθέσιμη πλέον στο κοινό.

Πλέον, η πλατφόρμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τίθεται στις υπηρεσίες των φορολογούμενων κι από ώρα σε ώρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

«Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Γενικές Οδηγίες για την Ρύθμιση με τις εως 120 δόσεις στα Ταμεια

Η διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποστηρίζεται ηλεκτρονικά και εξελίσσεται σε δύο στάδια.

1ο στάδιο: ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΩΣ 31/12/2018 – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1/1/2002-31/12/2016

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή  εμφανίζονται τα πιο κάτω στοιχεία:

Στοιχεία ταυτοποίησης

  • Εμφανίζονται τα ταυτοτικά σας στοιχεία τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ.
  • Εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας. Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.

Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής και καταχώρισης νέων στοιχείων.

Στοιχεία Μητρώου

Εμφανίζονται τα Μητρώα ασφάλισης των π. Φορέων, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στα οποία έχετε πραγματοποιήσει εγγραφή. (Στην περίπτωση που διαφωνείτε ή επιθυμείτε συμπλήρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ και στη συνέχεια να επανέλθετε.)

 

Ανάλυση οφειλών

Α. Οι ασφαλιστικές οφειλές μη μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου 1/1/2002 έως 31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη. Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08€). Οι νέες μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται ανά κλάδο ως εξής:

  • α. Σύνταξη 117,22€
  • β. Ασθένεια 40,73€

Αντίστοιχα, η επαναπροσδιοριζόμενη μηνιαία εισφορά για το ΕΤΕΑEΠ είναι:

  • α. Επικουρική ασφάλιση 41,03€
  • β. Εφάπαξ παροχές 23,44€

Στις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να επανυπολογιστούν εμφανίζονται δύο πίνακες ανά φορέα ασφάλισης.

Αντίστοιχα, για οφειλές που δεν επανυπολογίζονται εμφανίζεται ένας πίνακας ανά φορέα.

Οι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία χρόνου ασφάλισης υπολογιζόμενου σε μήνες, βασική οφειλή, επιβαρύνσεις και σύνολα.

Στις επιβαρύνσεις έχει υπολογιστεί η έκπτωση που προβλέπεται, ανά περίπτωση (85% ή 100%).

Β. Εάν επιλέξετε να προωθηθούν οι οφειλές σας προς ένταξη στη νέα ρύθμιση, τυχόν προηγούμενη ενεργή ρύθμιση θα διακοπεί και τα δικαιώματα και ευεργετήματα που προέβλεπε θα απολεσθούν.

Εάν οι οφειλές σας έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) και δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση, μπορείτε να τις εντάξετε στη νέα ρύθμιση. Για να απεικονιστούν οι οφειλές στην πλατφόρμα, θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε στην Τοπική Υπηρεσία ΕΦΚΑ στην οποία υπάγεστε δήλωση παραίτησης από το αρμόδιο δικαστήριο.

Εάν εκκρεμεί αίτημά σας για διαγραφή οφειλών λόγω «εύλογης» αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση καταβολής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4554/2018, οι οφειλές σας δεν εμφανίζονται. Θα εμφανιστούν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης.

Τυχόν οφειλές που δεν περιλαμβάνονται ή θα προκύψουν θα ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.

Γ. Οι οφειλές προς όλους τους φορείς ενδέχεται να μην εμφανίζονται ταυτόχρονα, όταν εκτελούνται εργασίες προσδιορισμού τους. Μπορείτε να οριστικοποιήσετε το αίτημά σας με τις ήδη αναρτημένες οφειλές. Όταν αναρτηθούν οι υπόλοιπες οφειλές, θα προωθηθούν προς ένταξη στη ρύθμιση σύμφωνα με την αρχική σας επιλογή. Εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σας, θα πρέπει να αναμένετε την ανάρτηση των υπόλοιπων οφειλών.

Υποβολή αίτησης

Με την υποβολή της αίτησης:

  • α. Επιλέγετε τον υπολογισμό των οφειλών σας ρυθμισμένων ή μη, με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό.
  • β. Αποδέχεστε την προώθηση των οφειλών σας στο ΚΕΑΟ ή την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων (εάν έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί) προς ένταξη στις ρυθμίσεις του Ν. 4611/2019. 

 

2ο  στάδιο: ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματός σας στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

  • Στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών σας.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφθείτε το σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση.

Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

  • Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Αναλυτικότερα για το πεδίο εφαρμογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση μπορείτε να ενημερωθείτε από την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και την αρ. πρωτ. 110632/21.5.2019 εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr), καθώς και από την ενότητα «Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις» (www.efka.gov.gr).

 Δείτε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για τις 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία:

Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για εργοδότες

Δείτε παραδείγματα μείωσης της οφειλής μέσω της ρύθμισης

Οφειλέτης (πρώην ΟΑΕΕ), με συνολική οφειλή 64.800 ευρώ, μετά τη ρύθμιση, με κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και επανυπολογισμό της βασικής οφειλής, θα οφείλει 18.041 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 46.759 ευρώ ή 72,2%.

Οφειλέτης (πρώην ΟΑΕΕ), με συνολική οφειλή 52.040 ευρώ, μετά τη ρύθμιση, με κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και επανυπολογισμό της βασικής οφειλής, θα οφείλει 15.910 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 36.130 ευρώ ή 69,4%.

Δείτε ΕΔΩ βήμα – βήμα την διαδικασία ένταξης στην ρύθμισε σε 120 δόσεις των χρεών στην Εφορία


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Γκάζι: Ακόμα τρία άτομα παρέλαβε το ΕΚΑΒ την ημέρα που κατέληξε η 16χρονη από το ίδιο σημείοΣήμερα 20:04 | Ειδήσεις

Την ημέρα που η 16χρονη βρέθηκε νεκρή έξω από κλαμπ στο Γκάζι, το ΕΚΑΒ παρέλαβε ακόμα 3 άτομα σε κατάσταση μέθης.

ΟΠΕΚΕΠΕ – Παράνομες επιδοτήσεις: Ο ΕΝΦΙΑ "πρόδωσε" το κύκλωμαΣήμερα 21:20 | Ειδήσεις

Πώς τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ συνέβαλαν στην αποκάλυψη της απάτης.

Γερμανία: Συμπλοκή με πυροβολισμούς στο Ανόβερο – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες (βίντεο)Σήμερα 22:56 | Ειδήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύποπτος έχει συλληφθεί.

Διονύσης Σαββόπουλος: Ο "Νιόνιος" που άλλαξε το ελληνικό τραγούδι και έγινε θρύλος της τέχνηςΣήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Ένας δημιουργός που συνέδεσε την ποίηση με τον ρυθμό, την παράδοση με το ροκ και τη σκηνή με το θέατρο, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική τέχνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υεμένη: Οι Χούθι άφησαν ελεύθερους 15 εργαζόμενους του ΟΗΕ23:59Μιλάνο: 62χρονος δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του μαχαιρώνοντάς την23:42Πτολεμαΐδα: Άνδρας λήστεψε μίνι μάρκετ υπό την απειλή μαχαιριού23:27Γερμανία: Συμπλοκή με πυροβολισμούς στο Ανόβερο – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες (βίντεο)23:13ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για τις άδειες οδήγησης – Τι προβλέπουν22:59Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου: ΙΧ συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό και στην συνέχεια με άλλο ΙΧ22:45Κόντης: Το DNA του Παναθηναϊκού κάνει τους παίκτες να... μεταμορφώνονται22:31Παράνομες επιδοτήσεις: Μαρτυρία - "κλειδί" που βοήθησε τις Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης22:17Κάθειρξη 44 ετών σε 63χρονο που βίασε δύο ανήλικους σε Αθήνα και Καρδίτσα - Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό22:03Βόλος: Άνδρας προσπάθησε να αρπάξει δύο παιδιά - Η εντολή των Αρχών στους κατοίκους21:49ΟΠΕΚΕΠΕ – Παράνομες επιδοτήσεις: Ο ΕΝΦΙΑ "πρόδωσε" το κύκλωμα21:35Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ένας στους τρεις Έλληνες θα ψήφιζε ένα κόμμα από την Καρυστιανού21:21Γρίπη των πτηνών: Εντοπίστηκαν εστίες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Σλοβακία – Χιλιάδες πτηνά θα θανατωθούν21:07Χαλκίδα: Άγρια επίθεση 20 ατόμων σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ20:52Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:38Τραγωδία στο Γκάζι: Ακόμα τρία άτομα παρέλαβε το ΕΚΑΒ την ημέρα που κατέληξε η 16χρονη από το ίδιο σημείο20:24"Λαβράκι" της ΑΑΔΕ στον Πειραιά: Εντοπίστηκαν 39 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες – Πάνω από 1 εκατ. η αξία τους20:10Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 67χρονος μετά το τροχαίο έξω από το Μονόλοφο – Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού19:56Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Νέες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες για όλα τα κράτη μέλη θα ζητήσει ο Μητσοτάκης19:42Μειώθηκαν κατά 7,3% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 202419:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο