LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 11:32

Άνχελ Γκουρία: η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη

Τι λέει ο ΓΓ του ΟΟΣΑ για το περιθώριο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

ΟΟΣΑ - Άνχελ Γκουρία

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

«Οι Financial Times αναφέρθηκαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εξελίχθηκε σε μεγάλο μεταρρυθμιστή. Πράγματι αυτή είναι η αντίληψη. Η Ελλάδα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχει ανταποκριθεί στα ζητούμενα των θεσμών, οπότε η χώρα γίνεται αντιληπτή ως κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι οι ίδιες σε πολλά κράτη, αφορούν όμως την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, διότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση, προερχόμενη από χαμηλότερο σημείο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκουρία θεωρεί προτεραιότητα την παραγωγικότητα, η οποία, όπως λέει, «περιλαμβάνει επενδύσεις αλλά και δεξιότητες, οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν ειδικότερα ενόψει της οικονομικής ψηφιοποίησης. Αφενός διότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ψηφιακή μεταμόρφωση και αφετέρου για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της ψηφιακής μεταμόρφωσης. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων αφορά την εκπαίδευση, αλλά και τις εταιρίες, οι οποίες θα πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους προς όφελος και των δύο».

Παρίσι - ΟΟΣΑ - Αλέξης Τσίπρας -  Άνχελ Γκουρία - συνάντηση

Σε ερώτηση για την αναφορά της έκθεσης του ΟΟΣΑ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το πλεόνασμα σε 2,5%, ο ΓΓ του Οργανισμού, επισημαίνει: «Το γεγονός ότι έχετε πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκπληκτικό. Τελεία. Το να αποφασιστεί αν είναι 2,5% ή 3,5% είναι τεχνικής φύσεως ερώτημα. Το γεγονός ότι έχετε σταθερό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ότι είστε σε καλύτερη θέση για να μειώσετε το τελικό χρέος. Και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας. Σας δόθηκαν και διαπραγματευτήκατε με επιτυχία σημαντικά περιθώρια για το χρέος εξαιτίας των καλών επιδόσεων αλλά και των εγγενών αναγκών της χώρας. Ακόμη και αν το ονομαστικό χρέος δεν μειώθηκε, έχετε συνθήκες που θα σας επιτρέψουν να ανακτήσετε διατηρήσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τότε να συζητήσετε τελικό το ζήτημα αν θα μειώσετε το ονομαστικό χρέος. Οι συνθήκες τώρα δεν είναι αρκετά ώριμες, αλλά έχετε περιθώρια, μακριές περιόδους χάρητος, ευέλικτο τρόπο πληρωμής τόκων».

Σχετικά με το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ήδη έχουν συμφωνηθεί, ο κ. Γκουρία εκτιμά ότι «αποτελούν προϋπόθεση για να δείτε το χρέος, γιατί η ιδέα είναι το χρέος να σταματήσει να αυξάνεται και μετά να αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχουν εκκρεμότητες που είναι σημαντικές… Αλλά το πλαίσιο είναι θετικό».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Δύο συλλήψεις23:59Χαλκιδική: Στο εδώλιο 6 άτομα για τον θάνατο 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης23:46Μονακό: Η ομάδα του Σπανούλη κατέγραψε τους περισσότερους πόντους σε αγώνα στην ιστορία της Euroleague23:33ΗΠΑ: Αναστέλλονται τα αιτήματα για μετανάστευση από 19 χώρες 23:23ΚΑΕ Άρης: "Παραδοσιακή" νίκη της Κλούζ23:14Κακοκαιρία Byron: Προειδοποιητικά μηνύματα 112 σε δέκα περιοχές - Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας23:04“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Μήνυμα του 11222:54Eurovision 2026: Κανονικά η συμμετοχή του Ισραήλ – Τέσσερις χώρες αποχωρούν μετά από την απόφαση22:44Αγρότες- Μπλόκα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου22:34Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έπληξαν ουκρανικές εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών22:24Αγρότες- Μπλόκα: Το Σάββατο η δημιουργία νέου μπλόκου στον κόμβο Δερβενίων22:14Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Μαγειρίας: Η Ferrari ήταν δώρο της μητέρας μου 22:04Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέος τραυματισμός -Θα μείνει εκτός δράσης για 2-4 εβδομάδες 21:54Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:44Αγρότες - Μπλόκα: Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου (Βίντεο)21:34Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας21:24Φρίκη στην Αργολίδα: Οικογένεια απήγαγε ανήλικη για να την βιάσει 19χρονος21:14Συνελήφθη 49χρονος για διακίνηση ναρκωτικών - Κατάπιε ναρκωτικά και κλώτσησε αστυνομικούς21:04Ουάσινγκτον: Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίων μελών της Εθνοφρουράς20:54Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση με τον Κ. Γκιουλέκα20:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο