LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 11:32

Άνχελ Γκουρία: η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη

Τι λέει ο ΓΓ του ΟΟΣΑ για το περιθώριο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

ΟΟΣΑ - Άνχελ Γκουρία

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

«Οι Financial Times αναφέρθηκαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εξελίχθηκε σε μεγάλο μεταρρυθμιστή. Πράγματι αυτή είναι η αντίληψη. Η Ελλάδα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχει ανταποκριθεί στα ζητούμενα των θεσμών, οπότε η χώρα γίνεται αντιληπτή ως κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι οι ίδιες σε πολλά κράτη, αφορούν όμως την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, διότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση, προερχόμενη από χαμηλότερο σημείο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκουρία θεωρεί προτεραιότητα την παραγωγικότητα, η οποία, όπως λέει, «περιλαμβάνει επενδύσεις αλλά και δεξιότητες, οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν ειδικότερα ενόψει της οικονομικής ψηφιοποίησης. Αφενός διότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ψηφιακή μεταμόρφωση και αφετέρου για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της ψηφιακής μεταμόρφωσης. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων αφορά την εκπαίδευση, αλλά και τις εταιρίες, οι οποίες θα πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους προς όφελος και των δύο».

Παρίσι - ΟΟΣΑ - Αλέξης Τσίπρας -  Άνχελ Γκουρία - συνάντηση

Σε ερώτηση για την αναφορά της έκθεσης του ΟΟΣΑ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το πλεόνασμα σε 2,5%, ο ΓΓ του Οργανισμού, επισημαίνει: «Το γεγονός ότι έχετε πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκπληκτικό. Τελεία. Το να αποφασιστεί αν είναι 2,5% ή 3,5% είναι τεχνικής φύσεως ερώτημα. Το γεγονός ότι έχετε σταθερό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ότι είστε σε καλύτερη θέση για να μειώσετε το τελικό χρέος. Και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας. Σας δόθηκαν και διαπραγματευτήκατε με επιτυχία σημαντικά περιθώρια για το χρέος εξαιτίας των καλών επιδόσεων αλλά και των εγγενών αναγκών της χώρας. Ακόμη και αν το ονομαστικό χρέος δεν μειώθηκε, έχετε συνθήκες που θα σας επιτρέψουν να ανακτήσετε διατηρήσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τότε να συζητήσετε τελικό το ζήτημα αν θα μειώσετε το ονομαστικό χρέος. Οι συνθήκες τώρα δεν είναι αρκετά ώριμες, αλλά έχετε περιθώρια, μακριές περιόδους χάρητος, ευέλικτο τρόπο πληρωμής τόκων».

Σχετικά με το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ήδη έχουν συμφωνηθεί, ο κ. Γκουρία εκτιμά ότι «αποτελούν προϋπόθεση για να δείτε το χρέος, γιατί η ιδέα είναι το χρέος να σταματήσει να αυξάνεται και μετά να αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχουν εκκρεμότητες που είναι σημαντικές… Αλλά το πλαίσιο είναι θετικό».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαβρόφ: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία έχει τη στρατηγική πρωτοβουλία στην Ουκρανία07:52Πέθανε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές07:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Δεκεμβρίου07:24Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη07:10Μπολσονάρου: Νέα επέμβαση για την αντιμετώπιση επίμονου λόξυγγα23:59Ο Τραμπ δηλώνει "πολύ θυμωμένος" για την ουκρανική επίθεση στην προεδρική κατοικία του Πούτιν23:44Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ23:30Ζαπορίζια: Ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει σε 18 μήνες εφόσον ο πόλεμος τελειώσει, λέει ο επικεφαλής23:14Τραμπ: Με επαίνους στον Νετανιάχου, ζητά να μπει στη δεύτερη φάση της η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα23:00Αττική Οδός: 21χρονος μεθυσμένος οδηγός πάτησε γκάζι για να ξεφύγει από το μπλόκο22:46Τραμπ: “Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί” - Συζητήσεις με Νετανιάχου για τη Γάζα22:32Έκρηξη κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων - 120 παιδιά με γρίπη σε μία εφημερία στο Αγλαΐα Κυριακού22:18Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε διάταγμα για την συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 202622:04Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ανδρέας Τεττέη - Το αντίο στην Κηφισιά21:50Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα21:36Η Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου21:22Μητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους21:08ANT1 Sports: Μεταγραφικές εξελίξεις σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό - Κορυφαία του κόσμου η Φωτεινή Τριχά20:54Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ, με φόντο τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή20:40Ο Άντριου Γκάουντλοκ συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών στη Ρόδο20:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο