LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 09:12

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Διπλωματική διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας έχει ξεσπάσει για τη Γενοκτονία. Για «αδόκιμη προσπάθεια παραβίασης της Ιστορίας», κάνει λόγο η Αθήνα.

Γενοκτονία Ποντίων

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι το νέο πεδίο διπλωματικής διαμάχης της Ελλάδας με την Τουρκία, αφού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων στις 19 Μαΐου ξεκίνησε η ανταλλαγή ανακοινώσεων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε ως «φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας της Τουρκίας» τις δηλώσεις των Ελληνικών πολιτικών, που ζήτησαν διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, σημειώνοντας πως «ακραίοι κύκλοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα» και ότι «ορισμένοι πολιτικοί διαστρέβλωσαν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας πολιτικά κίνητρα».

Σε σημερινή απάντησή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάνει λόγο για «αδόκιμη προσπάθεια παραβίασης της Ιστορίας», από πλευράς της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ιστορικό καθήκον της Τουρκίας η αναγνώριση γεγονότων όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, ώστε «να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών

Τουρκικό ΥΠΕΞ

H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Υπενθυμίζουμε σε εκείνους που επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναφέρουμε ότι όταν οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά των Τούρκων έφτασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ίδρυσαν μια Επιτροπή Ερευνών και αναγνώρισαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ??και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Ο διορισμός του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Βενιζέλο το 1934 μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτελεί τη σαφέστερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων.

Η ανακοίνωση του Yπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος

Υπουργείο Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω.

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται

«?Η πρακτική της γείτονος να καταγγέλλει αντί να απολογείται, είναι αδιέξοδη επιλογή γιατί αγνοεί την ιστορία που έχει ήδη αποφανθεί», επισημαίνει με δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, και υπογραμμίζει πως «το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται».

«Ενωμένοι οι Έλληνες προβάλλουμε και υπερασπιζόμαστε αυτήν την αλήθεια, που και άλλοι έχουν ήδη αναγνωρίσει», τόνισε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Ερντογάν παίζει με τα σπίρτα και δοκιμάζει τις αντοχές μας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς από τον Ρ/Σ Alpha για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, με αφορμή την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γενοκτονία των Ποντίων, επανέλαβε την πάγια απαίτηση του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. “Πρέπει να υπάρξει μια ενιαία φωνή της χώρας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως το κάνουν οι γείτονες και κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα” τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και διευκρίνισε την ανάγκη σχεδιασμού πολιτικής. Η στάση μας δεν πρέπει να εξαντλείται σε κομματικές ανακοινώσεις, τη στιγμή που ο Ερντογάν “παίζει με τα σπίρτα και δοκιμάζει τις αντοχές μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να σχεδιαστεί πάνω σε τρία σημαντικά κεφάλαια, διευκρίνισε: στην άμυνα, στη λύση του κυπριακού και στην διατήρηση της επικοινωνίας των γειτόνων με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως “αν δεν λυθεί, αυτό θα είναι το μέλλον μας, με μικρές και μεγάλες στρακαστρούκες από την πλευρά της Τουρκίας”.

Μάλιστα, τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα είναι και η λύση στα ενεργειακά, με δεδομένο ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των “αδελφών” τους. “Αν οι Τουρκοκύπριοι νιώσουν ασφαλείς σε μία οντότητα και όχι σε δύο ξεχωριστά κράτη, όπως λένε κάποιοι ανεγκέφαλοι, πιστεύω πως πολλά από τα προβλήματα στο μέλλον θα εξαφανιστούν”.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜπλόκα αγροτών: Στον "αέρα" το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό - Διαφωνίες για τη σύνθεση των αγροτικών επιτροπώνΣήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Φορτισμένο παραμένει το κλίμα στους κόλπους των αγροτών μια ημέρα πριν από τις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείςΣήμερα 15:27 | Ειδήσεις

«Εμένα ο μοναδικός και τελικός σκοπός είναι η δικαίωση του παιδιού μου και φυσικά μέσα από αυτό, η δικαίωση και της χώρας».

Ελβετία: Δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν ΜοντανάΣήμερα 14:19 | Ειδήσεις

Το ζευγάρι έχει εκφράσει τη λύπη του για την πυρκαγιά κι έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί πλήρως με τις ερευνητικές αρχές.

Μαρινάκης σε αγρότες: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφαΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τις δύο συναντήσεις των αγροτών με τον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείς15:44Ιράν: Συνεχίζουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Ο Τραμπ "ανοίγει παράθυρο" για διάλογο15:34Εύβοια: Στο νοσοκομείο δασκάλα που ξυλοκοπήθηκε από τον 22χρονο σύντροφό της15:24Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε ο 54χρονος που κατηγορείται για κατ' εξακολούθηση βιασμό των παιδιών του15:14Κύπρος: Βροχή παραιτήσεων για τις αποκαλύψεις15:04Θεσσαλονίκη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο14:54Ελβετία: Δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά14:44Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 50χρονος που επιτέθηκε με μαχαίρι και γυάλινο μπουκάλι σε δύο άτομα14:34Νέα Ιωνία: ΙΧ παρέσυρε και σκότωσε 65χρονο14:24Χρυσές σφαίρες: Νικητής της βραδιάς η ταινία "Μια μάχη μετά την άλλη" - Για τον 1ο ανδρικό ρόλο βραβεύθηκε ο Τιμοτέ Σαλαμέ 14:10Χωρίς ταξί για 48 ώρες η χώρα - Αποφασίσθηκε απεργία από αύριο, Τρίτη 13/113:56Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις αρκεί να είναι δίκαιες13:46Μαρινάκης σε αγρότες: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα13:36Σε υψηλούς τόνους η εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Καταγγελίες ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη13:26Μπλόκα αγροτών: Στον "αέρα" το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό - Διαφωνίες για τη σύνθεση των αγροτικών επιτροπών13:16Κλειστά από σήμερα τα αεροδρόμια Σαντορίνης και Κέρκυρας13:06Πέθανε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και εμβληματική φιγούρα του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ρολάν Κουρμπίς12:56Γερμανία: Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λόγω χιονιού και πάγου12:46Τέμπη - Δίκη για τη διαχείριση του βιντεοληπτικού υλικού12:36Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από διευθυντής του γραφείου του Χριστοδουλίδη μετά το βίντεο12:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο