LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2019 09:12

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Διπλωματική διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας έχει ξεσπάσει για τη Γενοκτονία. Για «αδόκιμη προσπάθεια παραβίασης της Ιστορίας», κάνει λόγο η Αθήνα.

Γενοκτονία Ποντίων

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι το νέο πεδίο διπλωματικής διαμάχης της Ελλάδας με την Τουρκία, αφού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων στις 19 Μαΐου ξεκίνησε η ανταλλαγή ανακοινώσεων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε ως «φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας της Τουρκίας» τις δηλώσεις των Ελληνικών πολιτικών, που ζήτησαν διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, σημειώνοντας πως «ακραίοι κύκλοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα» και ότι «ορισμένοι πολιτικοί διαστρέβλωσαν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας πολιτικά κίνητρα».

Σε σημερινή απάντησή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάνει λόγο για «αδόκιμη προσπάθεια παραβίασης της Ιστορίας», από πλευράς της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ιστορικό καθήκον της Τουρκίας η αναγνώριση γεγονότων όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, ώστε «να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών

Τουρκικό ΥΠΕΞ

H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Υπενθυμίζουμε σε εκείνους που επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναφέρουμε ότι όταν οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά των Τούρκων έφτασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ίδρυσαν μια Επιτροπή Ερευνών και αναγνώρισαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ??και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Ο διορισμός του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Βενιζέλο το 1934 μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτελεί τη σαφέστερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων.

Η ανακοίνωση του Yπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος

Υπουργείο Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω.

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται

«?Η πρακτική της γείτονος να καταγγέλλει αντί να απολογείται, είναι αδιέξοδη επιλογή γιατί αγνοεί την ιστορία που έχει ήδη αποφανθεί», επισημαίνει με δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, και υπογραμμίζει πως «το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται».

«Ενωμένοι οι Έλληνες προβάλλουμε και υπερασπιζόμαστε αυτήν την αλήθεια, που και άλλοι έχουν ήδη αναγνωρίσει», τόνισε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Ερντογάν παίζει με τα σπίρτα και δοκιμάζει τις αντοχές μας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς από τον Ρ/Σ Alpha για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, με αφορμή την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γενοκτονία των Ποντίων, επανέλαβε την πάγια απαίτηση του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. “Πρέπει να υπάρξει μια ενιαία φωνή της χώρας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως το κάνουν οι γείτονες και κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα” τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και διευκρίνισε την ανάγκη σχεδιασμού πολιτικής. Η στάση μας δεν πρέπει να εξαντλείται σε κομματικές ανακοινώσεις, τη στιγμή που ο Ερντογάν “παίζει με τα σπίρτα και δοκιμάζει τις αντοχές μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να σχεδιαστεί πάνω σε τρία σημαντικά κεφάλαια, διευκρίνισε: στην άμυνα, στη λύση του κυπριακού και στην διατήρηση της επικοινωνίας των γειτόνων με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως “αν δεν λυθεί, αυτό θα είναι το μέλλον μας, με μικρές και μεγάλες στρακαστρούκες από την πλευρά της Τουρκίας”.

Μάλιστα, τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα είναι και η λύση στα ενεργειακά, με δεδομένο ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των “αδελφών” τους. “Αν οι Τουρκοκύπριοι νιώσουν ασφαλείς σε μία οντότητα και όχι σε δύο ξεχωριστά κράτη, όπως λένε κάποιοι ανεγκέφαλοι, πιστεύω πως πολλά από τα προβλήματα στο μέλλον θα εξαφανιστούν”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ροδόπη: Νεκρός ο αγρότης που αγνοούνταν - Εντοπίστηκε στον ποταμό Λίσσο16:24Frontex: Οι παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκαν κατά 26% το 202516:10Κραν Μοντανά: O πάπας Λέων συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας15:56Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφή της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας15:42"Αποκαλύψεις" - Ομόνοια: Αίσιο τέλος για τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτήριο (βίντεο)15:28Κυρανάκης: Νέες υποδομές, νέα τρένα, νέοι σταθμοί, είναι το τρίπτυχο για την πραγματική αλλαγή του ελληνικού σιδηροδρόμου15:14Τασούλας για φρεγάτα "Κίμων": Σήμερα η Ελλάδα δυναμώνει15:00Κρεμλίνο: Ο Τραμπ έχει δίκιο που υποστηρίζει ότι ο Ζελένσκι καθυστερεί την ειρήνη14:46Πιερρακάκης: Το 2025 πετύχαμε πολλά - Όλοι μαζί θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 202614:32Ο Μακρόν συγκάλεσε έκτακτo συμβούλιο ασφαλείας για Γροιλανδία και Ιράν14:18Βουλή: Στην ολομέλεια η πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά14:04Πρώτη ποινική διαπραγμάτευση για υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ13:50Συναγερμός - Άνδρας απειλεί να πέσει από κτήριο στο κέντρο της Αθήνας13:36Μητσοτάκης από τη φρεγάτα "Κίμων": Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ότι την παρέλαβα13:24Εύβοια: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει13:10Μαρινάκης: Τη Δευτέρα το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες12:56Ευλογιά αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί πάνω από 470.000 ζώα12:42Εξαφάνιση 16χρονης Λόρα - Η έκκληση των γονιών της στο "Πρωινό": Δώσε μας ένα σημάδι ότι είσαι καλά12:28Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής πέρασε με κόκκινο, αγνόησε σήμα αστυνομικών και ανέβηκε σε πεζόδρομο για να ξεφύγει12:14Στιγμές τρόμου έζησε ένας 15χρονος ο οποίος έπεσε θύμα παρενόχλησης από έναν 50χρονο μέσα στο λεωφορείο12:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο