LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 21 Μαΐου 2019 17:02

Σάλος για την επίθεση με μπογιές του Ρουβίκωνα στην Βουλή

Μέλη του Ρουβίκωνα, χωρίς καμία ενόχληση, έφτασαν στο κτήριο της Βουλής και το βανδάλισαν. Βίντεο από την επίθεση. Διατάχθηκε ΕΔΕ. Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα. 

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα - Ρουβικωνας

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση με μπογιές και καπνογόνα μελών του Ρουβίκωνα στην Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης. Τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας έφτασαν μέχρι την πόρτα της Βουλής ανενόχλητοι, χωρίς να τους εμποδίσει κανείς, και βανδάλισαν το κτήριο του Κοινοβουλίου πετώντας κόκκινες μπογιές και καπνογόνα, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι πέταξαν και πέτρες.

Οι νεαροί ανέβηκαν από την οδό Όθωνος και έφτασαν, από τις σκάλες δίπλα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο προαύλιο της Βουλής, αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις φύλαξης. 

Στην συνέχεια, επίσης χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς, τράπηκαν σε φυγή με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα και ενώ πλήθος τουριστών που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κοιτούσαν αποσβολωμένοι. 

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε, με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη, η οποία έγινε, όπως αναφέρεται, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ έδωσε στην δημοσιότητα και βίντεο από την στιγμή της επίθεσης.

Το χρονικό της επίθεσης και οι προειδοποιήσεις

Ένα σακίδιο με μολότοφ εντόπισε η Αστυνομία λίγη ώρα μετά την καταδρομική επίθεση μελών του Ρουβίκωνα στη Βουλή.

Το «ξεφόρτωσαν» στην οδό Βουκουρεστίου και σύμφωνα με υψηλόβαθμες αστυνομικές πηγές, η αναρχική ομάδα φαίνεται πως είχε οργανωμένο σχέδιο για μεγαλύτερης έντασης χτύπημα στη Βουλή.

Τουλάχιστον 22 άτομα μετείχαν στην επίθεση, τα οποία μπλέχτηκαν με τους τουρίστες την ώρα της αλλαγής της φρουράς. Εκείνη την ώρα στον προαύλιο χώρο, πάνω ακριβώς από την είσοδο του παρκινγκ, ήταν δύο αστυνομικοί. Οι υπόλοιποι ήταν στην είσοδο του κτιρίου, οι οποίοι και έσπευσαν αμέσως.

Υπήρξε συμπλοκή και σπρωξίματα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1.

Εκείνη την ώρα τα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τα καπνογόνα και τα μπουκάλια με την κόκκινη μπογιά και κατευθύνθηκαν προς το Μετρό, όπου έγινε και η μια σύλληψη από αστυνομικό που υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής.

Στη Βουλή εξέφραζαν φόβους εδώ και μέρες για ένα πιθανό χτύπημα. Εκτιμούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου η επίθεση στο Κοινοβούλιο και ζητούσαν ενισχύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήμα» στις 13 Μαΐου εστάλη επιστολή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για εντατικοποίηση στο έπακρο των μέτρων προστασίας της Βουλής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, την ίδια ημέρα εστάλη επιστολή προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην οποία εκφραζόταν έντονη ανησυχία για επίθεση στη Βουλή. Ζητούσαν ενισχύσεις κι όπως προκύπτει από δεύτερη επιστολή με ημερομηνία 15 Μαΐου ελήφθησαν μεν μέτρα, αλλά εκ των έσω…

Χθες το βράδυ μάλιστα, οι αστυνομικοί της Βουλής έλαβαν sms στο κινητό τους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και σε ετοιμότητα σήμερα.

Κι αυτό το οποίο υπογραμμίζουν είναι ότι η σύλληψη έγινε από αστυνομικό της Βουλής, ενώ υπήρξε και ελαφρύς τραυματισμός 2 αστυνομικών της Βουλής.

Υψηλόβαθμες πηγές επισημαίνουν ότι υπήρξε εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας και επαγρύπνηση, καθώς δημιουργήθηκε ένα πλέγμα με μηχανές και περιπολίες.

Διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση

 Ο Αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την επίθεση στην Βουλή, η οποία ανατέθηκε σε αντιστράτηγο.

Εν τω μεταξύ, "τρύπα" στα μέτρα ασφαλείας της Βουλής δείχνει η αναμενόμενη, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΛΑΣ, επίθεση του Ρουβίκωνα. Το έγγραφο με ημερομηνία 13 Μαΐου 2019 είχε αποκαλύψει, πριν από 3 ημέρες,  η ιστοσελίδα tovima.gr επισημαίνοντας ότι η αστυνομία «αποφάσισε να δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας γύρω από τη Βουλή, έντρομη από την κλιμάκωση της δράσης αντιεξουσιαστών, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για τον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα - Ρουβικωνας

Βούτσης: αντιδημοκρατική η καταδρομική επίθεση στην Βουλή

Για "απαράδεκτη και άντιδημοκρατική ενέργεια" έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι οι νεαροί απόμακρύνθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα απο τόν χώρο της Βουλής, καταδιωκόμενοι απο προστρέξαντες αστυνομικούς, την Φρουρά της Βουλής και από επιπλέον δυνάμεις φύλαξης που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον περίβολο του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, υπάρχει και μία σύλληψη. 

"Αυτού του τύπου οι ενεργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο, απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι "ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο, οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα, απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν".

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα

Σφοδρές αντιδράσεις

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του καταγγέλλει το περιστατικό τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

«Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στην βουλή τόνισε ότι «η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» και σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. χει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».

«Ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτίριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από την πλευρά του Ποταμιού δήλωσε ότι: «Αυτοί που πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο της Βουλής ήθελαν προφανώς να περάσουν το μήνυμα ότι «μπορούμε να κάνουμε ότι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, σχολιάζει πως «ενέργειες όπως η σημερινή επίθεση με μπογιές στη Βουλή, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού μας, αλλά αξιοποιούνται και για τη συκοφάντησή τους. Επίσης, προσφέρονται για την ενίσχυση του αποπροσανατολισμού από τα λαϊκά προβλήματα και το  πραγματικό διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών. Τελικά βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ατζέντας με βάση το δόγμα “νόμος και τάξη”, το οποίο υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης.

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα

Η επίθεση με μπογιές στην Βουλή έγινε θέμα στο Reuters: 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο