LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Μαΐου 2019 08:04

Τετραπληγικός σε κατάσταση “φυτού” διχάζει τη Γαλλία (βίντεο)

Στο ανώτατο επίπεδο οι αποφάσεις για την τύχη και το μέλλον του άνδρα. Διέκοψαν τη φροντίδα και την ξανάρχισαν.

Σταματά η φροντίδα ασθενή σε κωματώδη κατάσταση

Το εφετείο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν οι γονείς του τετραπληγικού σε κατάσταση φυτού Βενσάν Λαμπέρ, διέταξε το βράδυ της Δευτέρας να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή, που διεκόπη χθες το πρωί, ωσότου εκφραστεί για την υπόθεσή του επιτροπή του ΟΗΕ.

Το εφετείο «διατάσσει το γαλλικό Κράτος να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα που ζητήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων την 3η Μαΐου 2019», δηλαδή να μην ανασταλεί η σίτιση και η ενυδάτωση του ασθενούς, αναφέρει η απόφαση, που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπόθεση έχει διχάσει βαθιά την οικογένεια του Λαμπέρ και τη γαλλική κοινωνία.

Η ΔΕΠΔΑ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ζήτησε από τη Γαλλία να αναβάλει τη διακοπή της ιατρικής φροντίδας του Λαμπέρ ωσότου εξετάσει την υπόθεσή του.

Την Παρασκευή, σε πρώτο βαθμό, δικαστήριο του Παρισιού δήλωσε αναρμόδιο ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του αιτήματος της Επιτροπής.

Η μητέρα του ασθενούς, η Βιβιάν Λαμπέρ, η οποία εναντιώνεται στη διακοπή της ιατρικής φροντίδας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πήγαιναν να εξοντώσουν τον Βενσάν» και χαιρέτισε μια «πολύ μεγάλη νίκη» διότι «θα του δώσουν ξανά τροφή και υγρά». Και πρόσθεσε: «για μια φορά, είμαι υπερήφανη για τη δικαιοσύνη».

Σε διαδήλωση στο Παρίσι όπου συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που απαιτούσαν να «ζήσει» ο Λαμπέρ, οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν ένας από τους δικηγόρους των γονιών του τους ανακοίνωσε τη απόφαση, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Νικήσαμε! Ο Βενσάν πρέπει να ζήσει, ο Βενσάν θα ζήσει!», κραύγασε.

Για μια «εξαιρετική νίκη» έκανε λόγο άλλος δικηγόρος των γονιών του Λαμπέρ, προσθέτοντας ότι μέσα σε «έξι μήνες» η Επιτροπή του ΟΗΕ θα μπορέσει «να μελετήσει την υπόθεση του Βενσάν», εξηγώντας πως αν και «δεν πρόκειται παρά για μια προσωρινή απόφαση» είναι «μια απόφαση συμβολική και ισχυρή».

Μολονότι οι γαλλικές αρχές επισήμαναν πως το αίτημα να ανασταλεί η διακοπή της ιατρικής φροντίδας από τη ΔΕΠΔΑ «στερείται δεσμευτικού χαρακτήρα», το εφετείο αποφάνθηκε πως «ανεξαρτήτως του υποχρεωτικού ή δεσμευτικού χαρακτήρα του μέτρου της αναστολής που ζητήθηκε από την Επιτροπή, το γαλλικό Κράτος έχει δεσμευθεί να τηρεί αυτή τη διεθνή σύμβαση», αναφερόμενο στη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ατόμων με Αναπηρία.

Η διαδικασία της διακοπής της ιατρικής φροντίδας προκειμένου να διατηρείται στη ζωή ο Λαμπέρ, τετραπληγικός σε κατάσταση φυτού έπειτα από τροχαίο το 2008, άρχισε χθες το πρωί.

Η οικογένεια είναι διχασμένη σε δύο στρατόπεδα: από τη μια αυτό των γονιών του, που απορρίπτει τη διακοπή της ιατρικής φροντίδας· από την άλλη εκείνο της συζύγου του Ρασέλ και του ανιψιού του Φρανσουά, που θέλουν να δοθεί τέλος στη συνέχιση αυτής που χαρακτηρίζουν μάταιη θεραπεία του Βενσάν Λαμπέρ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης και τρεις υφυπουργοίΣήμερα 10:15 | Ειδήσεις

«Κυρίαρχος στόχος είναι η αύξηση των επιστροφών παράνομων μεταναστών και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης» τόνισε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)Σήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Για λίγα μόλις χιλιοστά δεν απέβη μοιραίο το τραύμα στον ανήλικο από τον σουγιά του 16χρονου μέσα σε λεωφορείο.

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)Σήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Τι είπε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο ήρωας αστυνομικός που βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του έσωσε μία μητέρα και την κόρη της που τις είχαν παρασύρει τα ρεύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κώστας Μοναχός - Η σύζυγός του στον ΑΝΤ1: Στο τελευταίο “αντίο” θα είμαστε οι δυο μας... (βίντεο)12:06Τραγωδία στη Λάρισα: ΙΧ έπεσε σε κολόνα - Νεκρή η οδηγός11:52Τι είναι το μικροβίωμα ενδομήτριου;11:38Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη11:24Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή 11:10Τραμπ: Δεν συνομιλούμε με την Τεχεράνη10:56Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)10:42 Λιάνα Κανέλλη στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω σε τι βαθμό αγανάκτησης συνεπάγεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)10:28Προεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης και τρεις υφυπουργοί 10:14Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)09:57Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50Μπουκώρος στον ΑΝΤ1: Αν έχεις λίγη ευθιξία τότε είναι αυτονόητος ο δρόμος της παραίτησης (βίντεο)09:33Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα09:18Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος09:03Γάζα: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιχειρήσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες08:48Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο