LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2019 06:52

Ξανά στη φυλακή η Τσέλσι Μάνινγκ

Η πρώην αναλύτρια του στρατού των ΗΠΑ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σώματος ενόρκων για τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Chelsea Manning

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε χθες Πέμπτη να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή η πρώην αναλύτρια του στρατού των ΗΠΑ, Τσέλσι Μάνινγκ, για ασέβεια προς το δικαστήρια και παρακώλυση της δικαιοσύνης, διότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σώματος ενόρκων για τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο δικαστής Άντονι Τρένγκα διέταξε η Μάνινγκ να φυλακιστεί και στην περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί προς την κλήτευσή της να της επιβληθεί έπειτα από 30 ημέρες πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων ημερησίως. Το πρόστιμο θα αυξηθεί στα 1.000 δολάρια την ημέρα αν συνεχίζει να αρνείται να καταθέσει έπειτα από 60 ημέρες, δήλωσαν ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ένας εκπρόσωπος της υπεράσπισής της.

Η Μάνινγκ μετήχθη αμέσως σε φυλακή στην Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια. Η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ εξέτισε ήδη επταετή κάθειρξη που της επέβαλε στρατοδικείο για «κατασκοπεία» διότι διαβίβασε το 2010 στον WikiLeaks πάνω από 750.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα, η αποκάλυψη των οποίων από τον ιστότοπο έφερε τις ΗΠΑ σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Μάνινγκ φυλακίστηκε εκ νέου την 8η Μαΐου, για ασέβεια προς το δικαστήριο, διότι αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων που συστήθηκε για να διενεργήσει έρευνα για τον Ασάνζ, καταγγέλλοντας μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από μυστικότητα και κάθε άλλο παρά δημοκρατική.

Chelsea Manning

Σώματα ενόρκων συγκροτούνται συχνά στις ΗΠΑ για να διενεργούν έρευνες για σοβαρές ποινικές υποθέσεις με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τσέλσι Μάνινγκ αφέθηκε ελεύθερη για έναν λόγο τεχνικής φύσης: η θητεία του σώματος ενόρκων ολοκληρώθηκε. Όμως συστάθηκε νέο για να συνεχίσει την έρευνα και την κάλεσε να καταθέσει και πάλι.

Χθες, η Μάνινγκ αρνήθηκε εκ νέου να καταθέσει ενώπιον του. «Δεν πρόκειται να αποκηρύξω τις αρχές μου, προτιμώ κυριολεκτικά να πεθάνω από πείνα παρά να αλλάξω στάση», είπε στον δικαστή Τρένγκα. Εκείνος αποκρίθηκε πως δεν υπάρχει τίποτε το «ατιμωτικό» στο να κάνει κάποιος το καθήκον του ως πολίτης.

Σε βάρος του Ασάνζ είναι γνωστό ότι έχει ασκηθεί δίωξη για συνωμοσία με την Μάνινγκ με σκοπό την απόκτηση του κωδικού υπολογιστή του υπουργείου Άμυνας που διέθετε πρόσβαση σε δίκτυο στο οποίο αποθηκεύονται απόρρητα αρχεία.

Η Μάνινγκ καταγγέλλει ότι η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ στις ΗΠΑ εντάσσεται στην εκστρατεία που, όπως λέει, έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των δημοσιογράφων.

Ο 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου προσέφυγε πριν από επτά χρόνια. Η Ουάσιγκτον ζητεί την έκδοσή του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα21:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης21:24Τσιάρας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε μέσο τους αγρότες21:10ANT1 Sports: Αντιμέτωπος με την Βικτόρια Πλζεν έρχεται ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη στις 22:00, ζωντάνα στον ΑΝΤ120:56Αγροτικές επιδοτήσεις - Τέλλογλου: Έτσι "κόπηκαν" χιλιάδες αγρότες20:42Παναγιώτης Στάθης για "Αγροτοδικεία" - Εισαγγελικές πηγές στον ΑΝΤ1: Πράττουμε το καθήκον μας, δεν εκτελούμε εντολές20:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Τι είπαν για Ελλάδα-ΗΠΑ και μεταναστευτικό20:00Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θείου και του φίλου του που ασελγούσαν στα ανίψια του ηλικίας 2 και 4 ετών19:46Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι19:32Λαμία: Οι αγρότες της Αταλάντης "άνοιξαν" τα διόδια της Τραγάνας19:18Μητσοτάκης για την προσωπική διαφορά: Μία ακόμα από τις μεγάλες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου τελειώνει οριστικά19:04Αγρότες: Πληρωμές 3,8 δις το 2025 μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, Κρατικού Προϋπολογισμού και ΕΛΓΑ - Τα μόνιμα μέτρα της κυβέρνησης18:50Πώς ασφαλίζονται οι οδηγοί στην Ελλάδα το 2025: έρευνα πραγματικών συμβολαίων από το Pricefox18:45ΗΠΑ: Αεροπλάνο προσγειώθηκε πάνω σε αυτοκίνητο (Βίντεο)18:36Σέρρες: Στα γραφεία των εκλεγμένων βουλευτών του νομού αγρότες και κτηνοτρόφοι - Επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας18:26Γαλλία: Αύριο θα συναντηθεί ο "συνασπισμός των προθύμων" σχετικά με εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία18:16ΔΕΗ blue: Νέα RFID κάρτα για πιο εύκολη εμπειρία φόρτισης18:12Ιαπωνία: Νέος μεγάλος σεισμός 5.7 ρίχτερ στην επαρχία Χοκάιντο18:06Ολυμπιακός: Τραυματίστηκε ο Τάισον Ουόρντ - Θα μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα17:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο