LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Μαΐου 2019 15:03

ΕΕΝΕ: Workshop με έμφαση στην εξωστρέφεια

Τονίστηκε η ανάγκη να γίνει πιο φιλόδοξη η ελληνική επιχειρηματικότητα και αναλύθηκαν τρόποι ενίσχυσης του εξαγωγικού της χαρακτήρα.

Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών

Μια διαφορετική και επίκαιρη εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), στην Αθηναϊκή Λέσχη, με τίτλο: «Η Εξωστρεφής Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Ένα Experience Sharing Workshop». Στην εκδήλωση, εταιρίες με σημαντική εξαγωγική και επενδυτική δραστηριότητα στο εξωτερικό, περιέγραψαν πώς η εξωστρεφής τους δράση εντάχθηκε στη στρατηγική της εταιρίας τους και πώς κατάφεραν να διεισδύσουν, κατά την περίοδο της κρίσης, σε αγορές του εξωτερικού συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας τους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.

Με αισιοδοξία και ενθάρρυνση, χαιρέτισε τις εργασίες της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, σημειώνοντας ότι πολύ σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, αφήνουν το διεθνές αποτύπωμά τους στο χώρο των επενδύσεων, κομίζοντας ελπίδα και ενθάρρυνση προς όλες τις επιχειρήσεις να αισθανθούν ασφάλεια να επενδύσουν στο εξωτερικό, αλλά και να τολμήσουν ένα είδος «απόβασης» της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις χώρες ενδιαφέροντός τους. «Για την πολυπόθητη ανάπτυξη, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να γίνουμε πιο καινοτόμοι, παραγωγικοί και εξωστρεφείς, με έμφαση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας». Ως κεντρικούς άξονες της νέας αυτής σελίδας στην Ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία, υπογράμμισε τη συνεργατικότητα και τη βέλτιστη διασύνδεση προϊόντων, κλάδων και υπηρεσιών, με τη βοήθεια τόσο των νέων τεχνολογιών και εργαλείων που ξεκλειδώνει η ψηφιακή εποχή, όσο και με μία συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Για το θέμα των ξένων επενδύσεων, σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μεταξύ άλλων, να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μεταβαίνοντας σε ένα μοντέλο ‘συν-επενδύσεων’ στους τομείς που προσφέρονται για στρατηγικές συνεργασίες». Επισήμανε δε πως κανείς δεν θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα με βάση το συναίσθημα, και πως χρειάζεται μία συνολική επαναπροσέγγιση της ελληνικής ομογένειας σε μία νέα βάση. «Να συνεργαστούμε με την ελληνική διασπορά για να επεκτείνουμε την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, με όραμα και αποφασιστικότητα», προσέθεσε.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Χριστιανός Χατζημηνάς, ανέλυσε διεξοδικά τις αιτίες που οδήγησαν  σε αποτυχία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, πέρα των έργων μεγάλων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, καζίνο, ξενοδοχεία κλπ), και κυρίως εκείνων που θα επηρέαζαν θετικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε, πως «είναι τουλάχιστον αφελές να περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα στο αποθαρρυντικό και αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται με την υψηλή φορολογία και τη βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης», πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη και το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς. «Συνεπώς και μέχρι αυτοί οι παράγοντες να βελτιωθούν, οι ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο οι μεγάλες αλλά κυρίως οι μικρομεσαίες, πρέπει να υιοθετήσουν ένα πολύ πιο ενεργητικό και φιλόδοξο σχεδιασμό στο εξωτερικό, με ένα μοντέλο που δεν θα εδράζεται μόνο στις εξαγωγές - που είναι το πρώτο βέβαια αναγκαίο βήμα. Αναφερόμαστε σε ένα τολμηρό μοντέλο δικών τους επενδύσεων και επιχειρηματικών κινήσεων προκειμένου να διευρύνουν την πρόσβαση και τη παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε εκείνες των τριών σημαντικών γεωπολιτικά αγορών της Ελλάδος, δηλαδή της Αμερικής, της Γερμανίας και της Γαλλίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι η νέα θέση της ΕΕΝΕ που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και οδήγησε την Ένωση στην ίδρυση του διεθνή της βραχίονα, την ΕΕΝΕ International, σε μια σειρά από σημαντικές διεθνείς αποστολές. Ενδεικτικά, σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και μία επίσκεψη εργασίας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε, τέλος, πως η ΕΕΝΕ ήταν ο πρώτος επιχειρηματικός φορέας που πραγματοποίησε μία τέτοια παρέμβαση και έθεσε το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ ανακοίνωσε πως δρομολογείται νέα σειρά Ευρωπαϊκών επαφών σε κορυφαίο επίπεδο μέσα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΕΕΝΕ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Εκ των επίσημων προσκεκλημένων που παρέστησαν στην εκδήλωση υπήρξαν οι εκπρόσωποι των εμπορικών τμημάτων των πρεσβειών της Αμερικής, Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίοι εξήραν το έργο των ελληνικών επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Οι τελικές εντυπώσεις κερδήθηκαν από τις ξεχωριστές παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων από πολύ διαφορετικούς τομείς, οι οποίες ανέδειξαν τη δράση τους στο εξωτερικό μέσω εξαγωγών, επενδύσεων, ίδρυσης θυγατρικών εταιριών, έξυπνων στρατηγικών συνεργασιών με ξένους οίκους μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας. Αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι ότι αυτές οι ενέργειες έφεραν απτά οικονομικά αποτελέσματα στην κερδοφορία τους και δημιούργησαν θέσεις εργασίας πρωτίστως στην Ελλάδα μέσω αυτών των επενδύσεων στο εξωτερικό.  

Όλες οι εταιρίες συμφώνησαν ότι το στοίχημα της κατάκτησης νέων αγορών και της επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία. Βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως προέκυψαν από τις παρουσιάσεις των εταιριών και συζητήσεις, αποτελούν τα εξής:

 1. Δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και εξωστρέφειας
 2. Διαφοροποίηση / δημιουργία custom made προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών για τις νέες αγορές
 3. Συνέργειες και στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες εταιρίες για συμπαραγωγή προϊόντων
 4. Συστηματική και ενδελεχής έρευνα αγορών, λιγότερη έμφαση στη «διαίσθηση», στόχευση σε προσεκτικά επιλεγμένες αγορές
 5. Συνεργασία με επιμελητήρια και δίκτυα εξωτερικού
 6. Ανάπτυξη δικτύου αντιπροσώπων σε χώρες του εξωτερικού
 7. Μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και υιοθέτηση ιδεών από τη διεθνή αγορά
 8. Δημιουργία θυγατρικών εταιριών / γραφείων
 9. Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις
 10. Διοικητική οργάνωση με εξαγωγικό προσανατολισμό, στελέχωση με το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες (παραγωγής, marketing, δίκτυα πωλήσεων, R&D)
 11. Συνεχής επιμόρφωση προσωπικού και ανάπτυξη εξαγωγικών δεξιοτήτων
 12. Συνεχής επανεπένδυση σε εγκαταστάσεις, προϊόντα, υπηρεσίες και προσωπικό
 13. Δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος, διασφάλιση εταιρικών αξιών επιχείρησης
 14. Προσανατολισμός της επιχείρησης σε αγορές υψηλών εισοδημάτων με παράλληλη υποστήριξη νέων προϊόντων με στρατηγική «premium pricing»
 15. Προσανατολισμός της επιχείρησης σε αγορές με το λιγότερο (π.χ. νομικό, ιδιοκτησιακό) ρίσκο
 16. Μακροχρόνια δέσμευση σε στρατηγική branding, προσδίδοντας και προβάλλοντας όλες τις αξίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το προϊόν
 17. Δημιουργία στόχων, marketing plan, παρακολούθηση αποτελεσμάτων με μακροχρόνια δέσμευση
 18. Οι διακρίσεις και βραβεύσεις των προϊόντων / υπηρεσιών βοηθούν
 19. Διαφάνεια στις διαδικασίες
 20. Ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις

Δείτε σύνοψη των παρουσιάσεων / case studies των επιχειρήσεων εδώ.

Η ΕΕΝΕ, πέραν των προσπαθειών της για τη μείωση της φορολογίας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για να απαλειφθούν τα ουσιαστικά αντικίνητρα επενδύσεις (ξένες και εγχώριες), στοχεύει να παροτρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις – πάντα με έδρα την Ελλάδα – να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού. Το πρώτο εργαστήριο ανταλλαγής εμπειρίας για την εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος ήταν ιδιαίτερα επιτυχές, και ήδη προγραμματίζεται το επόμενο σχετικό workshop της Ένωσης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠώς θα λειτουργήσουν Δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοίΧθες 12:52 | Ειδήσεις

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία τους έδωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί.Πότε θα κλείσουν.Τι θα γινει με τις κατασκηνώσεις και με τις άδειες ειδικού σκοπού του Δημοσίου.

Κορονοϊός: 2882 κρούσματα στην ΕλλάδαΧθες 17:15 | Ειδήσεις

Πόσα από αυτά είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τγην Δευτέρα. Πόσοι ειναι οι θάνατοι στην χώρα. Τριψήφιος ο αριθμός όσων βγήκαν νικητές από τις ΜΕΘ.

Κορονοϊός: “Βράζει” το Κρανίδι για την δομή μεταναστών (βίντεο)Χθες 20:07 | Τοπικά Νέα

Διαμαρτυρία κατοίκων και επαγγελματιών, με αιχμή την δημόσια υγεία και την πιθανή απώλεια της τουριστικής περιόδου. Ακατάλληλο για διαμονή το ξενοδοχείο λένε και οι μετανάστες. Η καραντίνα έληξε δίχως επανέλεγχο για κορονοϊό, καταγγέλλει ο Δήμαρχος Ερμιονίδας.

“Δράκος του Κάβου”: Η πρώην σύντροφος του μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Χθες 20:56 | Ειδήσεις

Τι λέει για τον 47χρονο και την συμπεριφορά που είχε η τελευταία σύντροφος του. Διεθνή δημοσιεύματα για τις εξελίξεις με τον βιαστή κιια οργή απο τα θύματα του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοΐός: αισθητά χαμηλότερος ο ημερήσιος απολογισμός στις ΗΠΑ06:30Ζώδια: οι προβλέψεις της Τρίτης06:18Καιρός: βροχές και καταιγίδες την Τρίτη06:05“Special Report”: Η “Κρυφή Βία” και η “Νέα Ελλάδα” (εικόνες) 23:59Σάλος στη Δανία: Ραντεβού μόνο με…απόδειξη!23:50Κίνημα του Ναυτικού: Παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου η 47η επέτειος23:41Γιατί αισθανόμαστε κουρασμένοι;23:29Περιπετειώδης σύλληψη μετά από καταδίωξη23:17Κορονοϊός: “Αγγίζουν” τα 5,5 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως23:04Βασίλης Δημάκης: η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη22:51“Rain on Me”: Lady Gaga και Ariana Grande ένωσαν τις δυνάμεις τους22:38Βραχνάδα στη φωνή22:26Κορονοϊός – ΗΠΑ: Εκατοντάδες άνθρωποι πίνουν κοκτέιλ σε πισίνα (βίντεο)22:13Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές22:01Οι καταναλωτές “υιοθετούν” τις συνήθειες που έφερε ο κορονοϊός 21:48Σίδνεϊ: ανήλικοι έστησαν ενέδρα θανάτου σε Ελληνοκύπριο (βίντεο)21:35Φώτης Ντούλος: η σύντροφος του “σπάει” την σιωπή της για την εξαφανισμένη σύζυγο (βίντεο)21:23ΠΟΥ - Υδροξυχλωροκίνη: Προσωρινή αναστολή της κλινικής δοκιμής21:11“Δράκος του Κάβου”: Η πρώην σύντροφος του μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:00Κορονοϊός - Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων, μικρή αύξηση των νεκρών20:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο