LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Μαΐου 2019 14:22

Ο Τσακαλώτος απαντά σε Βρυξέλλες και Στουρνάρα

Δηκτικό το σχόλιο στην ανησυχία της ΕΕ για τις παροχές. Νέο «καμπανάκι» από τον Διοικητή της ΤτΕ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τσακαλώτος - Στουρνάρας

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος προσθέτει, πως με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019». Συμπλήρωσε ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας». Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της ΤτΕΕΛΛ 0,00%».

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%, ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης μετους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».

Το σχόλιο του Τσακαλώτου για τις ανησυχίες των Ευρωπαίων

Καθησυχαστικός αναφορικά με ενδεχόμενες συνέπειες των θετικών μέτρων που ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Διαβάζω ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ανησυχία, αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχία, στεναχώρια ή προβληματισμό θα είχα μαζέψει χρήματα να πάω με παρέα Σαντορίνη 10 μέρες κι αν είχα ένα ευρώ για κάθε αναπαραγωγή της είδησης θα είχα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα ανοίγματα του κόμματος στην Kεντροαριστερά.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

«Έχουμε όνομα και αναγνώριση στην Ευρώπη, και αυτό το όνομα το έχουμε σαν Αριστερά και σαν Αριστερά θα κατεβούμε εκλογές και σαν Αριστερά θα κερδίσουμε», είπε, κλείνοντας με την ομιλία του τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που περιλαμβάνει τις τροπολογίες για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε για τα εργασιακά, λέγοντας πως ο ίδιος ως «καλός και ευγενικός άνθρωπος» αντιλαμβάνεται πως είτε ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει την 7ήμερη εργασία, είτε είπε το απόλυτο τίποτα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και του Χρήστου Μαντά για την «προοδευτική αποδέσμευση κατασχεθέντος λογαριασμού». Η τροπολογία αφορά στην παροχή πρόσθετου κινήτρου σε οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση μέσω της προοδευτικής σε μηνιαία βάση αποδέσμευσης κατασχεθέντος λογαριασμού τραπεζικού ή πληρωμών.

Το νομοσχέδιο στήριξαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσαν «παρών».

Απάντηση Τσακαλώτου σε Στουρνάρα με "τιτίβισμα"

Απάντηση στις αιτιάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει χώρο για πρόσθετες παροχές, έδωσε, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας τον να ανατρέξει στον προϋπολογισμό και να δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει (σ.σ. για τα μέτρα που ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έγραψε: "Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους Π/Υ της δίκης του θητείας ως Υποικ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Π/Υ και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες, θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει".

Ευκλ. Τσακαλώτος - tweet - Στουρνάρας - στόχοι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα είναι καθοριστικός σύμμαχος και πάντα ξεπερνάει τις προσδοκίες μαςΧθες 21:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στην Μαρία Σαράφογλου, για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και για την γυναίκα… πίσω από την πρέσβειρα.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Θα δείξουμε την ενεργειακή κυριαρχία που μπορούν να βιώσουν οι χώρες μαςΧθες 21:42 | Ειδήσεις

"Θα δείξουμε την ενεργειακή κυριαρχία που μπορούν να βιώσουν οι χώρες μας και θα συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τεράστια αποτελέσματα", τόνισε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη σήμερα στη Βουλή με επίκεντρο την ακρίβειαΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το ιδιωτικό χρέος

Ρόδος: "Μπορεί να με σκότωναν" - Τι αναφέρει ο επιχειρηματίας που του "γάζωσαν" με σφαίρες το σπίτι (βίντεο)Σήμερα 11:03 | Ειδήσεις

«Φυσικά και φοβάμαι, είμαι 30 χρόνια επιχειρηματίας στο νησί». Τι είπε ο επιχειρηματίας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ημαθία: Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους αγρότες και κτηνοτρόφοι13:03Κυριάκος Μητσοτάκης: Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι από αυτά που θα διαβάσω12:49Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί σε μαζική ρωσική επίθεση στο Κίεβο, δήλωσε ο Ζελένσκι 12:35Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν προβλήματα στην ψυχική υγεία των παιδιών από την κατάχρηση των social media12:21Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Απολογούνται οι αστυνομικοί – "Της ζήτησαν 100 ευρώ για να κάνει μήνυση" λέει η μητέρα της12:07Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς11:52Τέμπη: Ο σταθμάρχης ο πρώτος που έλαβε το κλητήριο θέσπισμα11:38Βόλος: Στη φυλακή 45χρονος που είχε ερωτική σχέση με ανήλικη 11:24Ρόδος: "Μπορεί να με σκότωναν" - Τι αναφέρει ο επιχειρηματίας που του "γάζωσαν" με σφαίρες το σπίτι (βίντεο)11:10Ηράκλειο: Δεν τα κατάφερε ο 53χρονος μετά το τροχαίο – Πώς έγινε το δυστύχημα10:56Παρασκευή 14 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:42Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποβλήθηκε για πρώτη φορά με την Πορτογαλία10:28Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων και η αρχή του δημοσιονομικού ρεαλισμού10:14Κορωπί: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 22χρονο που κατάπιε αμάσητο μπέργκερ10:00Η βρετανή υπουργός Πολιτισμού καλωσόρισε τη συγγνώμη του BBC στον Τραμπ09:48Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που "νομιμοποιούσε" κλεμμένα αυτοκίνητα με πλαστά χαρτιά09:34Τροχαίο δυστύχημα στο Ηράκλειο - Όχημα προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο09:20Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε συμμορία "βομβιστών" ΑΤΜ με τεράστια λεία 09:06Η ακρίβεια χτύπησε... και τα γλυκά - Χριστουγεννιάτικες αγορές με το "σταγονόμετρο"08:52Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη σήμερα στη Βουλή με επίκεντρο την ακρίβεια08:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο