LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Μαΐου 2019 12:42

Μερική άρση δεσμευμένου λογαριασμού για συνεπείς φορολογούμενους

Πρόσθετο κίνητρο στους οφειλέτες για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Τι ισχύει και ποιοι είναι οι κερδισμένοι. Το σχόλιο της ΕΣΕΕ.

Φόροι - έσοδα - ΥΠΟΙΚ - υπουργείο Οικονομικών

Του Νίκου Ρογκάκου

Κατατέθηκε το μεσημέρι και υπερψηφίστηκε, μαζί με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και την μείωση του ΦΠΑ, η τροπολογία για μερική άρση δεσμευμένου λογαριασμού για συνεπείς φορολογούμενους, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους οι οποίοι είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις των οφειλών τους να κερδίσουν μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού τους σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των οφειλών τους.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα σε μία δέσμη μέτρων που στόχο έχουν την ανακούφιση των πολιτών μετά από μία εποχή δημοσιονομικής πίεσης, αναφέρουν  κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτή τη ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά, προς διευκόλυνση των πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται ένα πρόσθετο κίνητρο στους οφειλέτες για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη φορολογική διοίκηση και τη συνεπή τήρηση των ρυθμίσεών τους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών ως προς την εκπλήρωση των οφειλών τους, με τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους καθώς και τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους.

“Ναι μεν αλλά” από την ΕΣΕΕ για τη μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού  

Την πεποίθηση πως "είναι μία τροπολογία που ναι μεν επιβραβεύει τους συνεπείς οφειλέτες και αυτό είναι θετικό, στον αντίποδα όμως αυτή η μερική άρση της κατάσχεσης απέχει σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς", εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, για την τροπολογία περί μερικής άρσης δεσμευμένου λογαριασμού. Παράλληλα, ο κ. Καρανίκας τονίζει: "Καταρχήν, μας κάνει εντύπωση που στα κεφάλαια, τα οποία θα εξαιρούνται της δέσμευσης, δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των ρυθμίσεων, στις οποίες εν δυνάμει μπορεί να μετέχει ένας επιχειρηματίας (ασφαλιστικές, φορολογικές, εξωδικαστικού προσδιορισμού, πάγιες). Κατά δεύτερον, ο προβλεπόμενος πολλαπλασιαστικός συντελεστής απελευθέρωσης κεφαλαίων, 3 έως 4,5, είναι εξαιρετικά «δειλός» για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης.

Η πάγια θέση της ΕΣΕΕ γι’ αυτό το θέμα είναι γνωστή από παλιά: επιβάλλεται η θέσπιση ενός ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμού, μέχρι του ποσού που θα καλύπτει ολοσχερώς τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές, μισθούς). Έχοντας ερμηνεύσει τον σφυγμό της αγοράς εδώ και χρόνια, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί τόσο η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο και η επιτυχία των ρυθμίσεων που εισάγονται με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για εμπρηστές: Η ατιμωρησία τελειώνει εδώ (βίντεο)Σήμερα 18:19 | Ειδήσεις

Σε ανάρτηση του, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, «Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένοςΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Αμεσα στο σημείο ένα ασθενοφόρο και μια κινητή ιατρική μονάδα του ΕΚΑΒ.

Χαλκιδική: Ξηλώνονται ομπρέλες και κατασκευές από γνωστό κάμπινγκ (εικόνες)Σήμερα 15:25 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία μιας τουρίστριας η οποία έμενε στο κάμπινγκ, με βίντεο το οποίο ανέβασε στα social media.

Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιώνΣήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι και ο Σεπτέμβριος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τις φωτιές, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει μεγαλώσει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων22:10Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα Κατεχόμενα21:57Καβάλα: Σύλληψη χειριστή jet ski για τον τραυματισμό 11χρονου21:43Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης21:30Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα21:16Σουηδία: Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα μεταφέρθηκε οδικώς για 5 χιλιόμετρα! (εικόνες)21:01Επίθεση με χλωρίνη: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 46χρονη 20:47Κύπελλο Ελλάδας: Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη League Phase20:32Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι20:18Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών20:03Παλαιστινιακή Αρχή: Το νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ μετατρέπει τη Δυτική Όχθη σε φυλακή19:46Κρήτη: Σεισμός στα Χανιά19:30Φωτιά στη Μεσσηνία19:17ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου19:03Μητσοτάκης για εμπρηστές: Η ατιμωρησία τελειώνει εδώ (βίντεο)18:50 Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη18:36Ουκρανία: Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ18:23Ο Νετανιάχου κατηγόρησε την Αυστραλία ότι πρόδωσε το Ισραήλ - Συνεχίζεται η διπλωματική αντιπαράθεση 18:09Θεσσαλονίκη: Άνδρας που έκανε SUP διέσωσε έναν πατέρα και τα δύο του παιδιά στην ανοιχτή θάλασσα (βίντεο)17:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου για συνεργεία σε ανθρωποκτονία17:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο